Νέο εργαλείο πρόβλεψης της παγκόσμιας μετάδοσης των ασθενειών

0

Ερευνητές από την Αυστραλία ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου, που μπορεί να  προβλέπει τη μετάδοση του δάγκειου πυρετού και να εντοπίζει την αρχική εστία του, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και για άλλες μεταδοτικές ασθένειες, όπως η ελονοσία και η νόσος από τους ιούς Ζίκα και Chikungunya.

Στη μετάδοση του δάγκειου πυρετού, και όχι μόνο, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα διεθνή ταξίδια. Οι ταξιδιώτες μεταφέρουν και μεταδίδουν την ασθένεια και σε περιοχές όπου δεν είναι ενδημική. Η νέα ανακάλυψη των επιστημόνων αντλεί δεδομένα από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορέων (IATA) και τη βάση δεδομένων υγείας GHDx (Global Health Data Exchange) και προσφέρει προβλέψεις σχετικά με τη δυναμική μετάδοσης του δάγκειου πυρετού. Ταυτόχρονα, με την ανάλυση των δεδομένων μεταφοράς, προβλέπει τα πιθανότερα δρομολόγια μετάδοσης –δηλαδή τα δρομολόγια υψηλού κινδύνου– και προσδιορίζει την αρχική εστία μετάδοσης.

Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όπλο ενάντια στη μετάδοση διάφορων ασθενειών και στην αποτροπή επιδημιών, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην καλύτερη προστασία της δημόσιας υγείας. Στο μέλλον, όσοι ταξιδεύουν συχνά, και ιδίως σε μακρινούς προορισμούς, όπως για παράδειγμα οι ναυτικοί, θα μπορούν να είναι καλύτερα ενημερωμένοι ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Η νέα μέθοδος είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας της CSIRO –της εθνικής υπηρεσίας επιστήμης της Αυστραλίας–, του Πανεπιστημίου QUT της Αυστραλίας και της Queensland Health, της υπηρεσίας υγείας της πολιτείας Queensland στην Αυστραλία.