Μεθανόλη: Το ναυτιλιακό καύσιμο του μέλλοντος;

0

Η Rolls-Royce στρέφει την προσοχή της στη μεθανόλη ως καύσιμο πλοίων, με την επιχειρηματική μονάδα Power Systems της εταιρείας να εργάζεται αυτή την περίοδο πάνω στην ανάπτυξη κινητήρων MTU, οι οποίοι θα καταναλώνουν το εν λόγω εναλλακτικό καύσιμο. Οι υψηλών στροφών τετράχρονοι κινητήρες που αναπτύσσει η εταιρεία βασίζονται στην αποδεδειγμένη τεχνολογία των κινητήρων MTU και προορίζονται για χρήση τόσο σε εμπορικά πλοία όσο και σε γιοτ, με τη Rolls-Royce να σχεδιάζει το λανσάρισμά τους το συντομότερο δυνατόν.

Η μεθανόλη μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες της Rolls-Royce για τη διαμόρφωση ενός κλιματικά ουδέτερου ναυτιλιακού κλάδου λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που προσφέρει. Η παραγωγή καυσίμου μεθανόλης μπορεί να γίνει με ανθρακικά ουδέτερο τρόπο, χάρη στη λεγόμενη power-to-X διαδικασία, ενώ η ενεργειακή της πυκνότητα είναι υψηλή σε σχέση με άλλα βιώσιμα καύσιμα. Η καύση της σε ειδικά διαμορφωμένο κινητήρα κατανάλωσης μεθανόλης μπορεί να έχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα με εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές οξειδίων του αζώτου, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη εγκατάστασης συστημάτων SCR για την επεξεργασία των καυσαερίων. Επιπλέον, η χρήση καυσίμου μεθανόλης απαιτεί σημαντικά λιγότερα μέτρα ασφαλείας σε σχέση με άλλα εναλλακτικά καύσιμα, όπως για παράδειγμα η αμμωνία, ενώ ένα ακόμα πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι, εκτός από καύσιμο κινητήρων εσωτερικής καύσης, η μεθανόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καύσιμο σε κυψέλες καυσίμου.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, μαζί με άλλες ερευνητικές δραστηριότητες της Rolls-Royce Power Systems, που αφορούν την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων για τον ναυτιλιακό κλάδο, αποτελεί μέρος του προγράμματος «Net Zero at Power Systems» που υλοποιεί η Rolls-Royce, μέσω του οποίου δοκιμάζει διαφορετικές τεχνολογικές προσεγγίσεις για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2022 των Ναυτικών Χρονικών.
Αποκτήστε το τεύχος των Ναυτικών Χρονικών πατώντας εδώ.