Νοσταλγία εν πλω: Ένας χρήσιμος οδηγός

0

Η νοσταλγία είναι ένα σύνηθες αλλά πολύ έντονο συναίσθημα που αντιμετωπίζουν πολλοί ναυτικοί κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. Ενώ η παραμονή στη θάλασσα για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να είναι μια συναρπαστική και ικανοποιητική εμπειρία, πολλές φορές μπορεί να είναι και σημαντικά απομονωτική.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Britannia P&I Club δημοσίευσε τον ακόλουθο οδηγό.

Αίτια

Όταν κάποιος αποχωρίζεται το οικείο του περιβάλλον και τα αγαπημένα του πρόσωπα, είναι φυσικό να αισθάνεται νοσταλγία. Για τη νοσταλγία των ναυτικών όμως μπορεί να ευθύνονται διάφοροι παράγοντες:

  • Απομόνωση: Ο χρόνος που περνούν στη θάλασσα πολύ συχνά συνεπάγεται με περιορισμένες κοινωνικές επαφές. Αυτή η απομόνωση μπορεί να ενισχύσει τα αισθήματα μοναξιάς και νοσταλγίας.
  • Απόσταση από αγαπημένα πρόσωπα: Η απουσία της οικογένειας και των φίλων, καθώς και το γεγονός ότι χάνουν πολλά σημαντικά γεγονότα-όπως γενέθλια και άλλες ειδικές περιστάσεις-, μπορεί να πυροδοτήσει αισθήματα νοσταλγίας.
  • Πολιτισμικές διαφορές: Η στενή επαφή των ναυτικών με κουλτούρες και περιβάλλοντα με τα οποία δεν είναι εξοικειωμένοι μπορεί να επιδεινώσει τα συναισθήματα νοσταλγίας, καθώς ενδέχεται να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε νέες συνήθειες και πρότυπα.

Τα αποτελέσματα της νοσταλγίας

Η νοσταλγία μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ψυχική και σωματική υγεία ενός ναυτικού. Η συναισθηματική καταπόνηση μπορεί να επηρεάσει την επαγγελματική του απόδοση, συμβάλλοντας στη μείωση της συγκέντρωσης και της παραγωγικότητας. Επιπλέον, η νοσταλγία μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Άγχος και κατάθλιψη: Η συνεχής νοσταλγία για το σπίτι και τα αγαπημένα πρόσωπα μπορεί να προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη, που με τη σειρά τους μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του ναυτικού να εκτελέσει τα καθήκοντά του.
  • Προβλήματα υγείας: Η νοσταλγία μπορεί να εκδηλωθεί σωματικά με συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, διαταραχές του ύπνου και μειωμένη όρεξη, επηρεάζοντας τη συνολική υγεία του ναυτικού.
  • Χαμηλό ηθικό: Το χαμηλό ηθικό και η συναισθηματική καταπόνηση μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένο αίσθημα ικανοποίησης από τη δουλειά, επηρεάζοντας πιθανώς τη δυναμική του πληρώματος επί του πλοίου.

Αντιμετωπίζοντας τη μοναξιά και τη νοσταλγία

Εάν νιώθετε νοσταλγία, χρειάζεστε άλλους περισπασμούς για να διατηρήσετε τη ψυχική, σωματική και πνευματική σας ευημερία:

  1. Χόμπι: Δείτε το χρόνο σας στη θάλασσα ως μια ευκαιρία να εξερευνήσετε καινούρια χόμπι ή ενδιαφέροντα. Η ανάγνωση, η σωματική άσκηση ή η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το αίσθημα νοσταλγίας.
  2. Διαχείριση του άγχους: Ο διαλογισμός και οι ασκήσεις ηρεμίας μπορούν να σας βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους σας.
  3. Δημιουργήστε μια ρουτίνα: Καθιερώστε μια ρουτίνα, η οποία θα δώσει δομή στην καθημερινότητά σας. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει σωματική άσκηση, δραστηριότητες αναψυχής, ή πρακτικές αυτοφροντίδας, προκειμένου να διατηρήσετε ένα υγιές σώμα και πνεύμα.
  4. Παραμείνετε συνδεδεμένοι: Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, είναι πολύ εύκολο να διατηρήσετε συχνή επαφή με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Αξιοποιήστε τη δορυφορική επικοινωνία, τα email και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συνομιλήσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας. Οι συχνές αλληλεπιδράσεις μπορούν να προσφέρουν μια αίσθηση εγγύτητας και θαλπωρής.
  5. Επαγγελματική βοήθεια: Μερικές φορές, η νοσταλγία μπορεί να σας καταβάλλει, και η συμβουλευτική ή η ψυχοθεραπεία μπορεί να φανούν εξαιρετικά βοηθητικές. Πολλές ναυτιλιακές εταιρείες προσφέρουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας για τα μέλη του πληρώματός τους.

Διαβάστε περισσότερα: Britannia P&I Club