Ατμοσφαιρική ρύπανση και πανδημία: Ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ»

0

Νέα έρευνα του McKelvey School of Engineering του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον εξετάζει τη σχέση μεταξύ μόλυνσης της ατμόσφαιρας και εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ.

Κύριο εύρημα της έρευνας είναι το ότι η αναπαραγωγή του δείκτη μεταδοτικότητας R0 του ιού Covid-19 σχετίζεται άμεσα με τη μακροπρόθεσμη έκθεση σε επίπεδα περιβάλλοντος με συνθήκες ατμόσφαιρας PM2.5. Οι επιστήμονες που απαρτίζουν την ερευνητική ομάδα εξέτασαν 40 παράγοντες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει γραμμική σχέση μεταξύ R0 και μακροπρόθεσμης έκθεσης σε συνθήκες PM2.5. Η μέτρηση PM2.5 ορίζεται ως το μέγεθος (2,5 micrometers) των σωματιδίων τα οποία είναι ικανά να εισέλθουν στην αναπνευστική κοιλότητα και να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Σε ό,τι αφορά την ταχύτητα εξάπλωσης του ιού στους κατοίκους των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι η υγεία του περιβάλλοντος συνδέεται άμεσα με την αναπαραγωγή του δείκτη R0. Επομένως, τα υψηλά ποσοστά εξάπλωσης σχετίζονται με την έκθεση ενός ατόμου στη συγκεκριμένη περιβαλλοντική συνθήκη, καθώς ο ιός σχετίζεται με τα σωματίδια του αέρα που κινούνται στην ατμόσφαιρα.

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ για δεκαετίες είχαν επιχειρήσει να εφαρμόσουν πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, η κυβέρνηση Τραμπ από το 2017 και μετά ύψωσε «τείχος» στις περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις, ευνοώντας ουσιαστικά την αύξηση των εκπομπών κυρίως από τον βιομηχανικό τομέα.

Φωτό: Patrick Pleul/ΑΠΕ-ΜΠΕ