ΑΕΝ Ασπροπύργου: η μεγαλύτερη ΑΕΝ της χώρας

0

H ΑΕΝ Ασπροπύργου, με μακρόχρονη ιστορία, αποτελεί την πολυπληθέστερη Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στον ελλαδικό χώρο με περίπου 1600 σπουδαστές, λειτουργώντας με υποδειγματικό τρόπο.

Ιδρύθηκε το 1951 και αποτελεί τη δεύτερη σχολή ναυτικής εκπαίδευσης που απέκτησε η Ελλάδα μετά από τη Σχολή της Ύδρας. Λειτουργεί έως σήμερα αποκλειστικά ως Σχολή εξωτερικής φοίτησης για φερέλπιδες αξιωματικούς γέφυρας και μηχανής. Η ιστορία της ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του 1940, όταν η ελληνική ναυτιλία εισερχόταν σε φάση ανασυγκρότησης μετά τη μεγάλη καταστροφή που επέφερε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκινούν οι συζητήσεις για τη δημιουργία της Σχολής στον Ασπρόπυργο και τα τμήματα ξεκινούν τη λειτουργία τους στις 22 Οκτωβρίου 1956.

Οι ναυτικές σχολές του Ασπροπύργου (ΑΔΣΕΝ) ήρθαν να καλύψουν όχι μόνο τις ανάγκες της ελληνικής ναυτιλίας σε αξιωματικούς γέφυρας αλλά και σε καταρτισμένους αξιωματικούς μηχανής, που έως τότε προέρχονταν μόνο από ιδιωτικές σχολές. Για να λειτουργήσουν άρτια, πέραν των κρατικών κονδυλίων και των διδάκτρων που κατέβαλαν οι σπουδαστές, χρειάστηκαν και τη βοήθεια των Ελλήνων πλοιοκτητών.

Οι Έλληνες καραβοκύρηδες της εποχής προσέτρεξαν με τις δωρεές τους να καλύψουν τα αρχικά κενά, κυρίως σε ό,τι αφορούσε την υλικοτεχνική υποδομή και τον εξοπλισμό τους. Για πολλούς Έλληνες εφοπλιστές προϋπόθεση για μια ποιοτική και ανερχόμενη ναυτιλία τη δεκαετία του ’50 και του ’60 ήταν η παροχή και ανάλογης ποιοτικής εκπαίδευσης, και αυτός ήταν ο λόγος που αντιμετώπιζαν θετικά τόσο την οικονομική ενίσχυση της λειτουργίας των σχολών Ασπροπύργου όσο και την ενίσχυση, εν γένει, της ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρα. Η δεκαετία του 1970 θα βρει πια το ναυτικό συγκρότημα του Ασπροπύργου καθ’ όλα ολοκληρωμένο. Χρειάστηκαν λιγότερα από δεκαπέντε χρόνια από τη στιγμή που τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση των Σχολών για να αποκτήσει η χώρα ένα άρτιο εκπαιδευτικό χώρο, που προετοίμαζε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους Έλληνες πλοιάρχους και μηχανικούς, αλλά και ασυρματιστές, που καλούνταν να υπηρετήσουν τον ελληνόκτητο στόλο σε όλα τα πλάτη και μήκη της Γης.

Η Σχολή Ασπροπύργου βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα και τον Πειραιά. Κατά συνέπεια, η εύρεση πρακτικής άσκησης σε ναυτιλιακή εταιρεία, η διεκπεραίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών, καθώς και άλλες γραφειοκρατικές υποχρεώσεις σχετικά με το επάγγελμα γίνονταν ανέκαθεν εύκολα και γρήγορα.

Στο κυρίως κτίριο της σχολής βρίσκεται εγκατεστημένος ο εξοπλισμός για την παρακολούθηση των μαθημάτων της πληροφορικής και των επικοινωνιών. Πλησίον του κεντρικού κτιρίου βρίσκεται επίσης το κυλικείο μαζί με έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο εστίασης. Δίπλα από το κυλικείο βρίσκονται οι διοικητικές υπηρεσίες καθώς και η Γραμματεία της Σχολής. Στο άνω μέρος των εγκαταστάσεων βρίσκεται ένα ακόμη κτίριο στο όποιο υπάρχουν οι αίθουσες διδασκαλίας. Δίπλα στην παραλία βρίσκεται το κτίριο στο οποίο στεγάζονται ακόμα κάποιες αίθουσες διδασκαλίας, ένα αμφιθέατρο, μια αίθουσα στην οποία πραγματοποιούνται εξετάσεις, ομιλίες και διαλέξεις, καθώς και μια αίθουσα εξοπλισμένη με “radars” και “ECDIS simulators”.

Τέλος στον ίδιο χώρο βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του ΚΕΣΕΝ, όπου διενεργούνται οι εξετάσεις για τη λήψη των πτυχίων G.O., ενώ εκεί βρίσκεται και η Σχολή Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων. Ο εξωτερικός χώρος της σχολής είναι ευρύχωρος με πολλά δέντρα, βρίσκεται κοντά στην θάλασσα, ενώ διαθέτει και αρκετές θέσεις στάθμευσης οχημάτων.

Φωτο: Ναυτικά Χρονικά / Isalos.net