Επιλέγω Ναυτιλία: Οι τύποι πλοίων που προσελκύουν τη νέα γενιά φερέλπιδων αξιωματικών Ε.Ν.

0

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η ερευνητική ομάδα της Isalos.net πραγματοποίησε την έρευνα «Επιλέγω Ναυτιλία: Νέοι και νέες στις ναυτικές σπουδές», σκιαγραφώντας το προφίλ των νέων σπουδαστών και σπουδαστριών που εισέρχονται στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού της χώρας.

Η ετήσια έρευνα αναλύει τις απαντήσεις τους σε συγκεκριμένες ερωτήσεις και διακρίνει τις φιλοδοξίες τους και τις βλέψεις τους για το μέλλον, πριν από το πρώτο τους μπάρκο. Παρακάτω παρουσιάζονται οι τύποι πλοίων που προσελκύουν τους νέους και νέες σπουδαστές και σπουδάστριες ΑΕΝ.

Το δείγμα της έρευνας διαμορφώθηκε από 1.001 απαντήσεις πρωτοετών σπουδαστών και σπουδαστριών.

Ολόκληρη η έρευνα είναι διαθέσιμη στο Αρχείο Ερευνών των Ναυτικών Χρονικών.

Ερευνητική ομάδα: Δρ. Ηλίας Μπίσιας, Μάνος Χαρίτος, Χάρης Παππάς

 

Ένα από τα σημεία-κλειδιά των ευρημάτων της ετήσιας έρευνας της Isalos.net είναι η επιθυμία ναυτολόγησης των νέων. Οι προτιμήσεις των συμμετεχόντων αποτελούν έως έναν βαθμό και μια αρχική ένδειξη αναφορικά με το σε ποια εταιρεία επιθυμούν να εργαστούν μελλοντικά, καθώς για ένα μέρος των νέων ο τύπος πλοίου δύναται να αποτελέσει παράγοντα που θα καθορίσει την επιλογή εταιρείας

Οι προτιμήσεις ανά τύπο πλοίου

Όπως και τα προηγούμενα έτη, οι φερέλπιδες ναυτικοί καταδεικνύουν ιδιαίτερη προτίμηση στα υγραεριοφόρα και στα δεξαμενόπλοια: το 71% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι επιθυμούν «πολύ» ή «πάρα πολύ» να ναυτολογηθούν σε υγραεριοφόρα, ενώ το 63% ότι επιθυμούν «πολύ» ή «πάρα πολύ» να ναυτολογηθούν σε δεξαμενόπλοια.

Τα αντίστοιχα ποσοστά στην περσινή έρευνα ήταν σχεδόν ίδια, γεγονός που καταδεικνύει τη διαχρονική προτίμηση των πρωτοετών σπουδαστών και σπουδαστριών για τα συγκεκριμένα πλοία.

Τρίτος δημοφιλέστερος τύπος πλοίου για τους συμμετέχοντες στη φετινή έρευνα είναι τα επιβατηγά, με το 41% των συμμετεχόντων να απαντούν ότι επιθυμούν «πολύ» ή «πάρα πολύ» να ναυτολογηθούν σε αυτά. Παρότι τα επιβατηγά αποτελούν την τρίτη δημοφιλέστερη επιλογή, συνιστούν συνάμα τη λιγότερο δημοφιλή επιλογή, δηλαδή είναι η κατηγορία πλοίων που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό σπουδαστών και σπουδαστριών που απάντησαν ότι δεν επιθυμούν «καθόλου» ή επιθυμούν «λίγο» να ναυτολογηθούν σε αυτά. Τα bulk carriers και τα containerships για ακόμη ένα έτος παραμένουν χαμηλά στις προτιμήσεις των φερέλπιδων ναυτικών: το 32% και το 31% απάντησαν ότι επιθυμούν «πολύ» ή «πάρα πολύ» να ναυτολογηθούν στα bulk carriers και στα containerships αντίστοιχα.

Ο βαθμός προτίμησης ναυτολόγησης των πρωτοετών σπουδαστών και σπουδαστριών που συμμετείχαν στην έρευνα ανά τύπο πλοίου

Ο βαθμός προτίμησης ναυτολόγησης των πρωτοετών σπουδαστών και σπουδαστριών που συμμετείχαν στην έρευνα ανά τύπο πλοίου

Επιπλέον, από τους νέους και τις νέες που απάντησαν ότι οι «απόφοιτοι ΑΕΝ» αποτέλεσαν «πάρα πολύ» σημαντικό παράγοντα που οδήγησε στην επιλογή ναυτικών σπουδών, το 42% θέλει «πάρα πολύ» να ναυτολογηθεί σε δεξαμενόπλοια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό επί του συνόλου του δείγματος είναι 30%.

Ακόμη, για τη συγκεκριμένη ομάδα συμμετεχόντων (139) το ποσοστό που δεν θέλει καθόλου να ναυτολογηθεί σε bulk carriers αυξάνεται στο 26% (έναντι 17% στο σύνολο του δείγματος) και το ποσοστό που δεν θέλει καθόλου να ναυτολογηθεί σε containerships αυξάνεται στο 27% (έναντι 19% στο σύνολο του δείγματος). Από την άλλη, το 82% επιθυμούν «πολύ» ή «πάρα πολύ» να ναυτολογηθούν σε υγραεριοφόρα (έναντι 71% στο σύνολο του δείγματος).

Την ίδια ώρα, ένας επιπλέον άξονας που πρέπει να ληφθεί υπόψη όσον αφορά την επιθυμία ναυτολόγησης είναι το φύλο. Η περσινή έρευνα της Isalos.net κατέδειξε ότι οι πρωτοετείς σπουδάστριες εμφανίζονται πιο διαλλακτικές ως προς τον τύπο πλοίου όπου θα ναυτολογηθούν. Αντιθέτως, οι πρωτοετείς σπουδαστές τείνουν να εκφράζουν πιο απόλυτες απόψεις.

Μια πρώτη παρατήρηση όσον αφορά την επιθυμία ναυτολόγησης των πρωτοετών σπουδαστριών είναι ότι επιθυμούν «πολύ» να ναυτολογηθούν σε επιβατηγά πλοία. Το 48% των πρωτοετών σπουδαστριών απάντησαν ότι επιθυμούν «πάρα πολύ» να ναυτολογηθούν σε επιβατηγά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό επί του συνόλου του δείγματος είναι 25%.

Την ίδια ώρα, το 33% των πρωτοετών σπουδαστριών επιθυμούν «πάρα πολύ» να ναυτολογηθούν σε υγραεριοφόρα (έναντι 49% στο σύνολο του δείγματος).

Ένα ακόμη εργαλείο που επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων σε ευρύτερο πλαίσιο είναι ο σταθμισμένος μέσος όρος* των απαντήσεων αναφορικά με την επιθυμία ναυτολόγησης. Όσα αναφέρθηκαν νωρίτερα σε σχέση με τις πρωτοετείς σπουδάστριες και τα επιβατηγά πλοία επιβεβαιώνονται εκ νέου: ο σταθμισμένος μέσος όρος επιθυμίας ναυτολόγησης των πρωτοετών σπουδαστριών διαμορφώνεται στο 3,8, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδά του για όλες τις κατηγορίες πλοίων.

*Ο σταθμισμένος μέσος όρος λαμβάνει υπόψη τη σχετική σημαντικότητα κάθε στοιχείου. Για τον υπολογισμό του, κάθε στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη πολλαπλασιάζεται με έναν αριθμό (συντελεστής στάθμισης-βάρος) που αντικατοπτρίζει τη σχετική σημαντικότητα του στοιχείου, στη συνέχεια τα γινόμενα για όλα τα στοιχεία προστίθενται και, τέλος, το αποτέλεσμα της πρόσθεσης διαιρείται με το πλήθος των στοιχείων.

Όπως και στην περσινή έρευνα, καταδεικνύεται η διαλλακτικότητα των πρωτοετών σπουδαστριών. Το εύρος στο οποίο διαμορφώνονται οι σταθμισμένοι μέσοι όροι είναι μεταξύ του 3,1 και του 3,8. Πιο δημοφιλής κατηγορία πλοίων για τις πρωτοετείς σπουδάστριες είναι τα επιβατηγά, μετά τα υγραεριοφόρα (3,5), μετά τα δεξαμενόπλοια (3,4), μετά τα bulk carriers (3,2) και τέλος τα containerships (3,1).

Αντιθέτως, οι πρωτοετείς σπουδαστές παρουσιάζουν μια πιο απόλυτη εικόνα ως προς την επιθυμία ναυτολόγησής τους. Λόγω αυτού, το εύρος των τιμών που λαμβάνει ο σταθμισμένος μέσος όρος των απαντήσεών τους είναι μεταξύ του 2,8 και του 4,1. Δημοφιλέστερος τύπος πλοίων είναι τα υγραεριοφόρα (4,1), αμέσως μετά τα δεξαμενόπλοια (3,8), ενώ ακολουθούν τα επιβατηγά (2,9), τα bulk carriers (2,8) και τα containerships (2,8).

Η προτίμηση ναυτολόγησης των πρωτοετών σπουδαστών και σπουδαστριών που συμμετείχαν στην έρευνα ανά τύπο πλοίου βάσει του σταθμισμένου μέσου όρου των απαντήσεων

Η προτίμηση ναυτολόγησης των πρωτοετών σπουδαστών και σπουδαστριών που συμμετείχαν στην έρευνα ανά τύπο πλοίου βάσει του σταθμισμένου μέσου όρου των απαντήσεων

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα στο τεύχος Απριλίου των Ναυτικών Χρονικών ή στο Aρχείο Eρευνών που είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα των Ναυτικών Χρονικών.