Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την λάμπα ALDIS

0

Η λάμπα ALDIS βρίσκεται στον χώρο της γέφυρας του πλοίου και στις δύο πλευρές (Αριστερά και Δεξιά), και χρησιμοποιείται για την οπτική επικοινωνία μεταξύ των πλοίων. Με τη χρήση αναλαμπών, σύμφωνα με τον κώδικα Morse, τα πλοία μπορούν να μεταφέρουν μηνύματα ασφαλείας, όπως για παράδειγμα δηλώνοντας τις προθέσεις τους στα υπόλοιπα πλοία ή εκδηλώνοντας την αμφιβολία τους για τις προθέσεις των υπολοίπων. Επίσης διαθέτει διόπτρα για τη στόχευση των πλοίων ώστε το οπτικό σήμα να είναι ορατό από τη γέφυρα του άλλου πλοίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη SOLAS, η λάμπα ALDIS είναι υποχρεωτική για όλα τα πλοία άνω των 150 GT και για όλα τα επιβατηγά πλοία ανεξαρτήτως χωρητικότητας. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τις σχετικές προτάσεις του IMO, η λάμπα ALDIS θα πρέπει να τροφοδοτείται είτε από την κύρια είτε από την εφεδρική πηγή ρεύματος του πλοίου. Ωστόσο, θα πρέπει να συνοδεύεται και από φορητή μπαταρία μέγιστου βάρους 7,5 κιλών, ικανή να την τροφοδοτήσει για τουλάχιστον δύο ώρες χρήσης. Σε συνθήκες ορατότητας 0,8, η ισχύς του λαμπτήρα θα πρέπει να είναι επαρκής για να διαφαίνεται για τουλάχιστον 2 ναυτικά μίλια, δηλαδή εντάσεως 60.000 cd.

Ο υπεύθυνος αξιωματικός της γέφυρας οφείλει να διατηρεί την εφεδρική μπαταρία φορτισμένη, να διαθέτει τουλάχιστον δύο εφεδρικές λυχνίες και, σύμφωνα με το SMS της εταιρείας, να ελέγχει (εβδομαδιαία) την καλή λειτουργία της λάμπας ALDIS.