Ποιοί είναι οι σημαντικότεροι περιβαλλοντικοί κανονισμοί στη ναυτιλία;

0

Ο Κύκλος Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλίας της Isalos.net ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2018. Το θέμα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε, για ακόμη μία φορά, στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη ήταν «Ασφάλεια και Περιβάλλον: Από τη SOLAS στη MARPOL».

Ομιλητές στη συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν οι κ.κ. Χρήστος Κεχρής, HSQE Fleet Manager, Maran Gas Maritime Inc., Αλέξανδρος Σερέμελης, Μητροπολιτικό Κολλέγιο και Δρ. Έφη Τσολάκη, Chief Scientific Officer/ Research & Development Dpt., ERMA FIRST ESK Engineering Solutions S.A.

Ο κ. Αλέξανδρος Σερέμελης, Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Ο κ. Αλέξανδρος Σερέμελης, Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Κατά την εναρκτήρια παρουσίασή του ο κ. Σερέμελης εστιάστηκε στη Διεθνή Σύμβαση για την Ασφάλεια της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα (SOLAS) και τη σημασία της για την καθημερινότητα εν πλω. Αρχικά, ο κ. Σερέμελης αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της ναυτιλίας, τονίζοντας ότι αποτελεί βιομηχανία εντάσεως κεφαλαίου και εργασίας. Παράλληλα, επεσήμανε ότι αποτελεί την πλέον διεθνοποιημένη βιομηχανία, με τη σύνθεση των εμπορικών πλοίων να αποτελείται από πληρώματα διαφορετικών εθνικοτήτων. Επιπλέον ανέφερε πως η ύπαρξη πολλών, διαφορετικού τύπου, νηολογίων καθιστούν την εφαρμογή ενός κοινού νομοθετικού πλαισίου εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Αναφερόμενος στη SOLAS, ο καθηγητής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, αφού πραγματοποίησε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στη Διεθνή Σύμβαση, τόνισε πως κύριος σκοπός της αποτελεί ο καθορισμός των ελάχιστων απαιτήσεων αναφορικά με την κατασκευή, τον εξοπλισμό και τη λειτουργία των πλοίων, ενώ υπογράμμισε την ιδιαίτερα σημαντική συμβολή των νηολογίων, των νηογνωμόνων αλλά και των εθνικών κυβερνήσεων για τη συμμόρφωση των πλοίων με τα καθορισμένα standards. Επιπλέον, επεσήμανε τη σημασία, τόσο της SOLAS όσο και των υπόλοιπων περιβαλλοντικών κανονισμών για τη μείωση των ατυχημάτων στη θάλασσα.

Ο κ. Χρήστος Κεχρής, HSQE Fleet Manager, Maran Gas Maritime Inc.

Ο κ. Χρήστος Κεχρής, HSQE Fleet Manager, Maran Gas Maritime Inc.

Ο κ. Κεχρής κατά την εισήγησή του ανέφερε ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: την SOLAS, την STCW, την ΜARPOL και την MLC, με σκοπό την επίτευξη των υψηλότερων standards ασφάλειας, υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος. Κατά την εισήγησή του, ο κ. Κεχρής πραγματοποίησε μια σύντομη ιστορική αναδρομή της MΑRPOL, τονίζοντας ότι όπως και η SOLAS πρωτοεισήχθη στον ευρύτερο ναυτιλιακό κλάδο μετά τα αυξανόμενα θαλάσσια ατυχήματα. Επιπρόσθετα ο HSQE Fleet Manager της Maran Gas τόνισε ότι η MARPOL, η οποία αποτελείται από έξι παραρτήματα, αποτελεί τη σημαντικότερη Διεθνή Σύμβαση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τα πλοία. Ο κ. Κεχρής πραγματοποίησε παράλληλα μια ενδελεχή παρουσίαση των έξι παραρτημάτων που την απαρτίζουν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς του ΙΜΟ και συγκεκριμένα στη χρήση ναυτιλιακού καυσίμου μικρής περιεκτικότητας σε θείο 0,5% από 1 Ιανουαρίου του 2020.

Ο κ. Σπύρος Βλάχος, Shipping Manager της Carras (Hellas) S.A.

Ο κ. Σπύρος Βλάχος, Shipping Manager της Carras (Hellas) S.A.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπήρξε η παρέμβαση του κ. Βλάχου της Carras (Hellas) S.A., ο οποίος αναφέρθηκε στην πρακτική εφαρμογή των κανονισμών στα πλοία, καθώς επίσης και στις καθημερινές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει μια διαχειρίστρια εταιρεία λόγω των συγκεκριμένων κανονισμών. Ο κ. Βλάχος εστιάστηκε επίσης στα Port State Control και στις διαφορετικές κουλτούρες που υπάρχουν ανά τον κόσμο γύρω από τις επιθεωρήσεις των πλοίων, ενώ στάθηκε ακόμη στον ιδιαίτερα μικρό βαθμό αναγκαιότητας εφαρμογής του κώδικα ISPS, αλλά και του συστήματος MRV, τα οποία όπως τόνισε είναι πρακτικά αδύνατο να υλοποιηθούν.

Η δρ. Έφη Τσολάκη, Chief Scientific Officer/ Research & Development Dpt., ERMA FIRST ESK Engineering Solutions S.A.

Η δρ. Έφη Τσολάκη, Chief Scientific Officer/ Research & Development Dpt., ERMA FIRST ESK Engineering Solutions S.A.

Η έκτη και τελευταία συνάντηση του Κύκλου Θερινών Διαλέξεων ολοκληρώθηκε με την Δρ. Έφη Τσολάκη, η οποία εστιάστηκε στη νομοθεσία γύρω από τον Έλεγχο και τη Διαχείριση του θαλασσίου έρματος και των ιζημάτων των πλοίων. Συγκεκριμένα, η Chief Scientific Officer της ERMA FIRST σημείωσε ότι η Διεθνής Σύμβαση για τον Έλεγχο και τη Διαχείριση του Θαλάσσιου Έρματος (BWM Convention) του IMO τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2017, παρά το γεγονός ότι είχε θεσπιστεί ήδη από το Φεβρουάριο του 2004. Σκοπός της Σύμβασης, κατά τη Δρ. Έφη Τσολάκη αποτελεί η επιτυχής αντιμετώπιση της μεταφοράς μικροοργανισμών μέσω του θαλάσσιου έρματος σε νέα θαλάσσια οικοσυστήματα. Παράλληλα τόνισε ότι στις μέρες μας, όλα τα εμπορικά πλοία οφείλουν να διαχειρίζονται το θαλάσσιο έρμα ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πλάνο, το οποίο επιβάλλει σε κάθε πλοίο να φέρει βιβλίο καταγραφών, όπως επίσης και ένα διεθνές πιστοποιητικό διαχείρισης θαλάσσιου έρματος. Επιπλέον, η Chief Scientific Officer της ERMA FIRST ανέφερε πως εκτός από τις Διεθνείς Συμβάσεις, κάθε χώρα μπορεί να θεσπίσει δικούς της κανόνες γύρω από τον έλεγχο και την διαχείριση του θαλάσσιου έρματος, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, οι οποίες από το 2012 έχουν εφαρμόσει δικό τους, ξεχωριστό, πρόγραμμα για το θαλάσσιο έρμα, το οποίο μάλιστα διαφέρει σε αρκετά σημεία από τη Διεθνή Σύμβαση του ΙΜΟ.

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών:

pdf-flat

Αλέξανδρος Σερέμελης- SOLAS

pdf-flat

Χρήστος Κεχρής- MARPOL

pdf-flat

Έφη Τσολάκη- BWM

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Φωτογραφίες από τη συνάντηση:

Αρωγοί και υποστηρικτές του Κύκλου Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλίας της Isalos.net:

screenshot