Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους ναυλοδείκτες

0

Οι ναυλοδείκτες (freight indexes ή indeces) αποτελούν τα χρηματοοικονομικά εργαλεία με τα οποία παρακολουθούνται οι συνθήκες και η τάση της ναυλαγοράς. Επειδή η αγορά ναύλων δεν αποτελεί μια ενιαία ομοιογενή αγορά, έχουν δημιουργηθεί αντίστοιχοι δείκτες με βάση τα ισχυρά και τα θεμελιώδη κριτήρια που χρησιμοποιούνται και στον διαχωρισμό των ναυλαγορών.

Πιο συγκεκριμένα, ανάλογα με τον τύπο και τη φύση του μεταφερόμενου φορτίου, οι ναυλοδείκτες διακρίνονται κυρίως σε ναυλοδείκτες ξηρού φορτίου και σε ναυλοδείκτες υγρού φορτίου.

Με κριτήριο τον τύπο του πλοίου, οι ναυλοδείκτες διακρίνονται κυρίως σε ναυλοδείκτες που αφορούν πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου και σε ναυλοδείκτες που αφορούν πλοία μεταφοράς υγρού φορτίου. Επίσης, με βάση το μέγεθος των πλοίων, διακρίνονται και σε επιμέρους κατηγορίες, για παράδειγμα στη ναυλαγορά πλοίων ξηρού φορτίου υπάρχουν ναυλοδείκτες για πλοία Handymax, για τα πλοία Panamax και για τα πλοία Capesize.

Το Baltic Exchange (το Χρηματιστήριο Ναύλων του Λονδίνου) αποτελεί τον πάροχο πληροφοριών για τις αγορές των θαλάσσιων μεταφορών που χρησιμοποιούνται για τη διαπραγμάτευση και τον διακανονισμό των συμβάσεων. Ο πιο γνωστός δείκτης του Baltic Exchange, ο BDI (Baltic Dry Index), προκύπτει από τον σταθμικό μέσο όρο τεσσάρων χρονοναυλώσεων. Οι τιμές των χρονοναυλώσεων μετατρέπονται με συντελεστές στάθμισης σε μονάδες των δεικτών.

Όσον αφορά τα ναύλα των δεξαμενόπλοιων, ο δείκτης Worldscale αποτελεί την πιο σύγχρονη κλίμακα μετρήσεως. Η κλίμακα Worldscale βασίζεται σε ένα σύνολο προκαθορισμένων πινάκων αναφοράς που παραθέτουν τα εκτιμώμενα επίπεδα ναύλου ενός καθορισμένου δεξαμενόπλοιου με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για καθεμία από τις 60.000 θαλάσσιες διαδρομές.

Το βιβλίο πινάκων αναφοράς εκδίδεται μία φορά τον χρόνο και διατίθεται από τον Worldscale Association, ο οποίος αποτελείται από δύο μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ο ένας εκ των οποίων έχει την έδρα του στο Λονδίνο και ο άλλος στη Νέα Υόρκη.
Ως προς τη λειτουργία της κλίμακας, σημαντικό ρόλο επιτελεί ο Worldscale, ο οποίος αντιπροσωπεύει το ύψος του ναύλου που θα πρέπει να εισπράττει ημερησίως το καθορισμένο δεξαμενόπλοιο για μια συγκεκριμένη διαδρομή με δεδομένα κόστη, προκειμένου το συνολικό έσοδο να είναι τουλάχιστον ίσο με το συνολικό κόστος.