Κοιλιακός πόνος στο πλοίο: Λόγοι εμφάνισης και τρόποι αντιμετώπισης

0

Της Δρ. Χρυσούλας Λιάκου, Fleet Medical Advisor της Angelicoussis Group
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος

Ο πόνος στην κοιλιά ή κοιλιακό άλγος είναι ένα από τα συχνότερα συμπτώματα και σχετίζεται με διάφορες παθήσεις. Πολύ συχνά μπορεί να αναφερθεί σαν πόνος στο στομάχι, πονόκοιλος και στομαχόπονος.

Το κοιλιακό άλγος θα πρέπει πάντα να περιγράφεται για να γίνουν αντιληπτά όλα τα χαρακτηριστικά του. Ο πόνος μπορεί να ξεκινήσει απότομα ή να αυξάνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, να είναι έντονος ή ήπιος, να είναι συνεχής ή επεισοδιακός (να «φεύγει» και να «έρχεται»), να είναι εντοπισμένος σε ένα σημείο ή διάχυτος, να είναι καυστικός ή διαξιφιστικός (όπως το τρύπημα από μια βελόνα). Το άλγος γενικότερα ανάλογα με τη διάρκεια του χαρακτηρίζεται ως οξύ (μικρή διάρκεια) ή χρόνιο (μεγάλη διάρκεια – εβδομάδες, μήνες ακόμα και χρόνια). Σημαντικό διαγνωστικό ρόλο έχει και η χρονική στιγμή και οι συνθήκες έναρξης του συμπτώματος.

Κάθε ενόχληση στην κοιλιά θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα σε μία απλή στομαχική ενόχληση και στη σοβαρή κοιλιακή νόσο. Σημεία και συμπτώματα που μπορούν να υποδηλώνουν σοβαρή κοιλιακή ασθένεια είναι: ο έντονος κοιλιακός πόνος, η αδυναμία να κουνηθούμε χωρίς να προκαλέσουμε επιπλέον πόνο ή αδυναμία να μείνουμε σε καθιστή θέση ή να βρούμε μία βολική θέση χωρίς να πονάμε, η ναυτία και ο εμετός που επιμένουν, ο υψηλός πυρετός (>39°C), η κίτρινα χροιά του δέρματος ή των ματιών, οι αιματηρές κενώσεις, η ευαισθησία της κοιλιάς στην ψηλάφηση και το οίδημα.

Τα συχνότερα αίτια που προκαλούν πόνο στην κοιλιακή χώρα συνήθως προέρχονται από το γαστρεντερικό σύστημα και συνήθως είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η δυσκοιλιότητα, η διάρροια, ο μετεωρισμός (ύπαρξη αέρα μέσα στο έντερο), η δυσπεψία και η ιογενής γαστρεντερίτιδα.
Γενικά στην περίπτωση των γαστρεντερικών ενοχλήσεων πρέπει να ακολουθούνται συγκεκριμένα μέτρα για την γρηγορότερη ανάρρωση και την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η διατροφή θα πρέπει να είναι ελαφριά (σκέτο ρύζι, τοστ, αποφυγή λιπαρών) και συνίσταται η έγερση από το κρεβάτι σε τακτά χρονικά διαστήματα καθώς η κίνηση συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Η τοποθέτηση μιας ζεστής πετσέτας ή θερμοφόρας στην κοιλία μπορεί να απαλύνει τον πόνο καθώς ανακουφίζει τον μυϊκό σπασμό (αίσθημα κράμπας στην κοιλιά). Στην περίπτωση διάρροιας ή εμέτων, η κατανάλωση τσαγιού και χαμομηλιού βοηθούν συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Η φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να χορηγηθεί, κατόπιν συνεννοήσεως με γιατρό, περιλαμβάνει φάρμακα για την ανακούφιση στομαχικών διαταραχών (π.χ. Simeco, Zantac, Nexium), φάρμακα για την ανακούφιση του σπασμού του εντέρου (Buscopan) και παυσίπονα.

Για την καλύτερη υγεία και λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος προτείνονται: η ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες, η αποφυγή αλκοόλ, αναψυκτικών, πικάντικων και τηγανητών τροφών, η διακοπή καπνίσματος, οι μικρές μπουκιές και η καλή μάσηση του φαγητού.

Όλες οι περιπτώσεις κοιλιακού άλγους θα πρέπει να αναφέρονται. Σε περιπτώσεις έντονου κοιλιακού άλγους ή άλγους που δεν υποχωρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα αναζητήστε πάντα τη συμβουλή γιατρού.