ΑΕΝ Ασπροπύργου: Εγκαίνια των ανακαινισμένων εγκαταστάσεων

0

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019, τα εγκαίνια των αναβαθμισμένων κτιριακών εγκαταστάσεων της Σχολής Πλοιάρχων στην ΑΕΝ Ασπροπύργου. Πιο συγκεκριμένα, ανακαινίσθηκε το κτήριο Δ της Σχολής Πλοιάρχων, το οποίο είχε υποστεί εκτεταμένες ζημιές λόγω του σεισμού το περασμένο Καλοκαίρι.

Η ανακαίνιση του κτηρίου Δ της Σχολής Πλοιάρχων πραγματοποιήθηκε με δωρεά της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, η οποία με άμεση συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των Ακαδημιών Εμπορικών Ναυτικών της χώρας. Σημειώνεται πως μόλις κατά τον περασμένο Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου ΚΕΣΕΝ στην Μακεδονία, και πάλι με χορηγία της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος επεσήμανε πως τα θέματα Ναυτικής Εκπαίδευσης, καθώς και η διατήρηση της ελληνικής ναυτοσύνης, αποτελούν σημαντική προτεραιότητα του υπουργείου, ενώ τόνισε τη διάθεση για αμεσότητα ως προς την επίλυση προβλημάτων και δυστοκιών, υπογραμμίζοντας πως η ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης διήρκησαν μόλις 30 ημέρες.

Σύντομους χαιρετισμούς και ευχαριστίες εκ μέρους της Ακαδημίας απηυθύναν ο διοικητής της ΑΕΝ Ασπροπύργου, πλοίαρχος Λ.Σ. Φραγκίσκος Ξυπνητός, καθώς και ο διευθυντής σπουδών της Σχολής Πλοιάρχων κ. Κωνσταντίνος Βασίλειου.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Θεόδωρος Βενιάμης, το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό της ΑΕΝ, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, σπουδαστές της ΑΕΝ καθώς και μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας.

Aκολουθεί αναλυτικά ο λόγος του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη.

«Στην προηγούμενη επίσκεψή μου στις κτιριακές εγκαταστάσεις της σχολής, στις 13 Σεπτεμβρίου, είχα δεσμευθεί ότι οι εργασίες ανακαίνισης θα υλοποιηθούν με ταχύ ρυθμό και σε όλο το εύρος των αναγκών, κτιριακών και μη.  Άμεσα ξεκίνησε η αξιολόγηση και εκτίμηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων για την επισκευή και αποκατάσταση των φθορών του κτηρίου Δ΄ και σήμερα -όπως είχαμε υποσχεθεί- λίγες ημέρες μετά την συμπλήρωση ενός μήνα από την έναρξη των εργασιών, αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που εγκαινιάζουμε τις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της Σχολής Πλοιάρχων. Μιας Ακαδημίας που παρέχει αρχική επαγγελματική εκπαίδευση σε νέους σπουδαστές, προκειμένου να αποκτήσουν τα αναγκαία και κατάλληλα προσόντα για να στελεχώσουν επάξια το Εμπορικό Ναυτικό»

«Θέλω, σε αυτό το σημείο, να τονίσω πως η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και  ιδιαίτερα ο Πρόεδρός της κ. Θεόδωρος Βενιάμης, καθώς και η Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημά μας, στάθηκαν δίπλα μας και στήριξαν την προσπάθειά μας εμπράκτως. Χωρίς την συμβολή τους τίποτε δεν θα ήταν εφικτό».

«Από τις πρώτες μέρες που ανέλαβα το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έθεσα σε υψηλή προτεραιότητα την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης.  Προηγήθηκαν τα εγκαίνια του ΚΕΣΕΝ Μακεδονίας στη Νέα Μηχανιώνα, που έλυσαν ένα χρόνιο πρόβλημα των ναυτικών μας της Βορείου Ελλάδος. Ακολούθησε η ανακαίνιση του κτηρίου Δ΄ της ΑΕΝ Ασπροπύργου και πρόθεση μου είναι να συνεχίσουμε με αμείωτο ρυθμό την βελτίωση των υποδομών των υπολοίπων κτηρίων της ΑΕΝ Ασπροπύργου, καθώς και των υπόλοιπων Ακαδημιών σε όλη την Ελλάδα».

Σημείωσε ότι η «ναυτιλία, ήδη αλλάζει ριζικά. Νέοι περιβαλλοντικοί κανόνες. Σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες. Big data. Υβριδικά μοντέλα διασύνδεσης του γραφείου με το πλοίου. Όλα αυτά και όλα όσα θα ακολουθήσουν στα επόμενα χρόνια αλλάζουν άρδην το προφίλ του ναυτικού του μέλλοντος. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι  θα χρειαστούμε στελέχη και σε επίπεδο αξιωματικών αλλά και σε επίπεδο κατωτέρων πληρωμάτων, που θα είναι άρτια εκπαιδευμένα, οπλισμένα με δεξιότητες και προσόντα που θα τα βοηθούν όχι μόνο να σταθούν επάξια στο πολύ ανταγωνιστικό παγκόσμιο ναυτικό περιβάλλον, αλλά και να διατηρήσουν σε βάθος χρόνου την παγκοσμίως γνωστή και αναγνωρισμένη ναυτοσύνη των Ελλήνων. Σε αυτό το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον που αναζητά ήδη υψηλής κατάρτισης στελέχη, έχουμε μια ευκαιρία ειδικά όταν οι μελέτες μας λένε ότι  ο απαιτούμενος αριθμός αξιωματικών για τη στελέχωση του παγκοσμίου στόλου, υπολείπεται της ζήτησης κατά 16.500 στελέχη, ενώ για το έτος 2025 προβλέπεται το έλλειμμα αυτό να ανέλθει στους 147.000 αξιωματικούς. Δεν υπάρχει λοιπόν η πολυτέλεια του χρόνου».

Ο κ. Πλακιωτάκης, πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας προχωρά «άμεσα στην συγκρότηση νομο-παρασκευαστικής επιτροπής η οποία θα κληθεί να αναμορφώσει πλήρως τη ναυτική εκπαίδευση όπως την ξέρουμε σήμερα μέσα από μια ολιστική προσέγγιση που θα μας οδηγήσει στη ναυτική εκπαίδευση της επόμενης 20ετίας».

Φωτό: Ιsalos.net/Ναυτικά Χρονικά