Γαλάζια επαγγέλματα και γενιά Ζ: Επί τάπητος οι προοπτικές και προκλήσεις

0

H ναυτιλία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Γαλάζιας Οικονομίας και τα τελευταία χρόνια αποδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευσή της για ένα πιο πράσινο μέλλον.

Εν μέσω ενός κύματος περιβαλλοντικών κανονισμών, ο κλάδος καλείται να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του καθώς νέα καύσιμα και νέες τεχνολογίες αναδύονται προς την επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει οι διεθνείς νομοθέτες. Στη νέα αυτή τάξη πραγμάτων οι ευκαιρίες αλλά και οι προκλήσεις για τη γενιά Ζ, που επιθυμεί να σταδιοδρομήσει στα επαγγέλματα της θάλασσας, είναι πολυδιάστατες.

Στο πλαίσιο αυτό η Isalos.net διοργάνωσε εκδήλωση με τίτλο «Empowering Generation Z: Blue Economy and Ocean-related careers» η οποία έλαβε χώρα στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου τη Δευτέρα 15 Απριλίου. Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αγγλική γλώσσα, ήταν υπό την αιγίδα του Our Ocean Conference και του Our Ocean Youth Leadership Summit και αποτελείτο από τρία επιμέρους θεματικά πάνελ. Xορηγός του συνεδρίου ήταν η Tototheo Maritime.

53660333680_743abecc81_o

δρ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, Ναυτιλιακός Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του ΙΜΟ στην Ελλάδα και πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Ναυτιλιακός Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του ΙΜΟ στην Ελλάδα και πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, δρ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης. Ο κ. Δημητριάδης-Ευγενίδης επικεντρώθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στον μεγάλο αριθμό νέων που βρίσκονταν στο ακροατήριο, χαρακτηρίζοντας τη νέα γενιά ως το μέλλον της ναυτιλιακής βιομηχανίας, η οποία είναι έτοιμη να επαναπροσδιορίσει τη Γαλάζια Οικονομία. Παρότρυνε τα μέλη της Γενιάς Ζ που βρίσκονταν στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου να κάνουν ακόμη περισσότερα από τις προηγούμενες γενιές και να αρπάξουν τη μοναδική ευκαιρία να συνδυάσουν τις φιλοδοξίες τους με την ορθή διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος. Ο δρ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του λέγοντας: «Ας χαράξουμε μαζί μια τολμηρή νέα πορεία για τους ωκεανούς μας».

53659864531_6b521f5ccf_o

 

Πάνελ 1: Maritime Policy: Priorities & Challenges for a viable Blue Regulatory framework

Οι συμμετέχοντες του πρώτου πάνελ εστιάστηκαν στο νέο κανονιστικό πλαίσιο που αναδύεται για τη ναυτιλία, το οποίο έχει ως στόχο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της βιομηχανίας μέσω της εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών και συστημάτων.

Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε από το σύνολο των εισηγητών, παρά τις αυξανόμενες τεχνολογικές καινοτομίες, ο ανθρώπινος παράγοντας θα εξακολουθήσει να αποτελεί το σημαντικότερο asset για τη ναυτιλία. Ως εκ τούτου, είναι ευθύνη τόσο των νομοθετών όσο και της ίδιας βιομηχανίας να διασφαλίσουν την ευημερία και την (επαν)εκπαίδευση και κατάρτιση των ναυτικών προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες. Άλλωστε, οι ναυτικοί έχουν έρθει αντιμέτωποι με σημαντικές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια ενώ οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις καθιστούν ύψιστη προτεραιότητα την ενίσχυση της ναυτικής ασφάλειας.

Ομιλητές στο συγκεκριμένο πάνελ ήταν οι:

  • Πλοίαρχος Λ.Σ. Αντώνιος Δουμάνης, Διευθυντής Ναυτικής Εργασίας, ΥΝΑΝΠ
  • Δρ Σπυριδούλα Μαλτέζου, Senior Sustainability Advisor, A General Group
  • Ακριβή Μπρίκου, αντιπρόεδρος WISTA Hellas & CFO, Efshipping Company S.A.
  • Ελίνα Σουλή, Deputy Head of Office, Associate Director- Claims · Britannia P&I Club
  • Ανδρέας Χρυσοστόμου, CSO, Tototheo Maritime

Συντονίστρια του πάνελ ήταν η κ. Ρέα Μητροπούλου, Partner, CoZac Law Offices.

53660222954_8a0a8e296d_o

 

Πάνελ 2: Marine Technology: Addressing the true needs of an industry in transition

Ο δισεπίλυτος γρίφος που ακούει στο όνομα «απανθρακοποίηση της ναυτιλίας» προϋποθέτει ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων βιομηχανιών, θα συνεργαστούν για την επίτευξη του κοινού στόχου που δεν είναι άλλος από την προστασία του περιβάλλοντος.

Το δεύτερο θεματικό πάνελ ομιλητών επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που συνεπάγεται για τις νεοναυπηγήσεις αλλά και τις μετασκευές πλοίων προς την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας του υπάρχοντος στόλου η μη ύπαρξη ενός σαφούς και καλά σχεδιασμένου κανονιστικού πλαισίου με συγκεκριμένες καθολικές απαιτήσεις. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί είναι απαραίτητοι, ωστόσο η μη ύπαρξη μιας συγκεκριμένης λύσης δημιουργεί ένα ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον για έναν που χαρακτηρίζεται ως υψηλής εντάσεως κεφαλαίου. Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε, οι επενδύσεις στη ναυτιλία είναι μεγάλες και συχνά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Η διαθεσιμότητα, η εμπορευσιμότητα και η ασφάλεια εναλλακτικών καυσίμων που προτείνονται για ναυτιλιακή χρήση αποτελούν κρίσιμα ερωτηματικά.

Σε ό,τι αφορά τη γενιά Ζ και τον ρόλο της στη νέα εποχή της βιομηχανίας, διατυπώθηκε η άποψη ότι είναι ευθύνη και των ναυτιλιακών εταιρειών η επιτυχής συμπερίληψη των νέων οι οποίοι θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια στη μετάβαση που θα συντελεστεί.

Ομιλητές στο συγκεκριμένο πάνελ ήταν οι:

  • καθ. Ιωάννης Γκόλιας, Διοικητής, Ίδρυμα Ευγενίδου
  • Φώτης Δαλμυράς, CEO, Andriaki Shipping Co. Ltd.
  • Σπυρίδων Ζολώτας, Senior Director- South EMEA Region, RINA
  • Πάνος Κουρκουντής, πρόεδρος MARTECMA & Technical Director, SEA Traders S.A.
  • Διονύσης Χριστοδουλόπουλος, Managing Director-Greece, Black Sea Region and Cyprus, MAN Energy Solutions Hellas Ltd.

Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Δρ. Αλέξανδρος Γλύκας, CEO, Dynamarine

53660222124_ea6c47ea61_o

 

Πάνελ 3: Management: Building future-proof companies in an ever-changing maritime industry

Hard ή soft skills; Πώς η ψηφιοποίηση και το AI έχει αλλάξει τον τρόπο διοίκησης των ναυτιλιακών επιχειρήσεων; Τα παραπάνω ήταν μερικά από τα ερωτήματα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στο τρίτο πάνελ.

Σε σχετική ερώτηση, ομόφωνα οι ομιλητές τόνισαν ότι τα big data και το AI έχουν εισέλθει δυναμικά στη ναυτιλία καθώς οι σύγχρονες απαιτήσεις της βιομηχανίας προϋποθέτουν την αξιοποίηση δεδομένων και τη διαρκή παρακολούθηση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, η χρήση των εν λόγω ψηφιακών εργαλείων θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια ανοίγοντας ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη γενιά Ζ η οποία έχει γαλουχηθεί με την εξοικείωση με τα ψηφιακά μέσα.

Ενδιαφέρον παρουσίασαν οι απόψεις των συμμετεχόντων του τρίτου πάνελ στο δίλημμα hard ή soft skills. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε τα soft skills είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου οι φερέλπιδες πρωταγωνιστές της ναυτιλιακής βιομηχανίας να εργάζονται σε κλίμα ομαδικότητας. Την ίδια ώρα τα hard skills είναι απαραίτητα για την κατανόηση των βασικών λειτουργιών μιας ναυτιλιακής επιχείρησης με τους ομιλητές να συμφωνούν ότι η απόκτηση εμπειρίας από μικρή ηλικία ανοίγει τον δρόμο για τους επόμενους managers της ναυτιλίας. Δεδομένου ότι η ναυτιλία αποτελεί μια βιομηχανία καθόλα ανθρωποκεντρική, η εμπειρία αυτή θα αποκτηθεί μέσω της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης ενώ το e-learning θα μπορούσε συμπληρωματικά να συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή.

Ομιλητές στο συγκεκριμένο πάνελ ήταν οι:

  • Κώστας Κόντες, Managing Director, V.Group
  • Νίκος Πατεράκης, COO at Neptune Lines & CEO at Neptune Dry
  • Εβελίνα Πεταλωτή, Member of BOD, Maria Tsakos Public Benefit Foundation
  • Βασίλης Σακέλλης, Managing Director, Alassia NewShips Management Inc
  • Γιάννης Συρίγος, CFO, Iolcos Hellenic Maritime Enterprises Co. Ltd.
  • Μεταξία Ψάλτη, COO, Neda Maritime Agency

Συντονιστής του πάνελ ήταν ο κ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών

 

Διοργανωτής:

202401111405229334-300x104

Χορηγός εκδήλωσης:

tototheo

Οι εκδηλώσεις της Isalos.net πραγματοποιούνται με την αρωγή και την υποστήριξη:

χορηγοί, υποστηρικτές, αρωγοί isalos.net (19)