JOTUN Hellas: Οι σπουδαστές της ΑΕΝ Ασπροπύργου ενημερώνονται για τη συντήρηση και βαφή των πλοίων

0

Οι σπουδαστές του ΣΤ’ εξαμήνου της ΑΕΝ Ασπροπύργου, Πλοίαρχοι και Μηχανικοί, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από έμπειρα στελέχη της JOTUN Hellas, για τις βέλτιστες μεθόδους συντήρησης και βαφής των πλοίων.

Ειδικότερα, στο διήμερο Σεμινάριο Συντήρησης και Βαφής Πλοίων της JOTUN Hellas, το οποίο έλαβε χώρα την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, συμμετείχαν 400 και πλέον τελειόφοιτοι σπουδαστές.

Αξίζει να αναφερθεί, πως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τηρήθηκαν αυστηρά όλα τα μέτρα όλα μέτρα πρόληψης για τη διάδοση του COVID-19, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των απαραίτητων πιστοποιητικών κατά την είσοδο στην ΑΕΝ, τη χρήση προστατευτικής μάσκας από όλους καθ’ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου, την τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων των καθισμάτων κ.α.

Σημειώνεται πως για τη διοργάνωση του συγκεκριμένου σεμιναρίου συνέβαλαν τα μέγιστα, τόσο το διοικητικό, όσο και το εκπαιδευτικό προσωπικό της Σχολής, αποδεικνύοντας πως όπου υπάρχει θέληση, είναι εφικτές οι συνέργειες και συνεργασίες, με μόνο σκοπό την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των σπουδαστών για τη μελλοντική σταδιοδρομία τους στο ναυτικό επάγγελμα.

Τη σημασία άλλωστε της διαρκούς επιμόρφωσης των σπουδαστών για τις νέες εξελίξεις και τάσεις στον τομέα της ναυτικής τεχνολογίας, στόχο και της συγκεκριμένης διοργάνωσης, ανέδειξαν κατά τους σύντομους χαιρετισμούς τους, τόσο ο διοικητής της ΑΕΝ, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Μανδαλάκης, όσο και οι διευθυντές των Σχολών Πλοιάρχων και Μηχανικών κ. Δημήτρης Αρσενόπουλος και κ. Νίκος Φραγκιαδάκης.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι εναρκτήριες ομιλίες του κ. Νίκου Μαρκάκη, Γενικού Διευθυντή της JOTUN Hellas, την πρώτη μέρα του σεμιναρίου, και του κ. Δημήτρη Ζαρογιάννη, Marine Global Key Account Manager & Management Team Member της JOTUN Hellas, τη δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου. Τόσο ο κ. Μαρκάκης, όσο και ο κ. Ζαρογιάννης, επεσήμαναν την πρόθεση της νορβηγικής εταιρείας-κολοσσού στα χρώματα για την καλύτερη δυνατή επιμόρφωση και κατάρτιση των σπουδαστών, με σκοπό την ορθή συντήρηση των χρωμάτων των πλοίων.

Στα δύο δίωρα workshops συμμετείχαν, ως εισηγητές, τα στελέχη της JOTUN Hellas κ.κ. Χρήστος Μαρούγκας, Technical Sales Support Manager- Marine & Protective, Χρήστος Μαγκανάκης, Technical Service Manager και Δημήτρης Ζαρογιάννης, Marine Global Key Account Manager & Management Team Member.

Στιγμιότυπο από το πάνελ των εισηγητών

Στιγμιότυπο από το πάνελ των εισηγητών

Κατά τη διάρκεια των workshops, οι εισηγητές ενημέρωσαν τους σπουδαστές για τους τρόπους παρασκευής των χρωμάτων, τη σημασία τους για την προστασία των χαλύβδινων επιφανειών του πλοίου, τους παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα της διάβρωσής τους, τη σημασία της σωστής συντήρησης τους, τις ορθές διαδικασίες εφαρμογής των χρωμάτων, καθώς και τα εργαλεία και τις μεθόδους που απαιτούνται για την αποκατάσταση τους σε περιπτώσεις εμφάνισης φθορών.

Ειδικότερα, οι εισηγητές αφού ανέλυσαν στους σπουδαστές τους λόγους για τους οποίους χρησιμοποιούνται τα χρώματα στο πλοίο, εστιαζόμενοι στη συμβολή στη συντήρηση των πλοίων, αλλά και στην προστασία από τη διάβρωση, παρουσίασαν τις φυσικές αιτίες της διάβρωσης και αναφέρθηκαν στους παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα της, ενώ εξήγησαν πως οι μηχανισμοί των χρωμάτων είναι αποκλειστικά η καθυστέρηση της επαναφοράς του κατεργασμένου χάλυβα στην αρχική μορφή του, δηλαδή σε αυτήν των οξειδίων του σιδήρου (σιδηρομετάλλευμα).

Στιγμιότυπο από το σεμινάριο

Ο κ. Μαρούγκας και ο κ. Μαγκανάκης ανέδειξαν την υγρασία, τη θερμοκρασία, τη συγκέντρωσή αλάτων αλλά και την μόλυνση ως τους κυριότερους παράγοντες που επιταχύνουν τη διάβρωση των χαλύβδινων επιφανειών των πλοίων, καθιστώντας τη συντήρηση του coating εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο για αισθητικούς, αλλά κυρίως για ουσιαστικούς λόγους που σχετίζονται με την ασφάλεια και την απόδοση των πλοίων, την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος κ.α..

Επιπλέον, οι ομιλητές αφού ανέλυσαν τα κύρια συστατικά των χρωμάτων, τις διαδικασίες παραγωγής τους, αλλά και τους διαφορετικούς τους τύπους, εστιάστηκαν στην ορθή διαδικασία εφαρμογής και αποκατάστασης του coating, τόσο κατά τη διάρκεια των καθημερινών, όσο και των προγραμματισμένων  συντηρήσεων του. Ανέδειξαν μάλιστα ιδιαίτερα τη σημασία της σωστής προετοιμασίας της επιφάνειας πριν την εφαρμογή, αλλά και της χρήσης του κατάλληλου πάχους χρώματος, ανάλογα με το διαβρωτικό περιβάλλον, προκειμένου το coating να διατηρήσει τις ιδιότητες του για το μέγιστο δυνατό διάστημα.

Επιπλέον, οι εισηγητές καθοδήγησαν τους σπουδαστές για τη διαδικασία της προετοιμασίας του πλοίου πριν το δεξαμενισμό, αλλά επεσήμαναν και τα στάδια της τακτικής συντήρησης των χρωμάτων και της εφαρμογής νέων, αφού πρώτα προηγηθεί χημικός καθαρισμός, σωστό πλύσιμο των επιφανειών, παντελής απομάκρυνση της σκουριάς κ.α. Σε αυτό μάλιστα το πλαίσιο, πραγματοποίησαν εκτεταμένη αναφορά στη συμβολή των διαφόρων μεθόδων προετοιμασίας της μεταλλικής επιφάνειας (dry/wet grit blasting, UHPWJ, Power tool cleaning κ.α.) αλλά και στη συμβολή τους για τη διαμόρφωση επιφάνειας μετάλλου (anchor steel pattern), που θα επιτρέψει τελικά στο χρώμα να παραμείνει στην επιφάνεια βαφής του πλοίου προσφέροντας την μέγιστη προστασία.

Κλείνοντας, οι εισηγητές απάντησαν στα ερωτήματα των σπουδαστών, οι οποίοι και επέδειξαν ιδιαίτερα ζωηρό ενδιαφέρον για τα πρακτικά ζητήματα, εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη εμπειρία των ομιλητών.