27 πειρατικές και ληστρικές επιθέσεις σε πλοία το Q1

0

Τον χαμηλότερο αριθμό πειρατικών και ληστρικών επιθέσεων σε πλοία από το 1993 κατέγραψε το ICC International Maritime Bureau (IMB) το α’ τρίμηνο.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, το α’ τρίμηνο σημειώθηκαν μόλις 27 τέτοια περιστατικά, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν 37. Από τις 27 πειρατικές και ληστρικές επιθέσεις, οι δράστες επιβιβάστηκαν σε πλοία σε 24 περιπτώσεις. Το ICC International Maritime Bureau (IMB) σημειώνει ότι, παρά τη σημαντική πτώση, ο κίνδυνος βίας παραμένει, καθώς έξι ναυτικοί απήχθησαν και ένας δέχτηκε επίθεση το ίδιο χρονικό διάστημα.

Οι πειρατικές και ληστρικές επιθέσεις συνέχισαν να μειώνονται στον Κόλπο της Γουινέας, καθώς το α’ τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε πέντε έναντι οκτώ το α’ τρίμηνο του 2022 και 16 το α’ τρίμηνο του 2021. Παρά τη βελτιωμένη εικόνα, το ΙΜΒ υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας των τοπικών αρχών με διεθνείς φορείς και οργανισμούς για την ενίσχυση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.

Το 30% των περιστατικών (8) το α’ τρίμηνο έλαβε χώρα στα Στενά της Σιγκαπούρης, σημειώνοντας πτώση έναντι των 15 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά