Ionic Anax: Eπαναστατική λύση επιστρώσεων κύτους με «πράσινο πρόσημο»

0

Του Νίκου Βεργούνη

Η Ionic Tankers υιοθέτησε μια καινοτόμο και επαναστατική λύση επιστρώσεων κύτους για το δεξαμενόπλοιο «Ionic Anax», στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων βιωσιμότητας που έχει θέσει σχετικά με την προστασία των ωκεανών μέσω της μηδενικής απελευθέρωσης χημικών, υποστηρίζοντας τον Στόχο Αειφόρου Ανάπτυξης #14 των Ηνωμένων Εθνών που αφορά τη «Ζωή κάτω από το νερό».

Η Ionic αποτελεί μία από τις πρώτες ναυτιλιακές εταιρείες που συμβάλουν στην προστασία των ωκεανών, υιοθετώντας νέες, φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις επιστρώσεων, οι οποίες ενισχύουν την ενεργειακή απόδοση των πλοίων με στόχο τη βελτίωση του ετήσιου δείκτη απόδοσης (AER) καθώς και των δεικτών CII.

Πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε την επιτυχημένη εφαρμογή μιας επίστρωσης εξαιρετικά χαμηλής τριβής, η οποία δεν περιέχει βιοκτόνα, στο Aframax δεξαμενόπλοιο «Ionic Anax». Η καινοτόμος λύση επίστρωσης, την οποία παρείχε η Azra Tech, εφαρμόστηκε στο κύτος του πλοίου κατά τη διάρκεια του δεξαμενισμού του στην Κωνστάντζα τον Μάιο του 2022.

Η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας επίστρωση της Azra Tech δεν απελευθερώνει χημικά ή άλλους ρύπους στον ωκεανό, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει σημαντικά την ενεργειακή απόδοση του κύτους, μειώνοντας την αντίσταση τριβής και ως εκ τούτου και την κατανάλωση καυσίμου καθώς και τις παραγόμενες ανθρακικές εκπομπές.

Η Ionic δηλώνει πλήρως ικανοποιημένη με την επιλογή της, έχοντας παρατηρήσει εντυπωσιακά οφέλη ενεργειακής απόδοσης τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες, τα οποία βελτιώνουν τα επίπεδα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου του πλοίου περισσότερο από 5%.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει εφαρμόσει το πρόγραμμα εγγύησης Blue Race για την παρακολούθηση της απόδοσης του κύτους και τον προληπτικό καθαρισμό αυτού. Παρά τις ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες που προκαλούν βιορύπανση, η επίστρωση της Azra Tech έχει αποδείξει την ικανότητά της να αναγεννά την αρχική απόδοση μετά την αρχική εφαρμογή της επίστρωσης. Η αξιοσημείωτη απόδοση της επίστρωσης έχει σημειώσει 6% μείωση της απαιτούμενης ισχύος κατά την πραγματοποίηση πιστοποιημένων από την κλάση θαλάσσιων δοκιμών και έως και 20% εξοικονόμηση καυσίμου και μείωση των παραγόμενων εκπομπών. Η λύση της Azra Tech αποτελεί το μοναδικό στον κόσμο σύστημα επίστρωσης γάστρας χωρίς βιοκτόνα, το οποίο μπορεί να καθαριστεί, ανανεώνοντας έτσι τις ιδιότητες απόδοσής του στα αρχικά επίπεδα εφαρμογής του.

Βασιζόμενο σε τεχνολογίες που έχουν κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, το σύστημα παρέχει ένα αποτελεσματικό φράγμα απέναντι στη διάβρωση, χάρη στην καινοτόμο χρήση νανοτεχνολογίαςμ η οποία είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση εξοικονόμησης ενέργειας και μειωμένων εκπομπών άνθρακα. Επιπλέον, η τεχνολογία εξαιρετικά χαμηλής τριβής χωρίς βιοκτόνα παρέχει αντιδιαβρωτικές και αντικολλητικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα χαμηλότερες απαιτήσεις συντήρησης του κύτους.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στο Τεύχος Νοεμβρίου 2023 των Ναυτικών Χρονικών.

Το Τεύχος Νοεμβρίου 2023 μπορείτε να το βρείτε εδώ.