Το παρόν άρθρο είναι μέρος μιας σειράς άρθρων που ασχολούνται με θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ), με τον τίτλο “Mind (and then close) the gap”. Αυτός ο τίτλος επιλέχθηκε, διότι η πολύχρονη ενασχόληση με την ΥΑΕ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πάντα υπάρχει ένα αγεφύρωτο κενό ανάμεσα στις μελέτες εκτίμησης κινδύνου των πρωτοκόλλων και στην πρακτική τους εφαρμογής.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα που είναι αφιερωμένη στην υγεία και την ασφάλεια στην εργασία στις 28 Απριλίου, αλλά και την έμφαση που δίνεται φέτος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συνειδητοποιούμε ότι η έκφραση Mind (and then close) the gap βρίσκει μια ακόμη εφαρμογή. Αν και γίνονται προσπάθειες να γεφυρώσουμε το χάσμα με τεχνολογίες, εκπαίδευση, διαδικασίες και ελέγχους, νέες συνθήκες καθιστούν τους παλιούς γνωστούς κινδύνους πιο σοβαρούς, την πρόβλεψη πιο δύσκολη και την προστασία πιο περίπλοκη και απαιτητική.
Τον προηγούμενο μήνα, ένα κύμα θερμοκρασίας στη Βραζιλία έφτασε σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, με την πραγματική αίσθηση να φτάνει τους 63°C. Αυτό το φαινόμενο αναδεικνύει τη σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στην υγεία. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «Η ατμοσφαιρική ρύπανση των νοικοκυριών (εντός των σπιτιών) ήταν υπεύθυνη για περίπου 3,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως το 2020, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 237.000 θανάτων παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών. Οι συνδυασμένες επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των νοικοκυριών συνδέονται με 6,7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως».
Η δημιουργία μιας βιώσιμης και αειφόρου κοινωνίας συνδέεται άρρηκτα με την ευημερία και την υγεία των εργαζομένων. Πλέον αντιλαμβάνεται κανείς ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η ασφάλεια στην εργασία αποτελούν αναπόσπαστα μέρη της ποιότητας ζωής και της διαρκούς εξέλιξης.
Τέλος, η παγκόσμια ημέρα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία έρχεται να μας θυμίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα αυτό. Για εμάς αυτό σημαίνει υψηλού επιπέδου τεχνική υποστήριξη (inspection, maintenance, calibration) και πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις για θέματα υγείας – ασφάλειας με σύγχρονο περιεχόμενο, πρόσβαση σε σύγχρονες τεχνολογίες ανίχνευσης και παρακολούθησης (detection & monitoring) που δεν περιορίζονται σε γραφεία και εργαστήρια αλλά είναι σε διαρκή χρήση από τους ανθρώπους που εργάζονται στον δρόμο, στη θάλασσα, στον αέρα.
Σχετικά με τον αρθρογράφο
Ο Θεόφιλος Κουρούνης είναι Χημικός Μηχανικός Msc, Εκπαιδευτής και σύμβουλος σε θέματα HSQE & Business Development Manager στην εταιρία ΒΑΝΟΣ ΑΕ.