Σκέψεις και επισημάνσεις για το διαδίκτυο στο πλοίο

0

του καπτ. Γ. Γεωργούλη

Το North P&I Club επισημαίνει στους πλοιοκτήτες- μέλη του τη σημασία της πρόσβασης στο διαδίκτυο για τα πλοία και τα μέλη του πληρώματος. Σύμφωνα με τo Club, η πρόσβαση στο διαδίκτυο προσφέρει στους πλοιοκτήτες τη δυνατότητα προσέλκυσης και διατήρησης υψηλής ποιότητας πληρωμάτων. Το θέμα της πρόσβασης στο διαδίκτυο με στόχο τη στελέχωση των πλοίων με υψηλής ποιότητας πληρώματα καταγράφεται με λεπτομέρεια στην τελευταία έκδοση του Club «Σήματα» (Signals).

«Όπως και οι περισσότεροι άλλοι άνθρωποι σήμερα, οι ναυτικοί αναμένουν να έχουν 24ωρη, επτά ημέρες την εβδομάδα, πρόσβαση σε μια καλή υπηρεσία διαδικτύου», λέει ο επικεφαλής της πρόληψης αποζημιώσεων Tony Baker. «Η επαφή με τους φίλους και την οικογένεια, όπως και η διατήρηση των σχέσεων μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, θεωρείται πλέον απαραίτητη προϋπόθεση της διαβίωσης στο πλοίο. Σε μια ανταγωνιστική αγορά για ικανούς αξιωματικούς και πλήρωμα, οι πλοιοκτήτες πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να παρέχουν επαρκή πρόσβαση στο διαδίκτυο στη θάλασσα».

Σύμφωνα με έρευνα της πρωτοβουλίας για την αειφόρο ανάπτυξη της ναυτιλίας το 2016, η πρόσβαση στο διαδίκτυο στο πλοίο αποτελεί βασικό κριτήριο καλής διαβίωσης στο πλοίο, καθιστώντας τους ναυτικούς περισσότερο δεμένους με τους οικείους τους όταν βρίσκονται στη θάλασσα.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα της Futurenautics Research Crew Connectivity 2015, το 73% των ναυτικών δηλώνει ότι το επίπεδο πρόσβασης στο διαδίκτυο επηρεάζει την απόφαση επιλογής της εταιρείας όπου πρόκειται να εργαστούν. Ο Baker λέει ότι «η σημασία που δίνουν οι ναυτικοί στην πρόσβαση στο διαδίκτυο και το πώς επηρεάζει την επιλογή του εργοδότη τους πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για τους πλοιοκτήτες, οι οποίοι θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά την παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο επί του πλοίου».

Το Club τονίζει επίσης ότι οι χαμηλές ταχύτητες δικτύου και το υψηλό κόστος του διαδικτύου είναι παράγοντες που εξετάζονται από τους πλοιοκτήτες, όμως όσο οι δορυφορικές επικοινωνίες εξελίσσονται, τόσο το κόστος της παροχής πρόσβασης διαδικτύου ολοένα και μειώνεται, φτάνοντας σε ανεκτά όρια για τους ναυτικούς. «Η κάλυψη, η αξιοπιστία και οι ταχύτητες βελτιώνονται συνέχεια», σημειώνει ο Baker.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις όμως φέρνουν μαζί τους και νέους κίνδυνους, όπως οι ιοί και οι κυβερνοεπιθέσεις, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού ναυτικοί και πλοιοκτησία, οι μεν ναυτικοί με την προσεκτική χρήση και οι πλοιοκτήτες με την παροχή υψηλών συστημάτων ασφαλείας. Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης μπορεί να παρέχουν τη δυνατότητα της καλής διαβίωσης, όμως το περιβάλλον είναι εικονικό. Επομένως δεν πρέπει να παραγκωνιστούν το πραγματικό περιβάλλον και η βελτίωση της κοινωνικής ζωής και του δεσμού μεταξύ των ναυτικών στο πλοίο ως οι κυριότεροι παράγοντες ευημερίας και απόδοσης των ναυτικών.

Απόσπασμα από τo άρθρο, με τίτλο «Σκέψεις και επισημάνσεις για το διαδίκτυο στο πλοίο», του Καπτ. Γ. Γεωργούλη, Ναυτικά Χρονικά, Ιούνιος- Ιούλιος 2017, σ. 38

Φωτο: Inmarsat