ΚΕΣΕΝ Μακεδονίας: Εγκαίνια για ένα έργο – ορόσημο

0

Τα εγκαίνια του ΚΕΣΕΝ Μακεδονίας σηματοδοτούν και την έναρξη λειτουργίας του πολυαναμενόμενου Κέντρου Επιμόρφωσης στην Βόρεια Ελλάδα, 2,5 χρόνια μετά την ίδρυση του. Σημειώνεται πως οι εγκαταστάσεις του ΚΕΣΕΝ Μακεδονίας ανακαινίστηκαν με δωρεά της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών.

Οι Σχολές ΚΕΣΕΝ Πλοιάρχων και Μηχανικών αποτελούν μια πολύχρονη και λογική απαίτηση του συνόλου της ναυτικής κοινότητας της Βορείου Ελλάδας. Οι νέες σχολές αναμένεται πως θα αποσυμφορήσουν σημαντικά το υπερφορτωμένο σε όγκο σπουδαστών ΚΕΣΕΝ στην Αθήνα και θα μειώσουν σημαντικά τις καθυστερήσεις στην απόκτηση πιστοποιητικών και πτυχίων, διευκολύνοντας σημαντικά τους αξιωματικούς Ε.Ν. της Μακεδονίας και της Θράκης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τους κύκλους του ΚΕΣΕΝ.

Το νεοσύστατο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού αποτελεί επίσης μια στοχευμένη στρατηγική κίνηση της πολιτείας για την ανάδειξη της Μακεδονίας σε κέντρο Ναυτικής Εκπαίδευσης στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Η ήδη εξαιρετική πορεία της ΑΕΝ Μακεδονίας με το υψηλό εκπαιδευτικό και ερευνητικό προφίλ των καθηγητών της, που αναγνωρίζονται από το σύνολο της ναυτιλιακής αγοράς, έρχεται να συμπληρωθεί από τη λειτουργία του πολυαναμενόμενου ΚΕΣΕΝ.

Παρουσία του υπουργού ΥΝΑΝΠ κ. Ι. Πλακιωτάκη, της γενικής γραμματέως Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χ. Καλογήρου, του Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών κ. Ε. Κυριαζόπουλου, του αρχηγού Λ.Σ. αντιναυάρχου Σ. Ράπτη, του Β’ Υπαρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναυάρχου Λ.Σ. Ι. Αργυρίου, του προέδρου της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Θ. Βενιάμη, του διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού του ΚΕΣΕΝ, εκπροσώπων θεσμικών φορέων της ναυτιλίας, , σπουδαστών της ΑΕΝ αλλά και σύσσωμης της ναυτιλιακής κοινότητας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νεοσύστατου ΚΕΣΕΝ Μακεδονίας την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2019.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Ι. Πλακιωτάκης αφού ευχαρίστησε την Συν–Ένωση, της Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, για την άμεση ανταπόκριση της στην πλήρη αποκατάσταση των κτιριακών υποδομών του ΚΕΣΕΝ Μακεδονίας, υπογράμμισε ότι το «υπουργείο θα επιδιώκει πάντα την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και της πιστοποίησης των ναυτικών ανταποκρινόμενο πάντα στα διεθνή πρότυπα εκπαίδευσης και πιστοποίησης των ναυτικών».

Ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε επίσης την άμεση προτεραιότητα που δόθηκε αφενός για να εξασφαλιστεί το απαραίτητο διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, και αφετέρου για να διασφαλιστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός για τις ανάγκες εκτέλεσης του εκπαιδευτικού έργου.

Κατά την τελετή εγκαινίων απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς ο διοικητής του ΚΕΣΕΝ Μακεδονίας, αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Π. Τζουάνος, ο διευθυντής σπουδών της Σχολής ΚΕΣΕΝ Πλοιάρχων, καπτ. Ι. Χαραλαμπίδης, αλλά και ο διευθυντής σπουδών της Σχολής ΚΕΣΕΝ Μηχανικών, Δρ. Δ. Γουργούλης.

Ο Δρ. Δ. Γουργούλης, διευθυντής σπουδών της Σχολής ΚΕΣΕΝ Μηχανικών, ανέφερε:

69988232_486863922150723_8979887317187559424_n

“Το Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας δημιουργήθηκε ως ιδέα και όραμα το 2015.
Φυσικά, χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και ιδιαίτερα του Προέδρου της, κ. Θ. Βενιάμη, τίποτα δεν θα είχε πραγματοποιηθεί.

Τα εμπόδια ήταν πολλά. Πλήθος νομοθετικών και διαδικαστικών λεπτομερειών έπρεπε να επιλυθούν. Το ΚΕΣΕΝ Μακεδονίας θα λειτουργήσει το τρέχον ακαδημαϊκό έτος με τα ειδικά τμήματα εκπαίδευσης χάρη στο ενδιαφέρον και τις συνεχείς προσπάθειες της προηγούμενης αλλά και τωρινής πολιτικής μας ηγεσίας και ιδιαίτερα του υπουργού μας κ. Ι. Πλακιωτάκη, και τις προσπάθειες της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι με τους συνεργάτες τους μας βοήθησαν ουσιαστικά να υλοποιηθεί το έργο αυτό.

Ωστόσο όμως, από το νέο έτος, θα πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσουν και οι προαγωγικοί κύκλοι εκπαίδευσης. Έτσι θα δοθεί λύση στο πρόβλημα πολλών αξιωματικών του Ε.Ν. επιταχύνοντας με αυτό τον τρόπο της επαγγελματική τους εξέλιξη και διευκόλυνοντας παράλληλα τις εταιρείες στις οποίες είναι ναυτολογημένοι.

Ο στόχος είναι το ΚΕΣΕΝ Μακεδονίας μαζί με την ΑΕΝ Μακεδονίας και τη ΣΣΠΜ Μακεδονίας να αποτελέσουν το πρώτο ολοκληρωμένο καθετοποιημένο κέντρο ναυτικής εκπαίδευσης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ένα εκπαιδευτικό κέντρο όπου το ελληνικό κράτος και η Νέα Μηχανιώνα θα προσφέρει γνώση, μόρφωση και αγωγή στους ναυτικούς μας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την προηγούμενη αλλά και τωρινή Διοίκηση της ΑΕΝ Μακεδονίας, τις Διευθύνσεις των Σχολών Πλοιάρχων και Μηχανικών της ΑΕΝ Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών και τα στελέχη της. Όλοι μαζί σαν μια καλά συντηρημένη μηχανή, βοήθησαν ουσιαστικά, ώστε να δημιουργηθεί το ΚΕΣΕΝ Μακεδονίας.

Θέλουμε δημοσίως να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας, στο πρόεδρο και στα μέλη της ΕΕΕ για την βοήθεια που ποικιλοτρόπως μας έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα.

Κλείνοντας, θέλουμε να σας δώσουμε μια υπόσχεση: Το ΚΕΣΕΝ Μακεδονίας θα επιδιώξουμε να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό ναυτιλιακό κέντρο με διεθνή αναγνώριση και ακτινοβολία.”

Ο καπτ. Ι. Χαραλαμπίδης, διευθυντής σπουδών της Σχολής ΚΕΣΕΝ Πλοιάρχων, ανέφερε:

70162675_1076140165914674_2882114057106620416_n

“Σε μια ναυτιλία που αλλάζει και μεταβάλλεται με γοργούς ρυθμούς το ΚΕΣΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ θα συμβάλει ουσιαστικά στην επιμόρφωση των Αξιωματικών ΕΝ σε νέες τεχνογνωσίες και ουσιαστικές γνώσεις έτσι ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις στο Πλοίο καθώς και στις διεθνείς απαιτήσεις και κανονισμούς που διέπουν την σύγχρονη Ναυτιλία, αλλά επίσης θα βοηθήσει και οικονομικά τους αξιωματικούς με το να εκπαιδεύονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Η ίδρυση του ΚΕΣΕΝ ήταν πάγιο αίτημα της Ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας αλλά και όσων εμπλέκονται στο χώρο της Ναυτικής εκπαίδευσης εδώ στη Βόρειο Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως θα θέλαμε την στήριξη σας σε αυτό το νέο ξεκίνημα με την ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσωπικού -ειδικά Ναυτικών- και της υλικοτεχνικής υποδομής με προσομοιωτές γέφυρας και διαχείρισης φορτίων.

Σε μια χώρα παραδοσιακά Ναυτική είναι καιρός πλέον να αναγνωριστεί ουσιαστικά η συμβολή της ναυτιλίας στην Ελληνική οικονομία και ανάπτυξη.

Το θαύμα της ναυτιλίας δεν είναι όμως μόνο ο αριθμός των πλοίων ούτε η έννοια της χωρητικότητας. Είναι και η συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού που μεταφέρει τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα της οικουμένης, δείχνοντας ότι η ανάπτυξη της χώρας περνάει μέσα από την θάλασσα.

Οι νέοι σήμερα το καταλαβαίνουν καλύτερα αυτό και φαίνεται από την αθρόα προσέλευση στις Ακαδημίες Εμπορικού ναυτικού τα τελευταία χρόνια.

Το ΚΕΣΕΝ θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια δίνοντας τους τα κατάλληλα εφόδια και δεξιότητες.”

Φωτογραφίες από την τελετή:

Φωτό: Isalos.net/ Nαυτικά Χρονικά