Η πολλή τηλεόραση δημιουργεί θρόμβους

0

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η παρακολούθηση τηλεόρασης για μεγάλα χρονικά διαστήματα αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας δυνητικά θανατηφόρων θρόμβων στις φλέβες. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης (American Heart Association – AHA).

Σύμφωνα με τη Mary Cushman, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης και καθηγήτρια ιατρικής στο Larner College of Medicine στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, όταν βλέπουμε τηλεόραση, τείνουμε να καθόμαστε για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα και να τρώμε σνακ. Αυτό έχει ως συνέπεια τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων στις φλέβες των άνω και κάτω άκρων, στην πυελική χώρα (λεκάνη) και στους πνεύμονες. Από τα βασικότερα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από τους συγκεκριμένους θρόμβους είναι η πνευμονική εμβολή, η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη ζωή.

Στην έρευνα συμμετείχαν 15.158 άτομα, ηλικίας 45-64 ετών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, για όσους ανέφεραν ότι παρακολουθούν τηλεόραση «πολύ συχνά», οι πιθανότητες να αναπτύξουν φλεβική θρομβοεμβολική νόσο (VTE) για πρώτη φορά είναι 1,7 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με όσους ανέφεραν ότι παρακολουθούν τηλεόραση «σπάνια ή καθόλου».

Στην Αμερική, η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος είναι η συχνότερη διάγνωση που αφορά τα αγγεία μετά την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό (Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο – ΑΕΕ).