H ΕΕΝΜΑ στο πλευρό της νέας γενιάς στη ναυτιλία

0

Η ΕΕΝΜΑ πραγματοποίησε εκδήλωση στο πλαίσιο του 9ου προγράμματος υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 στο πλαίσιο του οποίου δόθηκαν 13 υποτροφίες παραμένοντας για 9η συνεχόμενη χρονιά στο πλευρό των νέων που έχουν στραφεί στις ναυτικές σπουδές.

DSC_5890

«Οι υποτροφίες της ΕΕΝΜΑ μετουσιώνουν το όραμά μας να βοηθάμε πραγματικά τους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τη ναυτιλία» επεσήμανε ο πρόεδρος Χαράλαμπος Σημαντώνης. «Μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις της εφοπλιστικής κοινότητας γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια μαζί με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος έχει θέμα ως προτεραιότητά του, να αναβαθμίσουμε την ναυτική εκπαίδευση αλλά και να επιτύχουμε την προσέλκυση νέων κυρίως στο ναυτικό αλλά και στο ναυτιλιακό επάγγελμα. Κάτω από τη σκέπη του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος έχουμε όλες οι Ενώσεις καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Όλη η ναυτιλιακή κοινότητα μεσώ της κοινωνικής της συνεισφοράς, προσπαθεί να προσελκύσει τη νεολαία στο ναυτικό και ναυτιλιακό επάγγελμα, παρέχοντας προγράμματα υποτροφιών, όπως η ΕΕΕ, η οποία υλοποίησε από πέρσι το πρόγραμμα υποτροφιών 100+1 και  άλλοι οργανισμοί όπως η HELMEPA, το Propeller Club, η WISTA, οι οποίοι προωθούν αντίστοιχα προγράμματα, καθώς και ναυτιλιακές εταιρείες και Ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα  Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, που παρέχει υποτροφίες για σπουδαστές ΑΕΝ. Υπήρχαν και υπάρχουν στερεότυπα τα οποία πρέπει να αλλάξουν. Καμία σχέση δεν έχει η σημερινή εικόνα του επαγγέλματος με εκείνη του παρελθόντος. Πέρα από τις απολαβές οι οποίες είναι υψηλές, υπάρχει ανέλιξη, πολύ καλύτερες συνθήκες διαβίωσης πάνω στο πλοίο, πιο σύγχρονα πλοία με μεγαλύτερη ασφάλεια. Θα πρέπει να το επαναπροσδιορίσουμε το ναυτικό επάγγελμα» δήλωσε ο κ. Σημαντώνης και πρόσθεσε:

«Το σημαντικό είναι ότι στο πλαίσιο των υποτροφιών της ΕΕΝΜΑ ενώνεται το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας μέσω της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και δίνονται υποτροφίες, με στόχο την στήριξη των νέων μας».

DSC_4185

Δρ. Γεώργιος Πατέρας, πρόεδρος, ΝΕΕ

Ο Δρ. Γιώργος Πατέρας πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος είπε: «Χωρίς τους ναυτικούς δεν έχουμε τους εφοπλιστές του αύριο και δεν έχουμε κόσμο να επανδρώσουμε τα γραφεία. Μας λείπουν ναυτικοί. Πρέπει να μπαίνουν στις σχολές περίπου 3.500 σπουδαστές κάθε χρόνο για να μπορούμε να έχουμε τους ναυτικούς που χρειαζόμαστε για το αύριο. Να είναι καλά σπουδαγμένοι, μορφωμένοι. Το ΝΕΕ εκτός του ότι υποστηρίζει ό,τι ενέργειες κάνει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχει ξεκινήσει μία καμπάνια για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα. Είναι μία δύσκολη προσπάθεια να πείσουμε τα παιδιά να έρθουν στο ναυτικό επάγγελμα το οποίο είναι εξαιρετικό και οι προοπτικές μπορεί να σε κάνουν πλοιοκτήτη, όπως συμβαίνει σήμερα με το 50% των Ελλήνων πλοιοκτητών».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Παππάς, η Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, οι γενικοί γραμματείς του ΥΝΑΝΠ, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος και Μανώλης Κουτουλάκης, η ΓΓ Ισότητας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ζέφη Δημαδάμα, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Γεώργιος Αλεξανδράκης και η βουλευτής Κυκλάδων Κατερίνα Μονογιού.

 

DSC_5189

Οι 13 υποτροφίες που δόθηκαν είναι οι εξής:

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ “ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ-ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ Μ. ΣΙΜΟΥ”

Διδακτορική τετραετής υποτροφία ύψους 20.000 ευρώ για φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Σχολής Επιστημών Διοίκησης και ειδικότερα του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Επιστημών εις μνήμην Ευαγγελίας Στεφανιδάκη, για την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής στις τεχνικές αξιολόγησης και βιωσιμότητας στις ναυτιλιακές αγορές από το ίδρυμα Ευγενίδου.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ “ΣΠΥΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ”

Ετήσια υποτροφία, ύψους 5.000 ευρώ, στη μνήμη του Σπύρου Αλεξανδράτου, Προέδρου της Ένωσης, για μεταπτυχιακές σπουδές εσωτερικού στη Ναυτιλία για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ “BUREAU VERITAS”

Ετήσια υποτροφία ύψους 5.000 ευρώ, για μεταπτυχιακές σπουδές εσωτερικού στη Ναυτιλία για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 από τo Bureau Veritas.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ “LLOYD’s REGISTER”

Ετήσια υποτροφία ύψους 5.000 ευρώ, για μεταπτυχιακές σπουδές εσωτερικού στη Ναυτιλία για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 από τo Lloyd’s Register.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ “INSB”

Ετήσια υποτροφία ύψους 3.000 ευρώ, για μεταπτυχιακές σπουδές εσωτερικού στη Ναυτιλία για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 από τo INSB.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ “LOAD LINE MARINE SA”

Ετήσια υποτροφία ύψους 2.000 ευρώ, για μεταπτυχιακές σπουδές εσωτερικού στη Ναυτιλία για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 από τη Load Line Marine SA.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ “ΕΥΔΟΞΙΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ”

Ετήσια υποτροφία, ύψους 1.500 ευρώ, στη μνήμη της Ευδοξίας Γερασίμου, στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ “BCA-MSc SHIPPING BUSINESS”

Δύο υποτροφίες για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών “MSc in Shipping Business” από το BCA Οικονομικό Κολέγιο Αθηνών.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ “METROPOLITAN COLLEGE-MSc INTERNATIONAL MARITIME BUSINESS”

Υποτροφία για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «MSC International Maritime Business» από το Metropolitan College.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ “RINA”

Τρεις υποτροφίες για εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια στο RINA Academy από τον RINA HELLAS.