Υβριδικά πλοία και ενεργειακή μετάβαση: H ευρωπαϊκή τεχνογνωσία σε πρώτο πλάνο

0

Ο τεχνολογικός όμιλος Wärtsilä συνεχίζει να κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο των υβριδικών-ηλεκτρικών συστημάτων για πλοία, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα της Clarksons Research, από τις περισσότερες από 300 παραγγελίες υβριδικών πλοίων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, η Wärtsilä έχει λάβει έως τώρα παραγγελίες για 70 πλοία, κατέχοντας μερίδιο αγοράς άνω του 20%.

Ένα υβριδικό σύστημα πρόωσης πλοίου συνήθως συνδυάζει κινητήρες και μπαταρίες, και ως εκ τούτου θεωρείται πιο πολύπλοκο σε σχέση με τα συστήματα των πετρελαιοκίνητων ή των πλήρως ηλεκτρικών πλοίων. Η κατανάλωση της ενέργειας που αποθηκεύεται στις μπαταρίες επιτρέπει την εγκατάσταση κινητήρων χαμηλότερης ισχύος και άρα χαμηλότερης κατανάλωσης καυσίμου αλλά και λειτουργικού κόστους, δεδομένης της υψηλής τιμής των καθαρότερων καυσίμων. Η χρήση υβριδικών συστημάτων μειώνει τις εκπομπές των πλοίων, επιτρέποντας στους πλοιοκτήτες να επιτυγχάνουν καλύτερες τιμές στους δείκτες EEXI και CII, ενώ παράλληλα η διαθεσιμότητα πολλαπλών πηγών ενέργειας προσφέρει μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία.

Δύο σημαντικά στοιχεία των υβριδικών πλοίων είναι η δυνατότητα ενοποίησης πολλαπλών συστημάτων και η βελτιστοποίηση σε πραγματικό χρόνο των ενεργειακών τους συστημάτων. Ο μεγάλος αριθμός των υβριδικών πλοίων που έχει εξοπλίσει η Wärtsilä της επιτρέπει να συλλέγει συνεχώς δεδομένα, με τα οποία τροφοδοτεί το ιδιόκτητο σύστημα διαχείρισης ενέργειας που έχει αναπτύξει, το οποίο βελτιστοποιεί με δυναμικό τρόπο τα ενεργειακά συστήματα των πλοίων ανάλογα με τις επιχειρησιακές τους ανάγκες και τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά