ΑΕΝ Κρήτης: Μια πιλοτική πρωτοβουλία-παράδειγμα για τη συνεργασία με ναυτιλιακές εταιρείες

0

Η ναυτιλιακή βιομηχανία αποτελεί αναμφισβήτητα έναν ιδιαίτερα δυναμικό και ταχέως εξελισσόμενο κλάδο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η διά βίου εκπαίδευση και κατάρτιση είναι απολύτως απαραίτητες για όσους επιλέξουν να επανδρώσουν τα πλοία και να σταδιοδρομήσουν ως αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού.

Η ουσιαστική εκπαίδευση των φερέλπιδων αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού ξεκινά στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού της χώρας, οι οποίες ‒με τις όποιες δυσκολίες‒ παρέχουν υψηλού επιπέδου γνώσεις και αποτελούν σημαντικά φυτώρια για την επάνδρωση των ελληνόκτητων (και όχι μόνο) πλοίων. Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, που οι ΑΕΝ αναλαμβάνουν και υλοποιούν καινοτόμες πρωτοβουλίες, πολύ συχνά με σκοπό τη συνέργεια με ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες άλλωστε αποτελούν τον σημαντικότερο εργοδότη των Ελλήνων αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού.

Από την ΑΕΝ Κρήτης, και ειδικότερα τη Σχολή Μηχανικών, έρχεται ένα έμπρακτο παράδειγμα ανάληψης και εφαρμογής καινοτόμων πρωτοβουλιών, για την καλύτερη δυνατή κατάρτιση και προετοιμασία των σπουδαστών για τη μετέπειτα σταδιοδρομία τους.

Η Σχολή Μηχανικών της ΑΕΝ Κρήτης και η διαχειρίστρια εταιρεία Kyklades Maritime Corporation συνεργάζονται ενεργά, δίνοντας σε τέσσερις τελειόφοιτους σπουδαστές τη δυνατότητα να αναλάβουν θέματα πτυχιακών εργασιών που σχετίζονται άμεσα με τεχνικά ζητήματα που αφορούν την πραγματική ναυτιλιακή καθημερινότητα.

Ειδικότερα, οι σπουδαστές Κωνσταντίνος Καράβολος, Παντελεήμων Κούτικας, Γεώργιος Λειβαδάς και Πέτρος Χαλαβαζής επέλεξαν τα θέματα των εργασιών τους σε συνεργασία με την Kyklades Maritime και τον υπεύθυνο καθηγητή κ. Δημήτριο Μώκα και θα βρίσκονται, καθ’ όλη τη διάρκεια συγγραφής της πτυχιακής τους εργασίας, σε συνεργασία με το training και το technical department της εταιρείας, ενώ θα καθοδηγούνται από εξειδικευμένα άτομα στο γραφείο της διαχειρίστριας εταιρείας.

Η Isalos.net επικοινώνησε με τον επικεφαλής καθηγητή της ΑΕΝ Κρήτης, Α΄ Μηχανικό ΕΝ και συν-εμπνευστή της πρωτοβουλίας, κ. Δημήτριο Μώκα, τον κ. Παναγιώτη Κουρκουμέλη, Training & Development Manager της Kyklades Maritime Corporation, και τους σπουδαστές της ΑΕΝ Κρήτης που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, και παρουσιάζει τις σκέψεις τους.

κ. Δημήτριος Μώκας (Α΄ Μηχανικός), Επίκουρος Καθηγητής Σχολής Μηχανικών της ΑΕΝ Κρήτης

κ. Δημήτριος Μώκας (Α΄ Μηχανικός), Επίκουρος Καθηγητής Σχολής Μηχανικών της ΑΕΝ Κρήτης

«Αναμφισβήτητα, σήμερα η ναυτική εκπαίδευση, το πρόγραμμα σπουδών αλλά και τα μαθήματα που προσφέρονται οφείλουν να αναβαθμίζονται και να εξελίσσονται, ανάλογα με τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

Σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εκπαίδευση, φέτος ήρθαμε σε επαφή με τη ναυτιλιακή εταιρεία Kyklades Maritime Corporation, ώστε να συνδέσουμε τη Σχολή Μηχανικών με τον πυρήνα της ναυτιλίας, που είναι μια ναυτιλιακή εταιρεία, όχι μόνο σε επιχειρησιακό και πρακτικό επίπεδο αλλά και σε ακαδημαϊκό. Έτσι, σε συνεργασία με το training και το technical department της εταιρείας, δώσαμε τρεις διπλωματικές εργασίες σε σπουδαστές, οι οποίες ως εργασίες σχεδόν αγγίζουν την ερευνητική διαδικασία. Οι σπουδαστές, εκτός από τον καθηγητή, θα καθοδηγούνται και από εξειδικευμένα άτομα στο γραφείο. Μέσα από αυτή την (πιλοτική) πρωτοβουλία ελπίζουμε να βγει κάτι σύγχρονο και συνάμα να ενισχυθεί η ναυτική παιδεία και εκπαίδευση, μέσω της συνεργασίας μεταξύ των σπουδαστών και των στελεχών. Οι σπουδαστές οφείλουν να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα αυτής της υποστήριξης που τους προσφέρεται.

Συνοψίζοντας, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Παναγιώτη Κουρκουμέλη, διευθυντή του training, καθώς και στον τεχνικό διευθυντή κ. Νικόλαο Μπενετάτο, γιατί υποστήριξαν αυτή την πρωτοβουλία με θέρμη. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τα Ναυτικά Χρονικά και την Isalos.net, που διαχρονικά είναι αρωγός της ναυτικής εκπαίδευσης μέσα από τις στήλες τους.»
 

κ. Παναγιώτης Κουρκουμέλης, Training & Development Manager, Kyklades Maritime Corporation

κ. Παναγιώτης Κουρκουμέλης, Training & Development Manager, Kyklades Maritime Corporation

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που θα συμμετάσχουμε σε αυτή την πρωτοβουλία. Η ιδέα τού να φέρουμε κοντά στα ζητήματα και στις ανάγκες μιας ναυτιλιακής τους μελλοντικούς ναυτικούς ήταν πάντα ένα θέμα που τριγυρνούσε στις συζητήσεις μας.

Όταν η ιδέα ήρθε να γίνει πραγματικότητα, όλοι οι συμμετέχοντες συνάδελφοι ενθουσιάστηκαν και από την αρχή όλοι συμφωνήσαμε να συμμετάσχουν φοιτητές πέραν αυτών που έχουν κάνει εκπαιδευτικό ταξίδι με την εταιρεία μας.

Η εκκίνησή μας είναι να μπορέσουμε να δώσουμε τα μέγιστα στους σπουδαστές με τους οποίους θα συνεργαστούμε. Οραματιζόμαστε, εκτός από την τεχνική υποστήριξη, να βοηθήσουμε και στις οριζόντιες δεξιότητες, αλλά και να καθοδηγήσουμε ουσιαστικά τους φοιτητές.
Ελπίζουμε στο μέλλον να επεκτείνουμε τα θέματα των πτυχιακών στην κουβέρτα και η κίνησή μας να είναι καταλύτης για τη συμμετοχή και άλλων εταιρειών.

Η αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών στις ναυτικές ακαδημίες είναι υπόθεση όλων όσοι δουλεύουμε στην ελληνική ναυτιλία.»
 

Θέμα 1ης Πτυχιακής Εργασίας: Μετατροπή ναυτικής μηχανής μονού καυσίμου σε μηχανή διπλού καυσίμου για μηχανή MAN B&W 6G70ME –> ME-GA KAI WINGD 6X72 –> X-DF (Γενική αναφορά στις εργασίες μετατροπής επί του πλοίου, αναλυτική αναφορά στις εργασίες μετατροπής στο μηχανοστάσιο)

Κωνσταντίνος Καράβολος, Σπουδαστής ΑΕΝ Κρήτης, Σχολή Μηχανικών, Ε΄ εξάμηνο

«Η ναυτιλία είναι μια ραγδαία αναπτυσσόμενη βιομηχανία, η οποία αναμφισβήτητα κατά το μεγαλύτερο ποσοστό εκπροσωπεί την ελληνική οικονομία και παράδοση. Τα προαναφερθέντα αποτελούν για μένα προσωπικά μεγάλο κίνητρο να διευρύνω τις γνώσεις μου στον μηχανολογικό τομέα της ναυτιλίας ή ακόμα και να συμβάλω στην έρευνα και στην εξέλιξη αυτού του τομέα. Έτσι και εγώ αποφάσισα να επιλέξω αυτή την πτυχιακή, καθώς συμπίπτει με τα ενδιαφέροντά μου (μετατροπές ναυτικών μηχανών). Εν κατακλείδι, η εργασία αυτή είναι η αρχή για την πορεία και την εξέλιξή μου στον επαγγελματικό τομέα της μηχανολογίας.»

Γεώργιος Λειβαδάς, Σπουδαστής ΑΕΝ Κρήτης, Σχολή Μηχανικών, Ε΄ εξάμηνο

«Η ναυτιλία είναι μια ραγδαία αναπτυσσόμενη βιομηχανία, η ανάπτυξη της οποίας βασίζεται στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων που φέρνει ο 21ος αιώνας. Τα μειωμένα αποθέματα πετρελαίου αναγκάζουν τον ναυτιλιακό κλάδο να καινοτομήσει στη σχεδίαση νέων μηχανών, που δεν θα βασίζονται στην κατανάλωση πετρελαίου, αλλά και στη μετατροπή των ήδη υπαρχουσών μηχανών, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση/χρήση των παραδοσιακών καυσίμων από τους στόλους ανά την υφήλιο. Αυτό είναι ένα ζήτημα που με ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό, καθώς η βιομηχανία στην οποία σκοπεύω να εργαστώ ήδη αλλάζει ταχύτατα, ώστε να συμβαδίζει με τους καιρούς και τα προβλήματα που αυτοί φέρνουν.

Όντας σπουδαστής στην Ακαδημία του Εμπορικού Ναυτικού της Κρήτης, στον κλάδο των Μηχανικών, μου δόθηκε η ευκαιρία να επιλέξω το συγκεκριμένο θέμα για την πτυχιακή μου εργασία και να παρακολουθήσω τις ρηξικέλευθες αυτές αλλαγές μέσω της εταιρείας Kyklades Maritime Corporation, η οποία θα μου δώσει τα απαραίτητα εφόδια, καθώς και πρόσβαση σε μελέτες που αφορούν τη μετατροπή ναυτικής μηχανής μονού καυσίμου σε διπλού καυσίμου και σε έμπειρους αρχιμηχανικούς, που ήδη τελούν τις εν λόγω μετατροπές σε ναυπηγεία στο εξωτερικό, ώστε να εξελιχθώ σε έναν μελλοντικό αξιωματικό, ο οποίος θα έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του ναυτικού επαγγέλματος.»
 

Θέμα 2ης Πτυχιακής Εργασίας: Χρήση βιοκαυσίμων σε σύγχρονες ναυτικές δίχρονες μηχανές (Νομοθετικό πλαίσιο, απόδοση, σύγκριση με χρήση ορυκτών καυσίμων, περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα)

Παντελεήμων Κούτικας, Σπουδαστής AEN Κρήτης, Σχολή Μηχανικών, Ε΄ εξάμηνο

«Ονομάζομαι Κούτικας Παντελεήμων, είμαι σπουδαστής στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης και ήθελα να κάνω έρευνα για τα βιοκαύσιμα και τη χρήση τους σε σύγχρονες ναυτικές δίχρονες μηχανές. Η ανάληψη της πτυχιακής μου μου έδωσε αυτή την ευκαιρία.

Στην πτυχιακή θα αναλυθούν οι κατηγορίες βιοκαυσίμων, η εφαρμογή βιοκαυσίμων σε σύγχρονες ναυτικές δίχρονες μηχανές, η απόδοση βιοκαυσίμων, η σύγκριση βιοκαυσίμων με ορυκτά καύσιμα, το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα των βιοκαυσίμων και το νομοθετικό πλαίσιο.

Η χρήση βιοκαυσίμου ως οικολογικού καυσίμου επηρεάζει θετικά το περιβάλλον και θα ήθελα να το αναλύσω εις βάθος μέσω της πτυχιακής μου.
Ευελπιστώ ότι, με την ολοκλήρωση της έρευνας για την πτυχιακή μου, θα έχω πιο σφαιρική άποψη και γνώση για τη χρήση των βιοκαυσίμων στη ναυτιλία.»
 

Θέμα 3ης Πτυχιακής Εργασίας: Μέθοδοι προληπτικής συντήρησης σε εξοπλισμό μηχανοστασίου (Περιγραφή διαφόρων μεθόδων, σύγκριση μεθόδων, κατάλληλη μέθοδος ανά μηχάνημα, καταγραφή μετρήσεων, οικονομικός αντίκτυπος)

Πέτρος Χαλαβαζής, Σπουδαστής ΑΕΝ Κρήτης, Σχολή Μηχανικών, Ε΄ εξάμηνο

«Η πτυχιακή εργασία που επέλεξα για την ολοκλήρωση των σπουδών μου αφορά τις μεθόδους προληπτικής συντήρησης στον εξοπλισμό του μηχανοστασίου. Δηλαδή τους τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνεται ‒μιας και πλέον οι τεχνικές και τα εργαλεία συντηρήσεως είναι πολυπληθή‒, τη σύγκριση των διαφόρων διαθέσιμων μεθόδων με σκοπό την επιλογή της καταλληλότερης ‒ανάλογα με το μηχάνημα στο οποίο θα εφαρμοστεί‒, την καταγραφή μετρήσεων για τη σωστή παρακολούθηση της λειτουργίας τους και, φυσικά, τον οικονομικό αντίκτυπο που έχει η σωστή και έγκαιρη συντήρηση του εξοπλισμού. Ο λόγος που επέλεξα τη συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία είναι για να έχω την ευκαιρία, μέσα από την έρευνα και την ανάγνωση διαφόρων εγχειριδίων κατασκευαστών αλλά και βιβλίων ειδικών, που αφορούν τη μηχανική, να γνωρίσω περισσότερα για ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι του επαγγέλματος που έχω αποφασίσει να ακολουθήσω.»