Σεμινάριο για τις περιβαλλοντολογικές προδιαγραφές των πλοίων στα λιμάνια των ΗΠΑ

0

Mε τη συμμετοχή πολλών φορέων και προσωπικοτήτων από τη ναυτιλιακή αγορά πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο Μetropolitan Expo το σεμινάριο με τίτλο «Trading in U.S. Waters – Ensuring a Culture of Environmental Compliance».

Το σεμινάριο διοργανώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος Β. Αμερικής (NAMEPA), υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Πρεσβείας και σε συνεργασία με το εμπορικό τμήμα της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και το Ιnternational Propeller Club of the United States (Port of Piraeus).

Στόχος του σεμιναρίου ήταν η ενημέρωση της εγχώριας ναυτιλιακής κοινότητας και των ενδιαφερόμενων μερών για τις απαιτήσεις και προδιαγραφές που πρέπει να τηρούν τα πλοία που επισκέπτονται τους λιμένες των ΗΠΑ. Οι κανονισμοί, οι στρατηγικές συμμόρφωσης και το κόστος της μη συμμόρφωσης παρουσιάσθηκαν από εκπροσώπους αρμόδιων φορέων των ΗΠΑ αλλά και της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας, όπως είναι η Αμερικανική Ακτοφυλακή (USCG), ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) και η Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος Β. Αμερικής (NAMEPA), καθώς και από εκπροσώπους της εφοπλιστικής κοινότητας.

Mεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου ήταν ο Captain Tom Kaminski, Commanding Officer of the U.S. Coast Guard Activities in Europe και ο Juvenal Shiundu, Deputy Director του Technical Cooperation Division στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της λειτουργίας του αμερικανικού περιπτέρου στην διεθνή ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια 2016 για 16η φορά. Πρόκειται για ένα γεγονός, που όπως επισήμανε ο εμπορικός σύμβουλος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, κ. Bryan Larson, αποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον των εταιρειών των ΗΠΑ για την ελληνική ναυτιλία.

Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου η κα. Carleen Lyden- Kluss, εκτελεστική διευθύντρια της NAMEPA, επισήμανε πως αυτή ήταν η τρίτη χρονιά που η NAMEPA διοργάνωσε σεμινάριο στα Ποσειδώνια σχετικά με τις αγκυλώσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα πλοία που επισκέπτονται τα λιμάνια των ΗΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώθηκε το έντονο ενδιαφέρον της ναυτιλιακής κοινότητας σχετικά με την πολυπλοκότητα που παρουσιάζουν οι διαδικασίες συμμόρφωσης με τους κανονισμούς που ισχύουν για τα πλοία που εμπορεύονται εντός αλλά και εκτός των αμερικανικών λιμένων.