Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους Διεθνείς Εμπορικούς Όρους

0

Oι διεθνείς εμπορικοί όροι, γνωστοί και ως Incoterms (International Commercial Terms), αποτελούν κυρίως τεχνικούς όρους που χρησιμοποιούνται στις διεθνείς συμβάσεις για την αγοραπωλησία εμπορευμάτων. Πρόκειται για όρους που αναφέρουν τα δικαιώματα και τους ειδικούς όρους σε σχέση με την τιμή, ποσότητα και ιδιότητες, καθώς και τη μεταφορά, τον κίνδυνο και την παράδοση των εμπορευμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, οι Incoterms προσφέρουν μια σειρά διεθνών κανόνων για την ερμηνεία των χρησιμοποιούμενων τύπων συμβάσεων, όπως ποιος επιβαρύνεται τα έξοδα μεταφοράς, ποιος είναι αρμόδιος για τη φόρτωση/εκφόρτωση και τον εκτελωνισμό των εμπορευμάτων και ποιος φέρει και πότε τον κίνδυνο απώλειας/καταστροφής των εμπορευμάτων.

Ορισμένοι από τους πιο συνήθεις όρους που συναντώνται στα εμπορεύματα στον χώρο της ναυτιλίας είναι:

EXW (Ex Works, εκ του εργοταξίου), με τον οποίο ο πωλητής ελαχιστοποιεί τους κινδύνους, καθώς, από τη στιγμή που τα αγαθά παραληφθούν και απομακρυνθούν από τον πωλητή, ο αγοραστής πλέον έχει την ευθύνη και τον κίνδυνο των εμπορευμάτων και υποχρεούται να πληρώσει τα έξοδα μεταφοράς, εκτελωνισμού και ασφαλείας.

FAS (Free Alongside Ship, ελεύθερο παράπλευρα του πλοίου). Ο πωλητής μεταφέρει τα αγαθά από την έδρα του, τα καθιστά ελεύθερα προς εξαγωγή και τα τοποθετεί στο λιμάνι δίπλα στο πλοίο, όπου η κατοχή και ο κίνδυνος μεταβαίνουν στον αγοραστή.

CIF (Cost, Insurance and Freight / αξία, ασφάλεια και ναύλος). Ο όρος CIF χρησιμοποιείται μόνο όταν η διεθνής μεταφορά αγαθών αφορά, τουλάχιστον εν μέρει, θαλάσσια μεταφορά. Ο πωλητής υποχρεούται να μεταφέρει τα αγαθά από την έδρα του στο λιμάνι, να τα φορτώσει στο πλοίο, να ετοιμάσει την τελωνειακή δήλωση, να καταβάλει τα έξοδα διεθνούς μεταφοράς καθώς και την ασφάλισή τους. Η μεταβίβαση της κατοχής γίνεται από τη στιγμή που τα αγαθά βρεθούν στο πλοίο.