Υγεία και ναυτικοί: Τα οφέλη του ύπνου στην υγεία

0

Η καρδιαγγειακή νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελούν  τις 2 πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Μία νέα δημοσίευση έρευνας, από την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση (American Heart Association), συσχετίζει την διάρκεια του καθημερινού ύπνου με την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, την πιθανότητα αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (ΑΕΕ) ακόμα και την εμφάνιση καρκίνου.

Πιο συγκεκριμένα, πάνω από 1600 άτομα συμμετείχαν στην έρευνα, ηλικίας 20 με 74 χρονών, τόσο άντρες όσο και γυναίκες. Από τα αποτελέσματα φάνηκε ό,τι:

  • Στα άτομα με αρτηριακή υπέρταση (ΑΥ) ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2) και με διάρκεια ύπνου λιγότερο από 6 ώρες την ημέρα, ο κίνδυνος θνητότητας από καρδιαγγειακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο διπλασιάζεται.
  • Σε άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο ή έχουν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου και η διάρκεια ύπνου είναι λιγότερο από 6 ώρες, ο κίνδυνος θνητότητας εξαιτίας καρκίνου είναι ο τριπλάσιος.
  • Αντίθετα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου στα άτομα με ΑΥ ή ΣΔ2 είναι αμελητέος, όταν η διάρκεια του ύπνου είναι περισσότερο από 6 ώρες την ημέρα

Τα νέα αυτά στοιχεία προέρχονται από μία από τις πιο ευυπόληπτες και σημαντικότερες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα της καρδιολογίας παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή της ερευνητικής ομάδας Julio Fernandez‐Mendoza, PhD, CBSM, DBSM η διάρκεια του ύπνου θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στους παράγοντες κινδύνου σε ασθενείς με τις αναφερθείσες ασθένειες και να διαδραματίσει ρόλο στην πρόβλεψη της πορείας της νόσου μακροπρόθεσμα.

Φωτό: Awar Kurdish/ Unsplash