BlueCycle: Διεθνής διάκριση για την ελληνική, κοινωνική εταιρία Γαλάζιας και Κυκλικής οικονομίας

0

Η BlueCycle, η μοναδική ελληνική, κοινωνική πρωτοβουλία-εταιρία Γαλάζιας και Κυκλικής οικονομίας που αντιμετωπίζει ολιστικά τον στόχο της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, διακρίθηκε μέσω παγκόσμιου διαγωνισμού από τη Maison&Objet. Η BlueCycle αναδείχθηκε ως πρωτοπόρος στον τομέα του design, που αξιοποιεί καινοτόμες τεχνικές και βιώσιμες πρακτικές με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο και της απονεμήθηκε το βραβείο στην κατηγορία «Future On Stage».

Blue Cycle 1

Αντικείμενο της συλλογής «Second Nature»

Η διεθνής διάκριση της BlueCycle αποτελεί την πρώτη και μοναδική βράβευση ελληνικής συμμετοχής στο θεσμό και ειδικότερα στην κατηγορία βραβείου «Future On Stage», η οποία επιβραβεύει start-up εταιρίες που καινοτομούν στον τομέα του design, διαμορφώνοντας ένα πιο αισιόδοξο περιβαλλοντικά μέλλον.

Η κριτική επιτροπή του «Future On Stage», με Πρόεδρο την Mélanie Leroy – Managing Director της SAFI/Maison&Objet και μέλη τον Vincent Grégoire – Director of Consumer Trends & Insights της NellyRodi, τον Philippe Lehr – Director of Sales and Development του Designerbox, τον Franck Millot – Director του Paris Design Week, την Florence Delage – Director of Sales της Le Bon Marché, τον Cristiano Benzoni – co founder του Studio REV και τον Vincent Romeo – founder του Blog Esprit Design και Director του Agence 14 septembre, ψήφισαν ομόφωνα για την βράβευση της BlueCycle από την Ελλάδα, επίσης, της Anga από τη Γαλλία και του Tosco studio από την Πορτογαλία, ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετοχές από όλο τον κόσμο.

Blue Cycle 3

Αντικείμενο της συλλογής «Second Nature»

Στο πλαίσιο της βράβευσης, η Maison&Objet θέτει στο επίκεντρο και φιλοξενεί την BlueCycle στην επετειακή έκθεση των 30 ετών, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 18 έως τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στο Παρίσι. Στην εμβληματική έκθεση με φετινό θέμα «TECH EDEN», αναδεικνύεται η σύγχρονη σύνδεση της επιστήμης με τη φύση, προάγοντας ένα πιο βιώσιμο, ένα καλύτερο μέλλον.

Η BlueCycle με την συμμετοχή της στην επετειακή Έκθεση Maison&Objet 2024 θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τη νέα της συλλογή με τίτλο «Kάvos». Αντικείμενα και έπιπλα εμπνευσμένα από τους κάβους πρόσδεσης των πλοίων, κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα δίχτυα και θαλάσσια απορρίμματα, σε συνδυασμό με το επίσης βραβευμένο για το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα υλικό, την επιφάνεια BlueTerra της BlueCycle.

Η διάκριση αυτή της BlueCycle ενισχύει με ένα ακόμα βραβείο τη διεθνή της αναγνώριση ως το ελληνικό success story Γαλάζιας και Κυκλικής οικονομίας που αντιμετωπίζει ολιστικά τον στόχο της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ξεχωρίζοντας για ακόμα μία φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο στο πεδίο της προστασίας του περιβάλλοντος, όσο και στο πεδίο της αισθητικής και του design.

Blue Cycle 4

Πρώτη εικόνα από τη νέα συλλογή «Kάvos» από τη BlueCycle

Εφαρμόζοντας ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, η BlueCycle έχει συλλέξει πάνω από 550 τόνους θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων, τα οποία συλλέγονται από περισσότερα από 40 σημεία στην Ελλάδα. Τα θαλάσσια απορρίμματα αυτά, μεταφέρονται στον Πειραιά, όπου λειτουργεί το BlueCycle Lab, ένα zero-waste εξειδικευμένο εργαστήριο για την επεξεργασία τους, δημιουργώντας με τη βοήθεια υψηλής τεχνολογίας, ανακυκλωμένη πρώτη ύλη υψηλής ποιότητας και αναβαθμισμένα προϊόντα προστιθέμενης αξίας, όπως έπιπλα και αντικείμενα χρηστικά, αλλά και design, τα οποία είναι διαθέσιμα στο e-shop της BlueCycle (www.madebybluecycle.com).

Σχετικά με την BlueCycle

Η BlueCycle αποτελεί τη μοναδική ελληνική, κοινωνική εταιρία Γαλάζιας και Κυκλικής οικονομίας που αντιμετωπίζει ολιστικά τον στόχο της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Με κινητήριο δύναμη την αγάπη και την προστασία των ελληνικών θαλασσών και την ανάδειξη Ελλήνων δημιουργών, δραστηριοποιείται από το στάδιο της συλλογής και επεξεργασίας των διχτυών και των αλιευτικών απορριμμάτων, έως την ανακύκλωσή τους και την παραγωγή χρηστικών αντικειμένων και έργων τέχνης.

Προτεραιότητα της BlueCycle είναι η ιχνηλασιμότητα του υλικού. Μέσω ενός ταχύτατα αναπτυσσόμενου πανελλαδικού δικτύου, η BlueCycle συγκεντρώνει πλαστικό αλιευτικό και ναυτιλιακό εξοπλισμό από περισσότερα από 40 σημεία συλλογής στην Ελλάδα, δέχεται εργαλεία που συλλέγονται από υποβρύχιους αλλά και παράκτιους καθαρισμούς συνεργαζόμενων φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, καθώς και υλικό από ιχθυοκαλλιέργειες, μυδοκαλλιέργειες, έχοντας συλλέξει μέχρι στιγμής πάνω από 550 τόνους θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων από την αλιεία και την ναυτιλία.

Βασικός στόχος της BlueCycle παραμένει, μέσω ολιστικής προσέγγισης, η παραγωγή ανακυκλωμένης πρώτης ύλης υψηλής ποιότητας, κατάλληλης για επανένταξη στη βιομηχανία πλαστικών, εφαρμόζοντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Στον Πειραιά λειτουργεί το BlueCycle Lab, ένα zero-waste εξειδικευμένο εργαστήριο για την επεξεργασία θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων.
H BlueCycle δημιουργεί, με τη βοήθεια υψηλής τεχνολογίας, αναβαθμισμένα προϊόντα προστιθέμενης αξίας, τα οποία είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας στον τομέα του σχεδιασμού και της παραγωγής.

Πέρα από τη δημιουργία ανακυκλωμένης πρώτης ύλης υψηλής ποιότητας, στις εγκαταστάσεις λειτουργεί και το μοναδικό στην Ελλάδα εργαστήριο ρομποτικής τρισδιάστατης εκτύπωσης μεγάλων διαστάσεων. Έτσι κατασκευάστηκε και η βραβευμένη σειρά επίπλων και αντικειμένων design Second Nature σε συνεργασία με τους The New Raw (RO Plastic Prize 2020). Παράλληλα, η BlueCycle συνεργάζεται με καλλιτέχνες και σχεδιαστές για την παραγωγή 100% ανακυκλώσιμων tailor made αντικειμένων.

Blue Cycle 2

Αντικείμενο της συλλογής «In the company of Animals»

Maison&Objet

Από το 1994, η Maison&Objet ενώνει τη διεθνή κοινότητα διακόσμησης, σχεδίου και αισθητικής.

Το σήμα κατατεθέν της; Η ικανότητα να φιλοξενεί εποικοδομητικές διεθνείς συναντήσεις, να συμβάλλει στην ανάδειξη των brands που συμμετέχουν στις εκθέσεις ή την ψηφιακή πλατφόρμα της, αλλά και να καθορίζει δραστικά τις παγκόσμιες τάσεις. Η αποστολή της Maison&Objet είναι να αποκαλύψει ταλέντα, να προσφέρει ευκαιρίες έμπνευσης online και offline, και να διευκολύνει την επιτάχυνση της ανάπτυξης των εταιρειών.

Με δύο ετήσιες εμπορικές εκθέσεις για επαγγελματίες και τη Paris Design Week, που λαμβάνει χώρα τον Σεπτέμβριο, η Maison&Objet αποτελεί βαρόμετρο του κλάδου. Η MOM (Maison&Objet and More), διαθέσιμη online όλο το χρόνο από το 2016, φέρνει κοντά κοινό και brands. Εβδομαδιαία φιλοξενεί και αναδεικνύει νέες σειρές και νέα προϊόντα, ενισχύοντας τη δραστηριότητα του τομέα. Από το 2023, η Maison&Objet εφαρμόζοντας νέες ψηφιακές υπηρεσίες μετατρέπει τη MOM σε ένα διεθνές marketplace.

Στα social media έχει δυναμική παρουσία με μία ενεργή κοινότητα σχεδόν δύο εκατομμυρίων επαγγελματιών σε Facebook, Instagram (+1 εκατομμύριο ακόλουθοι), Twitter, LinkedIn, Xing, WeChat και TikTok.

Η Maison&Objet πρωτοστατεί στη θέσπιση του τίτλου «Paris Capitale de la Création» και στην καθιέρωση του Παρισιού ως πόλο έλξης για δημιουργικά ταλέντα από όλο τον κόσμο.