AMSA: Ποια η σημασία της ορατότητας από τη γέφυρα ενός πλοίου;

0

Του καπτ. Γεώργιου Γεωργούλη

Τα έγγραφα των πλοίων που έχουν εξαιρεθεί από τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ορατότητας της γέφυρας του κανονισμού SOLAS V/22, όταν μεταφέρουν εξειδικευμένα φορτία, όπως πτερύγια ανεμογεννητριών και πύργους, είναι πολύ πιθανό να μη γίνονται δεκτά στην Αυστραλία, η οποία ζητάει πλήρη συμμόρφωση με τις διατάξεις της SOLAS V/22.

Στην ανακοίνωσή της 14/2022, η Ναυτιλιακή Αρχή της Αυστραλίας (Australian Maritime Safety Agency ‒ AMSA) τονίζει τη σημασία της διασφάλισης της ορατότητας της γέφυρας σε όλα τα πλοία που πλέουν στα αυστραλιανά ύδατα. Υπενθυμίζει λοιπόν στους διαχειριστές, στους πλοιάρχους και στους αξιωματικούς γέφυρας τις απαιτήσεις για:

  • Την τήρηση φυλακής γέφυρας ανά πάσα στιγμή με επαγγελματισμό, ώστε να διασφαλίζεται η επίγνωση της κατάστασης (situational awareness) και του κινδύνου σύγκρουσης με όλα τα διαθέσιμα μέσα που είναι κατάλληλα για τις επικρατούσες συνθήκες (COLREGS Rule 5).
  • Την επιβεβαίωση ότι υπάρχει η κατάλληλη ορατότητα της γέφυρας, με ιδιαίτερη έμφαση στις απαιτήσεις του κανονισμού SOLAS V/22.

Πλοία μήκους τουλάχιστον 55 μ., που ναυπηγήθηκαν την ή μετά την 1η Ιουλίου 1998, πρέπει να πληρούν μεταξύ άλλων τις ακόλουθες απαιτήσεις:

  • Η επιφάνεια της θάλασσας από τη θέση χειρισμών (conning station) δεν πρέπει να αποτελεί σκοτεινό τομέα περισσότερο από δύο μήκη πλοίων ή 500 μ., όποιο είναι μικρότερο, ενώ η γωνία που σχηματίζει με το υψηλότερο φορτίο καταστρώματος να φτάνει έως τις 10° εκατέρωθεν σε όλες τις συνθήκες βυθίσματος, διαγωγής και ύψους φορτίου καταστρώματος (σχήμα 1).

Σχήμα 1: Σκοτεινός τομέας γέφυρας πλοίου με φορτίο καταστρώματος

         Capture

Πηγή: IMO Rules: Navigation Bridge Visibility

  • Κανένας τυφλός τομέας, που προκαλείται από φορτίο, εξοπλισμό φορτίου ή άλλα εμπόδια έξω και πλώρα από τη γέφυρα, που εμποδίζει την ορατότητα της επιφάνειας της θάλασσας όπως φαίνεται από τη θέση χειρισμών, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 10°. Το συνολικό τόξο των τυφλών τομέων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 20°. Ωστόσο, σύμφωνα με την περιγραφή της προηγούμενης παραγράφου, ο τυφλός τομέας σε κάθε πλευρά δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 5°.
  • Το οριζόντιο οπτικό πεδίο από τη θέση χειρισμών εκτείνεται σε ένα τόξο τουλάχιστον 225°, δηλαδή από την πλώρη προς τη γέφυρα από κάθε πλευρά και έως τουλάχιστον 22,5° πίσω από τη γέφυρα, δηλαδή 112,5° από κάθε πλευρά (90 + 22,5).

Σχήμα 2: Η ορατότητα μέσα από τη γέφυρα

      Capture

Πηγή: Wärtsilä Bridge Visibility

  • Από κάθε φτερό της γέφυρας (bridge wing), το οριζόντιο οπτικό πεδίο θα εκτείνεται σε ένα τόξο τουλάχιστον 225°, δηλαδή από το δεξί φτερό τουλάχιστον 45° από αριστερά στην πλώρη και στη συνέχεια από την πλώρη προς τα δεξιά έως 180° στην ίδια πλευρά του πλοίου.
  • Από τη θέση πηδαλιουχίας, το οριζόντιο οπτικό πεδίο πρέπει να εκτείνεται σε ένα τόξο από μπροστά έως τουλάχιστον 60° σε κάθε πλευρά του πλοίου.
  • Ολόκληρη η πλευρά του πλοίου πρέπει να είναι ορατή από το φτερό της γέφυρας.

Ενώ ορισμένα κράτη σημαίας εκδίδουν έγγραφα που επιτρέπουν στα πλοία να μεταφέρουν φορτίο μέχρι το επίπεδο των παραθύρων της γέφυρας, η Αυστραλία είναι της άποψης ότι η SOLAS δεν προβλέπει τέτοιες εκπτώσεις και ότι τέτοια έγγραφα δεν πρέπει να γίνονται δεκτά για λόγους συμμόρφωσης με την AMSA. Σε διαφορετική περίπτωση και αν η AMSA διαπιστώσει ότι η μεταφορά ειδικού φορτίου, όπως πτερύγια ανεμογεννητριών και πύργοι, σε μη εξειδικευμένο σκάφος δημιουργεί σαφή κίνδυνο για την ασφαλή ναυσιπλοΐα λόγω περιορισμού της ορατότητας της γέφυρας, το πλοίο μπορεί να κρατηθεί (detention) και να ζητηθεί από το πλοίο να ξεφορτώσει το φορτίο μέχρι συμμόρφωσης με τις διατάξεις της SOLAS.

Οι ιδιοκτήτες, οι διαχειριστές και οι πλοίαρχοι των πλοίων, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, πρέπει να διασφαλίσουν τη σωστή φόρτωση και στοιβασία των φορτίων του καταστρώματος. Ακόμα και αν το κράτος σημαίας ενός πλοίου έχει χορηγήσει εξαίρεση από τις ελάχιστες απαιτήσεις ορατότητας της γέφυρας που καθορίζονται στη SOLAS, πρέπει το πλοίο που έχει φορτώσει κατ’ εξαίρεση να ζητήσει την έγκριση της Αυστραλίας πριν από την είσοδο στα ύδατά της.

To παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στο Τεύχος Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023, των Ναυτικών Χρονικών.

Μπορείτε να αποκτήσετε το Τεύχος, εδώ.

Φωτό:Pankaj Mishra/ Pexels