Ποια είναι τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κράτη σήμερα;

0

Ο νορβηγικός νηογνώμονας DNV GL και η Menon Economics παρουσίασαν την έρευνα με τίτλο «Leading Maritime Nations of the World» για το τρέχον έτος. Η έρευνα αφορά τα τριάντα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κράτη στον κόσμο και στηρίζεται για την εξαγωγή αποτελεσμάτων σε τέσσερις παραμέτρους, όπως είναι η ναυτιλία (40%), η ναυτιλιακή τεχνολογία (20%), η ναυτιλιακή χρηματοδότηση και νομοθεσία (20%), τα λιμάνια και οι υπηρεσίες logistics (20%) της κάθε χώρας.

Ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς, όπως προκύπτει, η Κίνα αποτελεί το μεγαλύτερο ναυτιλιακό κράτος για το 2018 σε παγκόσμια βάση. Ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία στη δεύτερη και στην τρίτη θέση αντίστοιχα. Τέταρτη θέση καταλαμβάνει η Γερμανία, ενώ η Νορβηγία και η Νότια Κορέα την πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα. H Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση. Πιο συγκεκριμένα, τα 10 μεγαλύτερα ναυτιλιακά κράτη, σύμφωνα με την έρευνα «Leading Maritime Nations of the World» είναι τα ακόλουθα:

1. Κίνα
2. ΗΠΑ
3. Ιαπωνία
4. Γερμανία
5. Νορβηγία
6. Νότια Κορέα
7. Ελλάδα
8. Ηνωμένο Βασίλειο
9. Σιγκαπούρη
10. Γαλλία

Παρά το γεγονός ότι η δύναμη του ελληνόκτητου στόλου είναι κυρίαρχη, χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, υπερέχουν σε ό,τι αφορά την τεχνολογία και τους αυτοματισμούς στις υπηρεσίες logistics, ενώ οι ΗΠΑ και η Νορβηγία κατέχουν σημαντική θέση όσον αφορά τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση.

Απόσπασμα από τo άρθρο, με τίτλο «Ποια είναι τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κράτη σήμερα;», Ναυτικά Χρονικά, Οκτώβριος 2018, σ. 18