Η Χίος μητρόπολη και της δευτεροβάθμιας ναυτικής εκπαίδευσης (Βίντεο)

0

Η Χίος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες γενέθλιες πατρίδες της ελληνικής ναυτοσύνης. Το χιώτικο ναυτιλιακό παράδειγμα στηρίχθηκε στις επιτυχημένες επιχειρηματικές δράσεις Χιωτών που κατέκτησαν τις διεθνείς ναυτιλιακές αγορές, μετά από συστηματικές και καινοτόμες προσπάθειες και πρωτοβουλίες.

Την επιτυχημένη δράση των απανταχού Χιωτών του ναυτιλιακού επιχειρείν ανέκαθεν συμπλήρωναν, ως στυλοβάτες, οι Χιώτες ναυτικοί που ναυτολογούνταν στα πλοία και στελέχωναν τα γραφεία στον Πειραιά και στο Λονδίνο. Πολλοί μάλιστα Χιώτες αξιωματικοί Εμπορικού Ναυτικού με γνώση και εμπειρία στη θάλασσα κατάφεραν, ειδικά από το 1960 και μετά, να επιτύχουν όχι μόνο ως άξιοι ναυτικοί, αλλά και ως επιχειρηματίες με διεθνή αναγνώριση.

Η στήριξη της ναυτικής εκπαίδευσης στον τόπο καταγωγής των Χιωτών υπήρξε -και ακόμη εξακολουθεί να αποτελεί- μια ανεξίτηλη παράδοση της νησιωτικής ναυτικής παράδοσης. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Γεώργιου Μ. Λιβανού, ο οποίος το 1925 εγκαινίασε το Γυμνάσιο Καρδαμύλων, σημαντικές προσωπικότητες της ναυτιλίας τον περασμένο αιώνα, αλλά και οι απόγονοι τους τον 21ο αιώνα υποστήριξαν -πνευματικά και οικονομικά- με όλο τους το σθένος τη ναυτική εκπαίδευση και τις Ναυτικές Σχολές στη Χίο και στις Οινούσσες.

Ανάμεσα στις προσωπικότητες που δεν ξέχασαν τον γενέθλιο τόπο τους, ο καπτ. Παναγιώτης Τσάκος συνεχίζει την παράδοση των ναυτιλιακών οικογενειών της Χίου, με την ίδρυση του πρώτου ιδιωτικού Μη- Κερδοσκοπικού ΕΠΑΛ «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών – Tsakos Enhanced Education Nautical School (TEENS)». Το TEENS ιδρύθηκε πριν 3 χρόνια, ενώ φέτος θα αποφοιτήσουν οι πρώτοι μαθητές του, οι οποίοι και ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη φοίτηση στην 3η Λυκείου. Η ίδρυση του συγκεκριμένου Λυκείου αποτελεί ένα εθνικό στοίχημα που αφορά το πολυναναμενόμενο “άνοιγμα” της ναυτικής εκπαίδευσης στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία και στον ιδιωτικό τομέα, στα πρότυπα άλλων σύγχρονων εθνικών εκπαιδευτικών συστημάτων.

Οι προοπτικές σταδιοδρομίας στο ναυτικό επάγγελμα αλλά και της φοίτησης στο TEENS, παρουσιάζονται σε ένα σύντομο βίντεο που δημοσιεύθηκε στα social media του TEENS.

Περισσότερες πληροφορίες για την εγγραφή στο TEENS θα βρείτε εδώ.