Αιολική πρόωση: Εφαρμογή καινοτόμου συστήματος σε bulk carrier

0

Η εταιρεία Berge Bulk ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σε υπό-διαχείριση πλοίο της μεταφοράς χύδην φορτίου μεγέθους Newcastlemax, εγκαταστάθηκαν τέσσερα Wind Wings (ιστία), μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί αιολική ενέργεια για να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων.

Το M/V «Berge Olympus», εξοπλισμένο με τέσσερα ιστία Wind Wings της Yara Marine Technologies, θα εκτελεί πλόες μεταξύ Βραζιλίας και Κίνας, όπου ως γνωστόν τα αιολικά φορτία ευνοούν τη χρήση των ιστίων σε όλο το εύρος της διαδρομής. Τα άκαμπτα πανιά από χάλυβα και συνθετικό γυαλί, με πλάτος 20 μ. και ύψος 37,5 μ., μπορούν να αναπτυχθούν κατάλληλα με στόχο τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης καυσίμου του πλοίου. Στην πραγματικότητα, η συνολική επιφάνεια των τεσσάρων πτερυγίων (πανιών), περίπου 3.000 τ.μ., είναι υπερτριπλάσια της επιφάνειας των φτερών του μεγαλύτερου επιβατικού αεροσκάφους στον κόσμο, του αεροπλάνου A380.

Χρησιμοποιώντας την αιολική ενέργεια, υπό ιδανικές συνθήκες ανέμου, αυτά τα αεροδυναμικά πανιά μπορούν να εξοικονομήσουν περίπου 6 τόνους καυσίμου την ημέρα ή περίπου το 20% της κατανάλωσης καυσίμου και να μειώσουν τις εκπομπές CO₂ κατά περίπου 19,5 τόνους την ημέρα κατά μέσο όρο.

Η εγκατάσταση των ιστίων στο «Berge Olympus» ακολουθεί την τεχνολογία των Wind Wings που εφαρμόστηκε αρχικά στο M/V «Pyxis Ocean», πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου 80.000 τόνων που ναυλώθηκε από την αμερικανική εταιρεία αγροτικών προϊόντων Cargill κυρίως για τη μεταφορά σιτηρών. Το «Pyxis Ocean», που ανήκει σε θυγατρική της Mitsubishi Corp., ολοκλήρωσε πρόσφατα το παρθενικό του ταξίδι από τη Σαγκάη στη Σιγκαπούρη μετά την εγκατάσταση δύο Wind Wings στο κατάστρωμά του.

Η εγκατάσταση των ιστίων Wind Wings αποτελεί μέρος του φιλόδοξου στόχου της Berge Bulk να επιτύχει απανθρακοποίηση του στόλου της έως το 2025. Το σχέδιο απανθρακοποίησης τεσσάρων πυλώνων της εταιρείας περιλαμβάνει:

  • Βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης του στόλου της.
  • Εγκατάσταση εφαρμογών τεχνολογίας όπως αυτή των Wind Wings.
  • Πιλοτικά νέα καύσιμα.
  • Επενδύσεις στη δέσμευση άνθρακα.

Επιπροσθέτως, το M/V «Berge Olympus» χρησιμοποιεί για την παραγωγή ενέργειας την τεχνολογία shaft generator, δηλαδή τη χρήση άξονα από την κύρια μηχανή για την κίνηση της γεννήτριας, με αποτέλεσμα να μειώνει περισσότερο το ενεργειακό της αποτύπωμα σε ό,τι αφορά τις εκπομπές άνθρακα.

Σύμφωνα με την Berge Bulk, από το 2008 μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί μια αξιόλογη μείωση κατά 46% στις εκπομπές CO₂ ανά τονομίλι, ξεπερνώντας ήδη τον στόχο του ΙΜΟ για το 2030 για μείωση των εκπομπών άνθρακα στο 50%.

Η εταιρεία Yara Marine Technologies, που έχει κάνει άλματα στη ναυτική τεχνολογία (αυτόνομο πλοίο που έχει ολοκληρώσει τα πιλοτικά ταξίδια του), έχει επανειλημμένως τονίσει τις δυνατότητες της αιολικής πρόωσης για την επίτευξη του στόχου της βιομηχανίας για καθαρές μηδενικές εκπομπές.

Μένει όμως να δοθούν και απαντήσεις για λειτουργικά προβλήματα που μπορούν να ανακύψουν σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη τεχνολογία (Wind Wings), όπως:

  • Η ανάπτυξη των πτερυγίων μπορεί να είναι ρυθμιζόμενη, ανάλογα με το αιολικό δυναμικό;
  • Τα πτερύγια μπορούν να διπλώνονται στο κατάστρωμα, αλλά τι γίνεται σε περίπτωση που τα κύματα καλύπτουν το κατάστρωμα (το υλικό κατασκευής θα αντέξει την καταπόνηση της θάλασσας σε όλες τις καταστάσεις);
  • Τι γίνεται με τη φορτοεκφόρτωση στο λιμάνι (τα ιστία πρέπει είτε να είναι ανεπτυγμένα είτε στη θέση ασφάλισης στο κατάστρωμα, εμποδίζοντας την εύκολη πρόσβαση των μέσων φορτοεκφόρτωσης);

Είναι βέβαιο ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να μειώσουν ή/και να μηδενίσουν το αποτύπωμα άνθρακα των πλοίων, όμως επίσης είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν και προβλήματα άγνωστα μέχρι την εφαρμογή τους σε ευρεία κλίμακα, όπως και σε άλλες τεχνολογικές εφαρμογές (ballast treatment systems, scrubbers). Εν αναμονή, λοιπόν, των αποτελεσμάτων από τις παραπάνω εφαρμογές.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στο Τεύχος Νοεμβρίου 2023 των Ναυτικών Χρονικών.

Το Τεύχος Νοεμβρίου 2023 μπορείτε να το βρείτε εδώ.