Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ναυτικοί για την υποθερμία του σώματος

0

Η υποθερμία αποτελεί μια κατάσταση της υγείας και του σώματος στην οποία οι ναυτικοί είναι αρκετά ευάλωτοι, καθώς, λόγω των πλόων των πλοίων, εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η υποθερμία εμφανίζεται όταν το ανθρώπινο σώμα χάνει τη θερμότητά του γρηγορότερα απ’ όσο μπορεί να την παράγει, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία του σώματος να πέσει κάτω από τους 35°C. Η υποθερμία αποτελεί μια πολύ σοβαρή κατάσταση του οργανισμού και μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία ή ακόμα και σε θάνατο σε σοβαρές περιπτώσεις.

Τα πιο συχνά αίτια που οδηγούν στην υποθερμία ενός ατόμου είναι η ελλιπής ή ακατάλληλη χρήση ρουχισμού για τις επικρατούσες συνθήκες κρύου και ο βρεγμένος ρουχισμός. Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών ουσιών, καθώς και μια μεγάλη εκτεθειμένη πληγή στο σώμα, οδηγούν στη γρηγορότερη ψύξη του αίματος και συντελούν στην υποθερμία του σώματος.

Τα συνήθη συμπτώματα της υποθερμίας περιλαμβάνουν έντονο τρέμουλο στα χέρια ή και στο σώμα, κόπωση, σύγχυση και απώλεια μνήμης. Αρκετά από τα παραπάνω συμπτώματα παρουσιάζονται και σε άλλες παθήσεις, γι’ αυτό θα πρέπει να εκτιμηθούν σωστά οι εκάστοτε συνθήκες, όπως η διάρκεια κατά την οποία έχει εκτεθεί το συγκεκριμένο άτομο σε κρύο ή εάν έχει προκληθεί και κάποιο άλλο ατύχημα.

Για να αντιμετωπιστεί κατάλληλα το περιστατικό, θα πρέπει πρώτα το άτομο να μεταφερθεί σε κατάλληλο χώρο και να λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Εάν το άτομο έχει τις αισθήσεις του, αφαιρούμε τυχόν βρεγμένο ρουχισμό και τυλίγουμε το άτομο με μια θερμική κουβέρτα ή άλλο προστατευτικό ρουχισμό (Thermal Protective Aid). Μπορούμε να καλύψουμε το κεφάλι, ωστόσο πρέπει να αφήσουμε το πρόσωπο ελεύθερο, ώστε να διατηρείται η αναπνοή.

Εάν το άτομο δεν διατηρεί τις αισθήσεις του, τότε θα πρέπει να εκτιμηθεί η αναπνοή του. Σε περίπτωση που το άτομο δεν αναπνέει, τότε θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση), παράλληλα με την διαδικασία αναθέρμανσης του σώματος.

Για την αποτελεσματική πρόληψη της εμφάνισης τυχόν υποθερμίας, οι ναυτικοί θα πρέπει πάντοτε να έχουν τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό (ισοθερμικές φόρμες εργασίας, γάντια και σκούφοι) και να αποφεύγουν την παρατεταμένη παραμονή σε κρύο περιβάλλον ένα δεν κρίνεται απαραίτητο. Επίσης, στην περίπτωση της εγκατάλειψης του πλοίου, οι ναυτικοί θα πρέπει να φορούν τις immersion suits, για την αποτελεσματική προστασία τους από το κρύο νερό της θάλασσας.