Isalos.net: Οι νέες προδιαγραφές για τη Συντήρηση των Πλοίων

0

Η πανδημία επηρέασε όλους τους κλάδους της ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας με αποτέλεσμα, ανάμεσα στα άλλα, την αλλαγή των συνθηκών που αφορούν την εξ αποστάσεως επικοινωνία και παρακολούθηση λειτουργιών, ελέγχων και επιθεωρήσεων πλοίων ακόμα και κατά τη διεξαγωγή δεξαμενισμών.

Παράλληλα διαπιστώθηκε, από την αρχή της πανδημίας, ιδιαίτερη σωματική και ψυχολογική καταπόνηση των πληρωμάτων με κύρια αίτια της κατάστασης να αποτελούν οι μεγάλοι χρόνοι παραμονής πάνω στα πλοία και η δυσκολία αποβίβασης αλλά και εκ νέου ναυτολόγησης.

Με αφορμή τη νέα τάξη πραγμάτων σε καθημερινά λειτουργικά ζητήματα της ναυτιλίας, τα συγκεκριμένα θέματα αναπτύχθηκαν και σχολιάστηκαν κατά τη διάρκεια του webinar που διοργάνωσε η Isalos.net με θέμα «Συντήρηση πλοίων: Νέες προδιαγραφές νέες διαδικασίες».

Οι νέες προκλήσεις για την λειτουργία και συντήρηση των πλοίων

Οι εκπρόσωποι των ναυτιλιακών εταιρειών που συμμετείχαν επισήμαναν ότι η εκτεταμένη παραμονή των πληρωμάτων επί του πλοίου αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα λανθασμένων χειρισμών ή παραλήψεων. Επίσης, συχνά αναφέρεται ότι η δυσκολία μετάβασης του shore personnel επί του πλοίου για τον συντονισμό και την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων δημιούργησε νέες προκλήσεις για όλα τα στελέχη μιας επιχείρησης και πρωτόγνωρες συνθήκες για τους ναυτικούς εν πλω. Η αβεβαιότητα της επόμενης μέρας σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία των πλοίων, τις επιθεωρήσεις και τις μετακινήσεις των ναυτικών αποτελεί εξίσου μία σημαντική πρόκληση ακόμα και σήμερα. Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση τόνισαν ότι σημειώθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια των ναυτιλιακών εταιρειών να συμμορφωθούν με τις νέες και απρόβλεπτες καταστάσεις χωρίς να μπορούν να κάνουν μακροπρόθεσμες προβλέψεις και να προετοιμαστούν για το μέλλον με ακρίβεια.

Οι δεξαμενισμοί, oι επιθεωρήσεις και η στάση των ναυπηγείων

Σημαντικές δυσχέρειες αντιμετώπισε και η ναυπηγική/ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία. Εκφράστηκε ωστόσο από τους συμμετέχοντες η άποψη ότι τα ναυπηγεία διεθνώς προσπάθησαν να διευκολύνουν όλες τις σχετικές διαδικασίες για τις ναυτιλιακές εταιρείες, για το τεχνικό προσωπικό και για τους ναυτικούς. Τόσο οι δεξαμενισμοί όσο και οι επιθεωρήσεις πραγματοποιήθηκαν με νέα και ενίοτε πρωτόγνωρα δεδομένα αλλά υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες σημειώθηκαν μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις ακόμα και ακυρώσεις προγραμματισμένων διαδικασιών. Οι δεξαμενισμοί πραγματοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο με την παρουσία τοπικών αντιπροσώπων. Οι εξ αποστάσεως επιθεωρήσεις, αν και δεν αποτελούν καινούργια έννοια, ενισχύθηκαν ιδιαίτερα λόγω των συνθηκών που επέβαλε η πανδημία με τους εισηγητές να σχολιάζουν ότι η νέα εποχή για τις εξ αποστάσεως επιθεωρήσεις αποτελεί μία από τις λίγες θετικές εξελίξεις που έφερε η πανδημία.

Οι συμμετέχοντες στη διαδικτυακή συνάντηση αναφέρθηκαν επίσης και στα βασικά μαθήματα που διδάχθηκε η ναυτιλία κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας: να δοθεί η απαραίτητη σημασία στους ναυτικούς και να υπάρχει κατανόηση και να υπάρχει αρμονική συνεργασία μεταξύ των στελεχών του ναυτιλιακού κλάδου. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με έναν τόνο αισιοδοξίας με τους ομιλητές να συμφωνούν ότι η ελληνική ναυτιλία ανταποκρίθηκε θετικά στην νέα κατάσταση και ότι θα βγει πιο δυνατή και πιο έμπειρη μετά το πέρας της συγκεκριμένης περιόδου.

Στην ανοικτή ψηφιακή συζήτηση συμμετείχαν, κατ’ αλφαβητική σειρά οι κ.κ. Δημήτριος Αλεξόπουλος, Managing Director, Orpheus Marine Transport Corporation, Φώτης Ν. Δαλμυράς, Technical Director, Andriaki Shipping Co. Ltd., Δημήτρης Μονιούδης, General Manager, Rethymnis & Kulukundis Ltd & Vice-Chairman Intercargo Technical Committee, Νίκος Μπενετάτος, Technical Manager, Kyklades Maritime Corporation, Κωστής Φραγκούλης, CEO, Franman.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Θεοδόσης Ε. Σταματέλλος, Περιφερειακός Διευθυντής Νοτίου Ευρώπης, Lloyd’s Register.

Χορηγός:

202011201607457138-e1605888489384

Οι εκδηλώσεις της Isalos.net πραγματοποιούνται με την αρωγή και υποστήριξη:

2020.11.23 - Isalos Sponsors