ΑΕΝ Μακεδονίας: 50 χρόνια προσφοράς στη ναυτική εκπαίδευση

0

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018, η ορκωμοσία των αποφοίτων των Σχολών Πλοιάρχων και Μηχανικών της ΑΕΝ Μακεδονίας. Φέτος μάλιστα συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση της Σχολής Μηχανικών στη Μηχανιώνα.

Την ορκωμοσία, η οποία πραγματοποιήθηκε στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της Ακαδημίας στη Μηχανιώνα, παρακολούθησαν εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, συγγενείς των σπουδαστών, απόφοιτοι της Ακαδημίας αλλά και σύσσωμο το εκπαιδευτικό προσωπικό. Σημειώνεται πως στην τελετή ορκομωσίας παρευρέθηκε ακόμη πλήθος στελεχών της ναυτιλιακής βιομηχανίας, προκειμένου να τιμήσουν τους φερέλπιδες αξιωματικούς του Ε.Ν., οι οποίοι βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους.

Στην τελετή ορκωμοσίας παρευρέθηκαν και απεύθηναν χαιρετισμούς ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Διονύσης Τεμπονέρας, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, κ. Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης καθώς και ο Managing Director της Arcadia Shipmanagement Co Ltd., καπτ. Δημήτρης Ματθαίου.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικός για την επόμενη ημέρα της σταδιοδρομίας των φερέλπιδων αξιωματικών υπήρξε το χαιρετισμό του πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, κ. Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης. Ο κ. Ευγενίδης προτίμησε να μην εκφωνήσει το γραπτό λόγο του αλλά να απευθύνει ένα Το Ίδρυμα Ευγενίδου αποτελεί έναν ακούραστο στυλοβάτη για τη δημόσια ναυτική επαίδευση και προσφέρει στους σπουδαστές και εκπαιδευτικούς πολύτιμη αρωγή, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς τόσο μέσα από τα εκπαιδευτικά του συγγράματα όσο και από τη διαρκή του παρουσία με έργα υποδομής στις περιφερειακές ΑΕΝ.
Η παρουσία του προέδρους αλλά και των συνεργατών του Ιδρύματος Ευγενίδου για πολλούς παρευρισκόμενους και υψηλούς καλεσμένος είχε ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη νέα εποχή για τη δημόσια ναυτική εκπαίδευση της χώρας μας.

Ο καπτ. Δημήτριος Ματθαίου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έδωσε πολύτιμες συμβουλές στους νέους αξιωματικούς Ε.Ν. Πιο συγκεκρίμενα ανέφερε:

“Nα ηγηθείτε με Όραμα. Ανοίξτε τα πανιά σας και πλεύστε με οδηγό τα όνειρα σας, τους στόχους σας, τις επιθυμίες σας. Βάλτε τον πήχη ψηλά. Μην συμβιβαστείτε με την μετριότητα, είναι κακός σύμβουλος. Δώστε την ψυχή σας και το όλον σας σε ότι επιλέξετε να κάνετε. Δουλέψτε με αισθητική και ευχαρίστηση για να επιτύχετε την τελειότητα στην εργασία σας.

Να αριστεύσετε με Γνώση. Η μόρφωση και η αρετή οδηγούν τον άνθρωπο σε ζωή τίμια αλλά κυρίως σε ζωή άριστη, πλούσια από στιγμές ευτυχίας, καταξίωσης, εξέλιξης. Η αριστεία άλλωστε είναι μια τέχνη που κατακτάται μόνο από τη γνώση και την εμπειρία. Αναπτύξτε λοιπόν τις δεξιότητες σας, τα ταλέντα σας, μελετήστε, αποκτήστε δύναμη μέσα από τη γνώση, κυριαρχείστε έναντι των αμαθών και κυρίως έναντι των ημιμαθών. Να θυμάστε ότι είμαστε αυτό που κάνουμε επανειλημμένα. Φροντίστε λοιπόν, η αριστεία, να μην είναι μια πράξη, αλλά μια συνήθεια που θα σας δώσει τη δύναμη να αλλάξετε τον κόσμο.

Να εμπνεύσετε με Πράξεις γιατί μόνο έτσι θα κερδίσετε τον σεβασμό των ανθρώπων και κυρίως του εαυτού σας. Πάρτε ρίσκα και διαχειριστείτε τις αλλαγές, εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις ευκαιρίες που σας δίνονται και αυξήστε τους διαθέσιμους πόρους, σχεδιάστε πλάνα και επόμενες κινήσεις. Μην μένετε άπραγοι, στάσιμοι και εφησυχασμένοι. Η ζωή σας πρέπει να είναι γεμάτη από δράση, το πνεύμα σας πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και η ψυχή σας διαρκώς ανήσυχη.”

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας χαιρετισμούς απήυθυναν επίσης ο διοικητής της ΑΕΝ Μακεδονίας, αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Παναγιώτης Γ. Τζουάνος, ο διευθυντής της Σχολής Μηχανικών, κ. Γεώργιος Γκοτζαμάνης και ο διευθυντής της Σχολής Πλοιάρχων, καπτ. Νικόλαος Τσούλης.

Κατά το χαιρετισμό του, ο διοίκητης της Σχολής αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Παναγιώτης Γ. Τζουάνος ανέφερε:

“Νέοι Αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού το επάγγελμα που επιλέξατε απαιτεί γνώσεις, συνεχή εξειδίκευση και κατάρτιση, μεγάλες υποχρεώσεις καθώς επίσης ήθος και υπευθυνότητα. Παράλληλα όμως είναι ένα επάγγελμα που πέραν των άριστων οικονομικών απολαβών και επαγγελματικών προοπτικών, σας δίνει την δυνατότητα να διευρύνετε τους πνευματικούς σας ορίζοντες επισκεπτόμενοι όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, ερχόμενοι σε επαφή με ξένους κόσμους και πολιτισμούς.

Πρώτιστη όμως προϋπόθεση για την επαγγελματική σας επιτυχία θα αποτελέσει ο ζήλος που θα επιδείξετε για το επάγγελμά σας, καθώς και η αγάπη και ο σεβασμός για τη θάλασσα, στοιχεία τα οποία θα σας δίνουν δύναμη να αντιμετωπίσετε τις όποιες αντιξοότητες και τις πρόσκαιρες δυσκολίες που θα συναντήσετε.”

 

Ο κ. Γεώργιος Γκοτζαμάνης, διευθυντής της Σχολής Μηχανικών, με τη σειρά του ανέφερε:

“Το σημερινό εμπορικό πλοίο αποτελεί ένα σύνθετο σύστημα που πρέπει να λειτουργεί αξιόπιστα και ολοκληρωμένα. Η συνεχής αναζήτηση και συμμόρφωση με τεχνικά πρότυπα, επιτυγχάνεται μέσω ενός αποτελεσματικού πλαισίου κανονισμών και επιθεωρήσεων. Ωστόσο, το σύστημα για να λειτουργήσει συνολικά αλλά και για την επίτευξη περαιτέρω βελτιώσεων χρειάζεται εστίαση στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται το πλοίο και συγκεκριμένα στα άτομα που αλληλεπιδρούν με αυτό. Επομένως πρώτιστα χρειάζεται τη συνδρομή του ανθρώπινου παράγοντα, δηλαδή την δική σας συνδρομή/

Η «κουλτούρα συμμόρφωσης» που λειτουργεί στην αρχή ότι εάν κάτι δεν είναι «ρητά» δηλωμένο δεν πρέπει να συμμορφώνομαι πρέπει για εσάς να γίνει παρελθόν. Αντί αυτής πρέπει να σας διακρίνει η «κουλτούρα ασφαλούς διαχείρισης» όπου η αυτοαξιολόγηση και η αυτοβελτίωση είναι η δύναμη που θα σας οδηγεί προς τα εμπρός και όχι η μεγάλη ράβδος της τιμωρίας.

Το πτυχίο που παραλαμβάνετε σήμερα πιστοποιεί, ότι μαζί, -εσείς, εμείς και οι εκπαιδευτές αξιωματικοί στα πλοία, καταφέραμε να αποκτήσετε όλα τα απαραίτητα εφόδια και τις επιστημονικές βάσεις για να ανταποκριθείτε στις πολύ υψηλές απαιτήσεις της σύγχρονης Ελληνικής ναυτιλίας.”

IMG_0959

Ο καπτ. Νικόλαος Τσούλης, αφού ανέφερε εν συντομία τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΑΕΝ Μακεδονίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην έλλειψη ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού εξοπλισμού, καθηγητών Ναυτικών Μαθημάτων και στελέχη των γραμματειών και της σπουδαστικής μέριμνας αλλά και στην ύπαρξη πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών, συμβούλευσε τους φερέλπιδες νέους:

“- Σταθείτε δίπλα στην οικογένειά σας και ανταποδώστε την αγάπη και τη στήριξη που εισπράξατε για να φτάσετε μέχρι εδώ.
– Στηρίξτε τους συμμαθητές και συναδέλφους σας, γιατί μαζί θα εξελίσσεστε και θα αντιμετωπίζετε αντίστοιχα προβλήματα σε παραπλήσιο χρόνο.
– Υπακούετε τους ανωτέρους σας και σεβαστείτε τους υφισταμένους σας γιατί διαφορετικά η κλειστή κοινωνία του πλοίου θα γίνει δυσλειτουργική.
– Να είστε εργατικοί, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην επίλυση των όποιων προβλημάτων και όχι στη δημιουργία τους.
– Έχετε ήδη διαπιστώσει από πρώτο χέρι τα προβλήματα της Ναυτικής Εκπαίδευσης, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα της πατρίδας μας. Όταν μετά από μερικά χρόνια βρεθείτε σε θέσεις ευθύνης φροντίστε να αποκαταστήσετε προς όφελος του συνόλου κάποια από τα στραβά που εμείς δεν καταφέραμε ή εν αγνοία μας δημιουργήσαμε.”

Διακρίνονται (Α-Δ) στην πρώτη σειρά: οι κ.κ.: αντιναύαρχος Λ.Σ. ε.α. Αχιλλέας Ματσάγγος (Ίδρυμα Ευγενίδου), Λεωνίδας Δημητριάδης- Ευγενίδης (Ίδρυμα Ευγενίδου), καπτ. Δημήτρης Ματθαίου (Arcadia Shipmanagement Co. Ltd.), καπτ. Αντώνιος Μαρινάκης (ΠΕΠΕΝ). Στη δεύτερη σειρά: οι κ.κ. Μαίρη Δημητριάδου (TMS Tankers Ltd.), καπτ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος (Springfield Shipping Co Panama SA), Γεώργιος Σαλίβερος (Minerva Marine Inc.)

Διακρίνονται (Α-Δ) στην πρώτη σειρά: οι κ.κ.: αντιναύαρχος Λ.Σ. ε.α. Αχιλλέας Ματσάγγος (Ίδρυμα Ευγενίδου), Λεωνίδας Δημητριάδης- Ευγενίδης (Ίδρυμα Ευγενίδου), καπτ. Δημήτρης Ματθαίου (Arcadia Shipmanagement Co. Ltd.), καπτ. Αντώνιος Μαρινάκης (ΠΕΠΕΝ). Στη δεύτερη σειρά: οι κ.κ. Μαίρη Δημητριάδου (TMS Tankers Ltd. και TMS Cardiff Gas Ltd.), καπτ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος (Springfield Shipping Co Panama SA), Ευάγγελος Τσούμπος (A.E. Nomikos Shipping Investments Limited), Γεώργιος Σαλίβερος (Minerva Marine Inc.)

Κατά την Τελετή απονεμήθηκαν βραβεία από τις ακόλουθες εταιρείες:
– Minerva Marine Inc. στους αριστεύσαντες δοκίμους της
– TMS Cardiff στους αριστεύσαντες δοκίμους της
– Springfield Shipping Co. Panama S.A.στους αριστεύσαντες δοκίμους της
– Ναυτιλιακή Λέσχη Θεσσαλονίκης στους δυο πρωτεύσαντες (πλοίαρχο, μηχανικό)
– logbook.gr στον πρωτεύσαντα Πλοίαρχο, στο πρόγραμμα ISM Code του πανεπιστημίου Πειραιώς, σε συνεργασία με το Institute of International Nautical Studies.

Σημειώνεται πως η Arcadia Shipmanagement Co. Ltd. ήταν χορηγός της δεξιώσης που ακολούθησε.

Φωτογραφίες: Ναυτικά Χρονικά και Isalos.net