Ναυλώσεις και μεσιτεία: η πραγματικότητα στη ναυτιλιακή βιομηχανία

0

Οι τρόποι και συνθήκες ναύλωσης ενός πλοίου αποτέλεσαν το κύριο θέμα της δεύτερης συνάντησης στο πλαίσιο του Κύκλου Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλίας της Isalos.net, με θέμα «Ναυλώσεις: Πως βρίσκονται τα φορτία; Charterparty terms, spot αγορά vs χρονοναυλώσεις». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018.

Ομιλητές στη συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν οι κ.κ. Χρήστος Κεχαγιάς και Τάνια Κουκίου από το Chartering Department της Iolcos Hellenic Maritime Enterprises Co. Ltd., Νίκος Μαζαράκης, Client Relations and General Office Manager της StormGeo και Simon Ward, Director της URSA Shipbrokers και Lecturer του HMC/ICS Greek Branch.

Ο κ. Χρήστος Κεχαγιάς, Chartering Department της Iolcos Hellenic Maritime Enterprises Co. Ltd.

Ο κ. Χρήστος Κεχαγιάς, Chartering Department της Iolcos Hellenic Maritime Enterprises Co. Ltd.

Κατά την εναρκτήρια παρουσίασή του ο κ. Κεχαγιάς αναφέρθηκε, εν συντομία, στους τρόπους με τους οποίους βρίσκονται από τις διαχειρίστριες εταιρείες τα φορτία ανά τον κόσμο αλλά και τις μεθόδους επικοινωνίας με ναυλωτές και μεσίτες ενώ αναφερόμενος στο επάγγελμα του ναυλωτή τόνισε ότι δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό αλλά χρειάζονται γνώσεις, εστίαση και γνωριμίες.

Η κα Τάνια Κουκίου, Chartering Department της Iolcos Hellenic Maritime Enterprises Co. Ltd.

Η κα Τάνια Κουκίου, Chartering Department της Iolcos Hellenic Maritime Enterprises Co. Ltd.

Η κα. Κουκίου εστιάστηκε, κατά κύριο λόγο, στους τύπους ναύλωσης ενός πλοίου και συγκεκριμένα στην spot αγορά και στην χρονοναύλωση, τονίζοντας ότι οι κυριότεροι παράγοντες που καθορίζουν εν τέλει τον τύπο της ναύλωσης αποτελούν η εποχικότητα, οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, η θέση του πλοίου και το χρονικό διάστημα για το οποίο ο ναυλωτής επιθυμεί να δεσμεύσει ένα πλοίο. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην παρακολούθηση της παγκόσμιας οικονομίας και του διεθνούς εμπορίου όπως επίσης και στη ζήτηση για πλοία που υπάρχουν στην αγορά. Αναφερόμενη στη σύγκριση μεταξύ spot αγοράς και χρονοναύλωσης, τόνισε ότι ο πρώτος τύπος ναύλωσης παρουσιάζει μεγαλύτερο ρίσκο καθώς επιδιώκεται η μεγιστοποίηση του κέρδους ενώ ο δεύτερος παρέχει στον πλοιοκτήτη ένα σταθερό εισόδημα και κατ’ επέκταση εμπεριέχει μικρότερο ρίσκο.

Ο κ. Γιάννης Συρίγος, CFO της Iolcos Hellenic Maritime Enterprises Co.

Ο κ. Γιάννης Συρίγος, CFO της Iolcos Hellenic Maritime Enterprises Co.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, σύντομη τοποθέτηση πραγματοποίησε και ο κ. Γιάννης Συρίγος, CFO της Iolcos Hellenic Maritime Enterprises Co. Ltd., ο οποίος αναφέρθηκε στο αντίκτυπο που έχει η άποψη του Τμήματος των ναυλώσεων μιας εταιρείας στις αποφάσεις της Διοίκησης, ενώ ενθάρρυνε τους νέους παρευρισκομένους να μην απογοητεύονται εύκολα και να επιδιώκουν συνεχώς τη βελτίωση τους, εάν επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ο κ. Νίκος Μαζαράκης, Client Relations and General Office Manager της StormGeo

Ο κ. Νίκος Μαζαράκης, Client Relations and General Office Manager της StormGeo

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάσε και η παρέμβαση του Δρ. Νίκου Μαζαράκη. Ο μετεωρολόγος και Country Manager της StormGeo Greece A.S αναφέρθηκε στη σημασία του καιρού για τη συμφωνία ναύλωσης ενός πλοίου μεταξύ ενός ναυλωτή και ενός πλοιοκτήτη. Συγκεκριμένα ανέφερε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο καιρός θεωρείται καλός ή κακός για τη ναυτιλία. Η παρουσίαση του εστιάστηκε παράλληλα και στην μέτρηση του ύψους κύματος η οποία όπως τόνισε αποτελεί ζωτικής σημασίας για την απόφαση ναύλωσης ενός πλοίου.

Ο κ. Simon Ward, Director της URSA Shipbrokers και Lecturer του HMC/ICS Greek Branch

Ο κ. Simon Ward, Director της URSA Shipbrokers και Lecturer του HMC/ICS Greek Branch

Η διάλεξη ολοκληρώθηκε με τον κ. Simon Ward, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο του μεσίτη για την επιτυχή πώληση ή αγορά ενός πλοίου. Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι το επάγγελμα του S&P broker χαρακτηρίζεται από μεγάλη υπευθυνότητα αλλά και άγχος, ωστόσο αποτελεί μία πολύ παραγωγική και δημιουργική απασχόληση. Παράλληλα τόνισε τη σημασία των διαπροσωπικών σχέσεων και της καθημερινής επικοινωνίας και τριβής με πελάτες, τραπεζίτες, δικηγόρους και ασφαλιστές για την επιτυχή σταδιοδρομία στον κλάδο.

Ο Κύκλος Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλιάς παρακολουθείται από 95 συμμετέχοντες, οι οποίοι επιλέγχθηκαν βάσει βιογραφικού σημειώματος και συστατικών επιστολών που αποστάλθηκαν στους διοργανωτές της Isalos.net.

Σημειώνεται, πως ο Κύκλος Θερινών Διαλέξεων της Isalos.net φιλοξενείται από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών:

pdf-flat

Iolcos- How to find cargo

pdf-flat

Iolcos- Spot Market vs Period

pdf-flat

Storm Geo- Marine Meteorology

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Φωτογραφίες από τη Διάλεξη:

Αρωγοί και υποστηρικτές του Κύκλου Θερινών Διαλέξεων Ναυτιλίας της Isalos.net:

screenshot