Περισσότερο ευτυχισμένοι οι ναυτικοί εν πλω

0

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα για τη ζωή εν πλω, που προκύπτουν από την πρόσφατη δημοσιοποίηση της τριμηνιαίας έκθεσης βάσει του Seafarers Happiness Index.

Να σημειωθεί ότι η παρούσα έρευνα εκπονείται από κοινού από τη ναυτική ΜΚΟ «Mission to Seafarers» και τον αλληλασφαλιστικό οργανισμό «Shipowners’ Club» και επιχειρεί να μετρήσει το «επίπεδο» ευτυχίας και ψυχικής υγείας χιλιάδων ναυτικών στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων ναυτικών ‒στην έρευνα για το γ΄ τρίμηνο‒ ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, ο γενικός δείκτης ευτυχίας των ναυτικών έχει αυξηθεί στο 6,59/10 από το 6,27/10 το προηγούμενο τρίμηνο, υποδηλώνοντας κάποια «υποσχόμενα σημάδια για τη βιομηχανία».

Παράλληλα, το μέσο επίπεδο ευτυχίας των ναυτικών σε ό,τι αφορά την αλληλεπίδραση με τα άλλα μέλη πληρώματος άγγιξε το 7,28 από το 6,85 που καταγράφηκε το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. «Ο αριθμός αυτός αποτελεί τον υψηλότερο των τελευταίων πέντε ετών, κατά τα οποία εκπονείται η έρευνα, και υποδηλώνει μια μεγαλύτερη οικειότητα και καλή θέληση συνεργασίας μεταξύ των ναυτικών», σημειώνεται στο report.

Ο δείκτης για τους ναυτικούς που απασχολούνται στα κρουαζιερόπλοια και στα πλοία της ακτοπλοΐας άγγιξε το 6,3/10. Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτης το β΄ τρίμηνο κινήθηκε χαμηλότερα κατά 15% (5,3/10) απ’ ό,τι ο μέσος δείκτης ευτυχίας. Η «Mission to Seafarers» ευελπιστεί ότι η άνοδος αυτή αποτελεί απόρροια της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας στην ακτοπλοΐα.

Η έκθεση καταδεικνύει συγχρόνως ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες που επενδύουν στη συνεχή εκπαίδευση των ναυτικών τους έχουν τα πιο ικανοποιημένα πληρώματα, δείγμα του ότι η εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους είναι ζωτικής σημασίας για τους ναυτικούς.

Αναμφίβολα, οι απολαβές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο προκειμένου οι ναυτικοί να αισθάνονται ασφάλεια και σταθερότητα στην εργασία τους. Ενώ οι πιο νέοι σε ηλικία ναυτικοί εμφανίζονται πιο ευτυχισμένοι, με τον δείκτη να κινείται στο 7,9/10, πολλοί εξ αυτών δήλωσαν ότι οι χαμηλές απολαβές αποτελούν ερωτηματικό για τη μελλοντική τους σταδιοδρομία. «Αυτό είναι ανησυχητικό για το μέλλον της ναυτιλιακής βιομηχανίας, καθώς ταλαντούχοι νέοι ναυτικοί είναι πιθανόν να χαθούν σε άλλες βιομηχανίες», αναφέρεται στην έκθεση.

Αλλά και ο δείκτης για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ναυτικούς (45 ετών και άνω) άγγιξε το εντυπωσιακό 7/10.

Συμπερασματικά, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η εικόνα για τη ναυτεργασία μοιάζει περισσότερο αισιόδοξη καθώς οδεύουμε προς το τέλος του 2019, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά

Φωτό: Shutterstock