Πρόταση-σοκ στις Φιλιππίνες: «Λουκέτο» στα 2/3 των ναυτικών σχολών

0

Ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η είδηση στα ΜΜΕ των Φιλιππίνων ότι οι Ναυτικές Σχολές και Ακαδημίες της χώρας, σε μεγάλο βαθμό, δεν πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Aρμόδια Αρχή για θέματα Ναυτιλιακής Βιομηχανίας των Φιλιππίνων (Marina) εξετάζει κατά πόσο οι 61 από τις 91 ναυτικές σχολές της χώρας θα πρέπει να διακόψουν άμεσα τη λειτουργία τους, αφού συστηματικά και διαχρονικά δεν υπάρχει καμία συμμόρφωσή τους με τις απαιτήσεις της STCW.

Κατά την εφημερίδα Manila Times, η παραπάνω αποκάλυψη- σοκ του υπεύθυνου της αρμόδιας Αρχής Narciso Vingson, κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής των Αντιπροσώπων, δημιούργησε κύμα αντιδράσεων τόσο από τα μέλη της αντιπολίτευσης όσο και από ναυτεργατικά συνδικάτα και τον τοπικό και κλαδικό τύπο. Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, ζήτησε μάλιστα την άμεση διεξαγωγή έρευνας για την χαρτογράφηση της πραγματικής κατάστασης της ναυτικής εκπαίδευσης της χώρας, ενώ πολλοί βουλευτές από ναυτικές περιοχές επέρριψαν ευθύνες στις αρμόδιες αρχές για την παρατεταμένη ολιγωρία τους.

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί τόσο στη κυβέρνηση όσο και στα ναυτεργατικά σωματεία είναι πλέον εκτός ελέγχου και τα ρεπορτάζ από τον τύπο ιδιαίτερα καυστικά, αφού η Μανίλα προετοιμάζεται αυτή την περίοδο για τους ελέγχους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) που θα διεξαχθούν σε συγκεκριμένες Σχολές από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 13 Μαρτίου. Ως γνωστόν, η χώρα έχει συστηματικά αποτύχει στο παρελθόν σε διάφορες επιθεωρήσεις της EMSA, για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και του πλημμελούς συστήματος ναυτικής εκπαίδευσης, ειδικά κατωτέρων πληρωμάτων.

Όπως αναλύει ο τοπικός τύπος το κλείσιμο των δύο τρίτων των ναυτικών σχολών στη χώρα θα επηρεάσει σοβαρά την ικανότητά παραγωγής ναυτικών αλλά και τη διεθνή αξιοπιστία όλων των αποφοίτων των ναυτικών Σχολών των Φιλιππίνων. Κατά τον βουλευτή και ναυτικό Macnell Lusotan το αντίκτυπο για ένα ναυτικό έθνος όπως οι Φιλιππίνες θα είναι τεράστιο, ειδικά για την οικονομία.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ