Προσοχή για θετικά τεστ ναρκωτικών ουσιών από λάθος

0

Οι ναυτικοί ανήκουν στην κατηγορία των επαγγελματιών που πρέπει να υποβάλλονται συχνά σε ιατρικές εξετάσεις και τεστ ανίχνευσης αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Ένα θετικό αποτέλεσμα σε τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών είναι αρκετό για να στοιχίσει τη δουλειά ενός ναυτικού.

Σε ανακοίνωσή της, η Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποιεί τους υποψήφιους ναυτικούς για την πιθανότητα ύπαρξης θετικού αποτελέσματος σε τεστ ναρκωτικών ρουτίνας μετά τη χρήση προϊόντων κάνναβης. Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι ναυτικοί:

Δύο από τα βασικά συστατικά της κάνναβης είναι η κανναβιδιόλη (CBD) και η τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Η ουσία THC είναι η υπεύθυνη για τις ψυχοδραστικές ιδιότητες του φυτού και γι’ αυτόν τον λόγο περιλαμβάνεται στα τεστ ναρκωτικών. Από την άλλη, η ουσία CBD έχει αποδεδειγμένα θεραπευτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν πλέον στο εμπόριο, ακόμα και στην Ελλάδα, διάφορα προϊόντα που περιέχουν κανναβιδιόλη, με σκοπό την αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων και παθήσεων, χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγογράφηση.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακτοφυλακή, τα συγκεκριμένα προϊόντα μπορεί να περιέχουν ίχνη της ουσίας THC, ακόμα και αν αυτό δεν αναφέρεται πουθενά. Τα ίχνη αυτά, ναι μεν δεν είναι ικανά να προκαλέσουν αλλαγές στον ψυχισμό κάποιου, είναι ωστόσο αρκετά για να βγει ένα τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών θετικό.

Η αμερικανική υπηρεσία τονίζει πως η χρήση τέτοιων προϊόντων δεν αποτελεί δικαιολογία για την αποτυχία του εξεταζόμενου στο τεστ ανίχνευσης και θα επιφέρει τις ανάλογες επιπτώσεις. Συνεπώς, κρίνεται συνετό να αποφεύγεται η χρήση τέτοιων σκευασμάτων.