Κύμα καύσωνα «σαρώνει» την υφήλιο

0

Από την Ευρώπη, μέχρι την Κίνα και τις ΗΠΑ, το βόρειο ημισφαίριο βιώνει από το Σαββατοκύριακο συνθήκες αφόρητου καύσωνα, αναγκάζοντας τις αρχές πολλών χωρών να λάβουν δραστικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν το κύμα της ακραίας ζέστης αλλά και οι πυρκαγιές, που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή.

Στην Ιταλία, που πλήττεται από τον καύσωνα από τον βορρά μέχρι τον νότο, αναμένεται ότι τις επόμενες ημέρες θα σπάσουν τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών που έχουν καταγραφεί στη χώρα. Σήμερα Κυριακή, 16 πόλεις έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό: ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 36-37 ° C από τη Ρώμη μέχρι την Μπολόνια και η κορύφωση των ακραίων φαινομένων αναμένεται στις αρχές της εβδομάδας.

Παρόμοιες συνθήκες ζουν και άλλες χώρες της Ευρώπης. Στη Γερμανία, σύμφωνα με πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας, ο υδράργυρος μπορεί να ανέβει μέχρι και τους 38 βαθμούς, με τη Βαυαρία να πλήττεται περισσότερο: 37,9 βαθμοί στο Μέχρεντορφ-Κλάινζεμπαχ, 37,2 στο Κίτσιγκεν. Στο Βερολίνο το θερμόμετρο έδειχνε 35 βαθμούς και στο Μόναχο 34.

Στη Γαλλία, ο υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φεσνό δέχτηκε τα πυρά της παλαιοκλιματολόγου Βαλερί Μασόν-Ντελμότ, επειδή διαβεβαίωσε ότι η θερμοκρασία «είναι φυσιολογική για καλοκαίρι». Ο Ιούνιος ήταν ο δεύτερος πιο θερμός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της Γαλλίας, όπου πολλές περιφέρειες έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για τον καύσωνα από την περασμένη Τρίτη.

Στην Ισπανία, νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει τη χώρα μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης, μετά το μικρό «διάλειμμα» του Σαββατοκύριακου. Την περασμένη εβδομάδα η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 ° C στην Ανδαλουσία και τα Κανάρια Νησιά. «Αυτό το νέο κύμα θα είναι σύντομο αλλά σφοδρό: θα ξεπεράσουμε τους 42 βαθμούς», ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet στο Twitter.

Στην απέναντι όχθη, στο Μαρόκο, το νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει τη χώρα μέχρι την Τρίτη, με θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται από τους 37 μέχρι τους 47 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ασία, πολλές επαρχίες της νότιας και της νοτιοανατολικής Κίνας βιώνουν υψηλές θερμοκρασίες αυτό το Σαββατοκύριακο (μεταξύ 35-40 βαθμών) σύμφωνα με το Κεντρικό Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο. Σε ορισμένες πόλεις της βορειοδυτικής Κίνας μπορεί να καταγραφούν ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες.

Στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση κάλεσε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού σήμερα και την Δευτέρα οι ανατολικές επαρχίες θα «ψήνονται» στους 39 βαθμούς Κελσίου.

Στις νότιες ΗΠΑ, εκατομμύρια άνθρωποι από την Καλιφόρνια μέχρι το Τέξας και τη Φλόριντα απειλούνται από τις επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες που κορυφώνονται αυτό το Σαββατοκύριακο. Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS) αναμένει μάλιστα ότι θα σπάσουν «πολλά ρεκόρ».

 

Θαλάσσιοι καύσωνες

Ούτε οι ωκεανοί έχουν γλιτώσει από τη ζέστη.

Στη νότια Φλόριντα, στις ΗΠΑ, η θερμοκρασία του νερού κοντά στις ακτές ξεπερνά τους 32 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Παρακολούθησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA).

Η θερμοκρασία της επιφάνειας του νερού στη Μεσόγειο θα είναι «εξαιρετικά υψηλές τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», με κάποιες φορές να ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι θαλάσσιοι καύσωνες έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στα είδη που ζουν εκεί, στην επιβίωσή και την μετανάστευσή τους, αλλά και στην αλιεία.

Σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή η θερμοκρασία της Γης ήδη έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 1,2 βαθμό Κελσίου λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά