Isalos.net & HELMEPA: Η καρδιά της βιώσιμης ναυτιλίας χτυπά στην ακριτική Ελλάδα

0

Η απόκτηση του «Μαριέττα Ράλλη», συνιδιοκτησίας τριών οινουσσιώτικων ναυτιλιακών οίκων (Κ. Ι. Χατζηπατέρα, Κ. Δ. Πατέρα και Π. Μ. Λαιμού) σηματοδοτεί την εκγρήγορση της ελληνικής ναυτιλίας σε θέματα νέων τεχνολογιών, αλλά και τη συλλογική προσπάθεια της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας να αφουγκράζεται διαχρονικά τις τάσεις και να διακρίνεται στο διεθνή ναυτιλιακό στίβο.

Η σύγχρονη πρόκληση της ελληνικής ναυτιλίας είναι η μετάβαση σε καύσιμα και τεχνολογίες που θα επιτρέψουν τη δραστική μείωση των εκπομπών των πλοίων και η υιοθέτηση πρακτικών ESG που θα εξασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των ελληνικών ναυτιλιακών οίκων, μεγάλο μέρος των οποίων θα κληθεί να εφαρμόσει η νέα γενιά που ξεκινά σήμερα τη σταδιοδρομία της στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Στο πλαίσιο των πολυάριθμων δράσεων και πρωτοβουλιών της Isalos.net -της πρωτοβουλίας των Ναυτικών Χρονικών για την επιμόρφωση των νέων που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στα επαγγέλματα της θάλασσας-  ο εορτασμός των 50 ετών από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για την Πρόληψη Ρύπανσης από Πλοία – MARPOL (1973 – 2023) στάθηκε ως μοναδική αφορμή για τη διοργάνωση του Isalos.net & HELMEPA Maritime Sustainability Summer Camp, για δεύτερη χρονιά, στις Οινούσσες.

(Α-Δ): Ο κ. Γεώργιος Δανιήλ, δήμαρχος Χίου, η κ. Σεμίραμις Παληού, πρόεδρος HELMEPA, ο δρ. Γεώργιος Πατέρας, πρόεδρος ΝΕΕ και ο κ. Ιωάννης Μ. Χατζηπατέρας, πρόεδρος Ταμείου Ευπραγίας Οινουσσών

(Α-Δ): Ο κ. Γεώργιος Δανιήλ, δήμαρχος Οινουσσών, η κ. Σεμίραμις Παληού, πρόεδρος HELMEPA, ο δρ. Γεώργιος Πατέρας, πρόεδρος ΝΕΕ και ο κ. Ιωάννης Μ. Χατζηπατέρας, πρόεδρος Ταμείου Ευπραγίας Οινουσσών

Στο ακριτικό αρχιπέλαγος των Οινουσσών, εκεί που χτυπά η καρδιά της ελληνικής ναυτιλίας, 36 νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν εντελώς δωρεάν στο Summer Camp και ενημερώθηκαν για όσα αφορούν τις προκλήσεις της ναυτιλίας ως προς την απεξάρτηση από τον άνθρακα και ως προς την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, συνομίλησαν με καταξιωμένα στελέχη της ναυτιλιακής βιομηχανίας και γνώρισαν τη ναυτική παράδοση της ακριτικής-γενέθλιας γης της ελληνικής ναυτοσύνης. Αξίζει να αναφερθεί πως οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία, όχι μόνο να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις των εκλεκτών ομιλητών, αλλά πολύ περισσότερο να συζητήσουν μαζί τους, να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και να τους συμβουλευτούν, καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου.

Το Isalos.net & HELMEPA Maritime Sustainability Summer Camp πραγματοποιήθηκε, από τη 1 μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου 2023, με τη συνδρομή και την πολύτιμη αρωγή του Δήμου Οινουσσών, της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Συλλόγου «Φίλοι Οινουσσών» και του Ταμείου Ευπραγίας Οινουσσών και περιλάμβανε διαλέξεις, ξεναγήσεις αλλά και ανοιχτούς διαλόγους που αφορούν τις βασικές αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης, τους στόχους, τα διαθέσιμα εργαλεία και τεχνολογίες για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της ναυτιλίας, τα αίτια και τους τρόπους πρόληψης της ρύπανσης του θαλασσίου περιβάλλοντος, τις σημαντικότερες προκλήσεις για την προστασία των ωκεανών από την εισαγωγική ξενικών ειδών, τα λειτουργικά απόβλητα των πλοίων την κλιματική αλλαγή, τη διαχείριση του ανθρώπινου παράγοντα και τη σημασία ανάπτυξης των soft skills σε τομείς που σχετίζονται με τη γαλάζια οικονομία κ.α. Το πλήρες πρόγραμμα του Summer Camp είναι διαθέσιμο εδώ.

 

Στιγμιότυπα από τις διαλέξεις

Το δυναμικό «παρών» στο Summer Camp έδωσαν ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Δρ. Γεώργιος Πατέρας, η πρόεδρος της HELMEPA κ. Σεμίραμις Παληού, ο δήμαρχος Οινουσσών κ. Γεώργιος Δανιήλ, ο πρόεδρος του Ταμείου Ευπραγίας Οινουσσών, κ. Γιάννης Χατζηπατέρας, η κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθ. Μαρία Λεκάκου, ο ιδρυτής της Angelakos (Hellas) S.A. κ. Ευάγγελος Αγγελάκος, η αντιπρόεδρος της WISTA Hellas κ. Ελίνα Κασσωτάκη, καθώς και 20 και πλέον ερευνητές, στελέχη της HELMEPA και καταξιωμένοι εκπρόσωποι της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Στιγμιότυπο από τη συνομιλία του δημάρχου Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, με τους νέους και νέες συμμετέχοντες, για τις προτεραιότητες της Χίου ως προς τη γαλάζια ανάπτυξη

Στιγμιότυπο από τη συνομιλία του δημάρχου Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, με τους νέους και νέες συμμετέχοντες, για τις προτεραιότητες της Χίου ως προς τη γαλάζια ανάπτυξη

Το Summer Camp ξεκίνησε την Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2023, στη Χίο, όπου οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το εργαστήριο στις ακτοπλοϊκές μεταφορές, ενώ είχαν επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον δήμαρχο Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη για τις προτεραιότητες της Χίου ως προς τη γαλάζια ανάπτυξη.

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ναυτιλία, Νησιωτικότητα & Βιώσιμη Ανάπτυξη». (Α-Δ): κ. Όλγα Σταυροπούλου (γενική διευθύντρια HELMEPA), κ. Γιάννης Μ. Χατζηπατέρας (πρόεδρος ΤΕΟ), κ. Σεμίραμις Παληού (πρόεδρος HELMEPA) και δρ. Γεώργιος Πατέρας (πρόεδρος ΝΕΕ)

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ναυτιλία, Νησιωτικότητα & Βιώσιμη Ανάπτυξη». (Α-Δ): κ. Όλγα Σταυροπούλου (γενική διευθύντρια HELMEPA), κ. Γιάννης Μ. Χατζηπατέρας (πρόεδρος ΤΕΟ), κ. Σεμίραμις Παληού (πρόεδρος HELMEPA) και δρ. Γεώργιος Πατέρας (πρόεδρος ΝΕΕ)

Οι συμμετέχοντες είχαν ακόμη την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ναυτιλία, Νησιωτικότητα & Βιώσιμη Ανάπτυξη», όπου ο Δρ. Γεώργιος Πατέρας (πρόεδρος ΝΕΕ), η κ. Σεμίραμις Παληού (πρόεδρος HELMEPA) και ο Γιάννης Μ. Χατζηπατέρας (πρόεδρος ΤΕΟ) παρουσίασαν τις σύγχρονες πρακτικές των ναυτιλιακών επιχειρήσεων ως προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις απαραίτητες δεξιότητες που πρέπει να έχει πλέον η νέα γενιά για να εξελιχθεί στον κλάδο, ενώ απάντησαν στις ερωτήσεις των νέων που επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο για τους παράγοντες επιτυχίας και τις επιλογές σταδιοδρομίας που καλούνται να ακολουθήσουν. Τη συζήτηση συντόνισε η κ. Όλγα Σταυροπούλου, γενική διευθύντρια της HELMEPA. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν σειρά διαλέξεων, ενώ συμμετείχαν σε ξενάγηση στα καπετανόσπιτα των Οινουσσών από το δήμαρχο Οινουσσών κ. Γεώργιο Δανιήλ, στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Οινουσσών, καθώς και σε περίπλου των Οινουσσών με το πλοίο «Οινούσσαι ΙΙΙ» του Συλλόγου «Φίλοι Οινουσσών».

Κύριος χορηγός του Summer Camp ήταν η Contships Management Inc., ενώ χορηγοί ήταν κατ’ αλφαβητική σειρά οι: Angelakos (Hellas) S.A., Attica Group, Blue Planet Shipping Ltd., Charterwell Maritime S.A., Diamantis Pateras Maritime Ltd., Dorian LPG, Πρεσβεία και Γενικό Προξενείο του Παναμά στην Ελλάδα. Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών ήταν η Aegean Airlines.

Στιγμιότυπο από τον περίπλου των Οινουσσών με το πλοίο «ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙΙ» του Συλλόγου «Φίλοι Οινουσσών»

Στιγμιότυπο από τον περίπλου των Οινουσσών με το πλοίο «ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙΙ» του Συλλόγου «Φίλοι Οινουσσών»

Σημειώνεται πως τα περισσευούμενα έσοδα των χορηγιών του summer camp θα δωρισθούν σε δράσεις και πρωτοβουλίες αποκατάστασης του Έβρου από τις καταστροφικές πυρκαγιές, συνεχίζοντας την διαχρονική παράδοση συνεισφοράς της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας προς το σύνολο της κοινωνίας, σε περιόδους εθνικών κρίσεων.

Υπό την αιγίδα:

Κύριος Χορηγός:

contships logos copy

Χορηγός Αερομεταφορών:

Aegean-Airlines-Logo

Χορηγοί:

Summer Camp Sponsors - 1

Οι εκδηλώσεις της Isalos.net πραγματοποιούνται με την αρωγή και την υποστήριξη:

Isalos.net sponsors χορηγοί