Τι πρέπει να πάρω μαζί μου στο πλοίο;

Για Άνδρες

Όσοι ταξιδεύουν πρώτη φορά αγχώνονται όταν έρχεται η ώρα να κλείσουν την βαλίτσα τους και να την παραδώσουν στο αεροδρόμιο. Έχω μαζί μου ό,τι χρειάζομαι; Ξέχασα κάτι σημαντικό;

Πολλές φορές εργαζόμαστε σε πλοία τα οποία δεν προσεγγίζουν συχνά λιμάνια, οπότε έχουμε περιορισμένες ευκαιρίες να αγοράσουμε κάτι που ξεχάσαμε να βάλουμε στην βαλίτσα.

Οι χώροι ενδιαίτησης του πλοίου είναι κλιματιζόμενοι και στο κατάστρωμα / μηχανοστάσιο φοράμε ρούχα εργασίας, τα οποία προηθευόμαστε στο πλοίο. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, κατά την διάρκεια ενός εξάμηνου ταξιδιού υπάρχει πιθανότητα να βρεθούμε από την Αφρική στον Καναδά.

Ακολουθεί μια ενδεικτική λίστα -μην ξεχνάμε ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικές ανάγκες- με τα πράγματα που καλό είναι να έχουμε μαζί μας:

1) εσώρουχα (εξάδα, κατά προτίμηση λευκά ώστε να μπορούν να  πλυθούν σε υψηλή θερμοκρασία και με λίγη χλωρίνη),
2) δύο/τρεις αλλαξιές για έξοδο, που μπορούν να φορεθούν σε διαφορετικά κλίματα,
3) καθημερινά ρούχα, για τις βάρδιες στη γέφυρα προτιμάμε τα polo από τα t-shirts,
4) είδη προσωπικής υγιεινής,
5) αντάπτορα ταξιδιού για διαφορετικού τύπου πρίζες,
6) παντόφλες (τύπου Crocks κατά προτίμηση καθώς ασφαλίζουν πίσω από την φτέρνα), και
7) ξυριστική μηχανή.

Οι ναυτικοί ταξιδεύουν με τα ονομαζόμενα “marine tickets”, τα οποία τους επιτρέπουν να έχουν δύο βαλίτσες. Προσωπικά προσπαθώ να τα βάλω όλα σε μία και έχω μαζί μου μία εύκαμπτη σε περίπτωση που υπερβώ το όριο των κιλών ή κάνω αγορές στη διάρκεια του ταξιδιού.

Καταγράψτε σε μια λίστα τα πράγματα που τοποθετείτε στην βαλίτσα σας, κρατήστε ένα αντίγραφο και τοποθετήστε ένα μέσα στην  βαλίτσα. Θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο αν σας ελέγξουν σε κάποιο τελωνείο.

Στο τέλος του ταξιδιού σκεφτείτε ποιά πράγματα δεν χρειαστήκατε και τι σας έλλειπε, όσο περνάει ο καιρός θα ταξιδεύετε με ό,τι ακριβώς χρειάζεστε, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

Κώστας Δημάνης

Για γυναίκες

Ο καιρός έφτασε! Ήρθε και η δική σου σειρά να δοκιμαστείς, να ταξιδέψεις και να γεμίσεις με εικόνες!

Άγχος τρομερό διακατέχει τον κάθε πρωτόμπαρκο δόκιμο, είτε μηχανής είτε γέφυρας, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για δόκιμο γένους θηλυκού.

Ένα σωρό απορίες κατακλύζουν το μυαλό σου και δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις, ειδικά βέβαια όταν φτάνει η στιγμή που θα πρέπει να ετοιμάσεις την βαλίτσα σου για το μπάρκο. Και ναι, υπάρχει συνήθως περιορισμός στα κιλά της βαλίτσας (θα πρέπει να ενημερωθείς από το γραφείο για αυτό).

Και ναι, η βαλίτσα αυτή θα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη των καλοκαιρινών διακοπών…
Καταρχάς, θα συμβούλευα να έχεις ένα μικρό σακίδιο ταξιδιού το οποίο να μπορείς να το πάρεις σαν χειραποσκευή στο αεροπλάνο. Μέσα σ’ αυτό θα πρέπει να έχεις όλα τα σημαντικά πράγματα σου, τα οποία εάν τα είχες στη βαλίτσα και αυτή χανόταν (συμβαίνει και αυτό!) τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ άσχημα.

Ταυτότητα, διαβατήριο, ναυτικό φυλλάδιο, εμβόλιο κίτρινου πυρετού, κάρτα υγείας, σωστικά ή κάποια άλλη πιστοποίηση που τυχόν έχεις και την σύμβαση σου. Επίσης, καλό θα ήταν να έχεις μαζί και το ΚΕΠ καθώς και τις απαραίτητες βεβαιώσεις που μπορεί να σου δώσει η εταιρία. Σε αυτό το σακίδιο, για καλό και για κακό, ανάλογα βέβαια με το ταξίδι, έχε μαζί και μία επιπλέον αλλαξιά με ρούχα.

Είναι περιττό βέβαια να πω ότι αυτό το σακίδιο το φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού

Λοιπόν, τώρα η βαλίτσα.

Ποτέ δεν ξεπέρασα τα 20 κιλά, και είχα πάντα μία βαλίτσα. Χωράνε όλα τα απαραίτητα, μην φοβάσαι…

1) Ρούχα: 

  • 4 παντελόνια φόρμες (όχι κολάν)
  • 5-6 απλές κοντομάνικες μπλούζες
  • 3-4 μακρυμάνικες μπλούζες
  • 1 ζακέτα
  • 1 καλό μπουφάν
  • 1-2 αξιοπρεπείς αλλαξιές για τυχόν έξοδο σε λιμάνι (τζιν με μπλούζα π.χ.)
  • 5-6 φανελάκια απλά και 2-3 κολάν βαμβακερά και λεπτά για μέσα από τη φόρμα εργασίας

Βέβαια, αν ξέρεις ότι το πλοίο θα είναι σε παγωμένες περιοχές, προσαρμόζεις ανάλογα και τα ρούχα.
Πάντως η θερμοκρασία του πλοίου είναι σταθερή ανεξάρτητα των εξωτερικών συνθηκών και προσωπικά δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα ποτέ.

2) Εσώρουχα:

  • Βαμβακερά, όσο πιο πολλά τόσο το καλύτερο.
  • Μιλάω για εσώρουχα και καταλαβαίνει κανείς ότι η εργασία θέλει άνεση.
  • Το ίδιο ισχύει και για κάλτσες ασφαλώς, προτιμάτε δε τις ψηλές και όχι τα σοσόνια. Ειδικά μιλώντας για τους στηθόδεσμους, οι αθλητικοί θα εκπλαγείτε με το πόσο πολύ θα σας βολέψουν!

3) Παπούτσια:

  • Εάν διαθέτεις 50 ευρώ, θα συμβούλευα να πας μια βόλτα από το STOP στον Πειραιά και να πάρεις ένα βολικό ζευγάρι παπούτσια ασφαλείας. Στο καράβι έχεις να κάνεις με σίδερα, τα πόδια σου λοιπόν και τα μάτια σου.
  • Για τις ώρες της βάρδιας καθώς και για όλη την ώρα, ένα ή δύο ζευγάρια άνετα αθλητικά είναι ό,τι πρέπει.
  • Τέλος, για την καμπίνα, ένα ζευγάρι παντόφλες και σαγιονάρες (με ό,τι βολεύεται η καθεμιά).

4) Είδη υγιεινής:

  • Το πλοίο μπορεί να μην πιάνει συχνά λιμάνια ή να μην γίνονται private παραγγελιές στην εταιρία σου. Καλό θα ήταν λοιπόν να έχεις εφοδιαστεί με είδη υγιεινής για τουλάχιστον δύο μήνες.
  • Σαμπουάν, αφρόλουτρο, οδοντόκρεμα, οδοντόβουρτσα, ξυραφάκια, μπατονέτες και ό,τι άλλο χρησιμοποιείς τέλος πάντων. Πολύ σημαντικές είναι, εξίσου, και οι απλές λεπτομέρειες, όπως ψαλιδάκι για τα νύχια και πολλά λαστιχάκια για τα μαλλιά ή και ένα πιστολάκι. Η ενυδατική κρέμα θα σου φανεί σωτήρια όταν ο καιρός είναι χάλια (μία αλοιφή τύπου Bepanthol, για παράδειγμα, αρκεί).
  • Για τις δύσκολες μέρες…
    Επειδή είναι λίγο άβολο είτε να κάνεις παραγγελία σερβιέτες είτε να πας σούπερ μάρκετ σε ένα λιμάνι και να είσαι με κάποιους από το πλήρωμα, εφοδιάσου θα πρότεινα για όλο το μπάρκο συν δύο έξτρα μήνες. Ναι, είναι πολλές, ναι πιάνουν χώρο (ένα στρώμα στην βαλίτσα κάτω κάτω) αλλά θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Με τις αλλαγές κλίματος και περιβάλλοντος ο κύκλος μπορεί να μεταβληθεί αρκετά, οπότε καλό θα ήταν να είσαι προετοιμασμένη.

5) Φάρμακα:

  • Μη το παρακάνεις. Το πλοίο έχει τα πάντα βάση κανονισμών. Αλλά αν παίρνεις κάποια ειδική αγωγή είναι αυτονόητο ότι θα εφοδιαστείς για όλο το χρονικό διάστημα που θα λείψεις. Χρήσιμα είναι επίσης τα παυσίπονα, δραμαμίνες, βιταμίνες και ίσως κάποιο χάπι για το κρύωμα.

6) Καθαριστικά:

  • Το πλοίο είναι πλήρως εφοδιασμένο, απλά επειδή τα λιμάνια προμήθειας μπορεί να μην είναι τόσο αξιόπιστα, μία μικρή χλωρίνη και γάντια μιας χρήσης (για την γενική καθαριότητα της καμπίνας πριν εγκατασταθείς) θα αποβούν σωτήρια!

Επιπροσθέτως, αν δεις ότι υπάρχει χώρος για κάτι ακόμη, μπορείς να πάρεις δύο σεντόνια και καμιά πετσέτα. Συνήθως στο καράβι σου δίνουν καινούρια με το που πας, αλλά έστω ένα υπόστρωμα είναι πολύ χρήσιμο.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω είναι μια συμβουλευτική γραμμή και είναι αυτονόητο πως ο καθένας έχει ξεχωριστές ανάγκες που μπορεί να ικανοποιούνται διαφορετικά. Τα βασικότερα, όμως, όλων, που δεν πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να ξεχάσετε να “βάλετε” στην βαλίτσα σας είναι υπομονή, αξιοπρέπεια, θέληση και ένα αποδοτικό πείσμα.

Καλές θάλασσες, καλή αρχή.

Ελένη Λυκοφρίδη