Την Τρίτη 2 Ιουνίου 2026 πραγματοποιήθηκε το Quality Flag Forum με τίτλο «Securing the Global Fleet: A Norway-Greece Dialogue», στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης «Ποσειδώνια 2026».
Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την Isalos.net, τη Norwegian Maritime Authority και τη Royal Norwegian Embassy in Athens, έλαβε χώρα στο Posidonia Seminar Room Central του εκθεσιακού κέντρου Metropolitan Expo, όπου φιλοξενήθηκε και φέτος η ναυτιλιακή έκθεση των Ποσειδωνίων.
Το συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την επιστημονική αιγίδα του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, είχε τη μορφή panel discussion, με τη συμμετοχή διακεκριμένων εκπροσώπων της νορβηγικής και της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας και εν γένει της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και θεσμικών οργάνων και ενώσεων.
Τις εργασίες του forum παρακολούθησε η ΑΕ η Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, κ. Harriet E. Berg, ενώ η εκδήλωση εκκίνησε με χαιρετισμό από θεσμικούς εκπροσώπους τόσο του νορβηγικού όσο και του ελληνικού κράτους. Πιο συγκεκριμένα, εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησαν ο κ. Even T. Sagebakken, Υφυπουργός Αλιείας και Θαλάσσιας Πολιτικής της Νορβηγίας, και ο κ. Στέφανος Γκίκας, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Sagebakken τόνισε ‒μεταξύ άλλων‒ πως: «Η Νορβηγία και η Ελλάδα δεν είναι απλώς συγκρίσιμες ως προς το ναυτιλιακό τους εκτόπισμα. Είμαστε φυσικοί εταίροι. Μας ενώνει η προσήλωση σε μια διεθνή ναυτιλία που διέπεται από κανόνες, καθώς και η αναγνώριση των ναυτικών ως εργαζομένων των οποίων τα δικαιώματα και η ευημερία πρέπει να προστατεύονται, ιδίως σε περιόδους συγκρούσεων. […] Οι συζητήσεις που θα έχουμε σήμερα σχετικά με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, τα κανονιστικά πλαίσια και την πρακτική εμπειρία των δύο ναυτιλιακών μας κοινοτήτων δεν θα αποτελέσουν θεωρητικές ανταλλαγές απόψεων, αλλά μέρος μιας διαρκούς προσπάθειας για την ενίσχυση του θεσμικού και λειτουργικού πλαισίου που διασφαλίζει ότι η παγκόσμια ναυτιλία παραμένει σταθερή, ασφαλής και αξιόπιστη».

Από την πλευρά του, ο κ. Στέφανος Γκίκας ανέφερε: «Για την Ελλάδα, η ασφάλεια και η προστασία στη θάλασσα αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα. Συνδέονται άμεσα με την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς και με την αξιοπιστία της ναυτιλίας ως θεμελιώδους πυλώνα του διεθνούς εμπορίου και των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων. Στο πλαίσιο αυτό, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με χώρες που διαθέτουν υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, αξιόπιστες ναυτιλιακές αρχές και κουλτούρα ποιότητας. Η Νορβηγία αποτελεί έναν τέτοιο εταίρο. Η ανταλλαγή εμπειρίας μεταξύ της Ελλάδας και της Νορβηγίας μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα πολύτιμη, τόσο σε ζητήματα ναυτικής ασφάλειας και κανονιστικής εποπτείας όσο και σε θέματα τεχνολογικής μετάβασης, καινοτομίας και βιώσιμων θαλάσσιων μεταφορών».
Οι εναρκτήριοι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με σύντομη ομιλία του Καθ. Σεραφείμ Κάπρου, Προέδρου του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο Καθ. Κάπρος, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, υπογράμμισε πως: «Οι προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζει σήμερα η ναυτιλία απαιτούν από τους εμπλεκόμενους φορείς διαφορετικών χωρών να σκέφτονται από κοινού και να αναπτύσσουν κοινές λύσεις. Στο τέλος της ημέρας, όλοι αναγνωρίζουμε ότι ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει το πολυτιμότερο κεφάλαιο της ναυτιλίας. […] Πιστεύω ακράδαντα ότι, κάθε φορά που η ακαδημαϊκή κοινότητα, η βιομηχανία και η δημόσια διοίκηση συνεργάζονται, επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα. Και όταν αυτή η συνεργασία υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα και περιλαμβάνει δύο ή περισσότερες χώρες, τα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα».
Στη συνέχεια, έλαβε χώρα ένα θεματικό πάνελ στο οποίο συμμετείχαν (αλφαβητικά):
- Η κ. Line Falkenberg Ollestad, Director ‒ Head of Geopolitics, Norwegian Shipowners’ Association
- Ο κ. Μανώλης Κουτουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ΥΝΑΝΠ
- Η Καθ. Μαρία Λάμπρου, του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου
- Η κ. Luisa Puccio, Senior Director, Shipping Policy & Communications, European Community Shipowners’ Association (ECSA)
- Ο κ. Svein Ringbakken, CEO, DNK ‒ Norwegian Shipowners’ Mutual War Risks Insurance Association
Η κ. Cristina Saenz de Santa Maria, Interim CEO, DNV Maritime - Ο κ. Alf Tore Sørheim, Director General of Shipping and Navigation, Norwegian Maritime Authority
- Ο κ. Νίκος Τριανταφυλλάκης, Managing Director, W Marine Inc.
- Ο κ. Άγγελος Τυρογαλάς, COO, Contships Management Inc.
Τον συντονισμό του πάνελ ανέλαβε ο κ. Δημήτρης Μονιούδης, Chairman του Technical Committee της INTERCARGO & Managing Director της Rethymnis & Kulukundis Ltd.

Οι συμμετέχοντες στη θεματική συζήτηση, απαντώντας στις ερωτήσεις του συντονιστή, επικεντρώθηκαν σε θέματα που αφορούσαν τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και τις συνέπειές τους, τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των εταιρειών πλοιοδιαχείρισης, τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας, τον ρόλο του κράτους σημαίας, αλλά και τις εξελίξεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Η ναυτιλιακή βιομηχανία μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση;
Ο κ. Svein Ringbakken, CEO, DNK ‒ Norwegian Shipowners’ Mutual War Risks Insurance Association, ερωτηθείς για το κατά πόσο η βιομηχανία έχει βιώσει παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν, υπογράμμισε πως «αυτό που βλέπουμε σήμερα δεν μοιάζει με τίποτε από όσα έχουμε δει στο παρελθόν. Από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, υπήρχε μια τάξη πραγμάτων βασισμένη στην αρχή ότι τα εμπορικά πλοία μπορούσαν να δραστηριοποιούνται σε σχετική ειρήνη. […] Αν δούμε την ευρύτερη εικόνα, από το 2019, με τις επιθέσεις στη Φουτζέιρα και στα Στενά του Ορμούζ, ή το 2022, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, και στη συνέχεια το 2023 με τους Χούθι, οι ωκεανοί έχουν γίνει πεδίο αντιπαράθεσης μεγάλων δυνάμεων. Ουσιαστικά, η βιομηχανία μας λειτουργεί στους ωκεανούς και πλέον έχει γίνει στόχος. Και αυτό το βλέπουμε σε όλες τις περιοχές, από τον Βορρά και την Αρκτική μέχρι τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη. Πρέπει να το έχουμε αυτό υπόψη και να μην εστιάζουμε μόνο στην τρέχουσα κατάσταση στον Κόλπο. Πρόκειται για μια πολύ κακή συγκυρία, αλλά αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης τάσης και, δυστυχώς, οι μελλοντικές προοπτικές δεν είναι καλές».

Οι διεθνείς κανονισμοί βρίσκονται πάντοτε ένα βήμα πριν από τις εξελίξεις της βιομηχανίας;
Η κ. Cristina Saenz de Santa Maria, Interim CEO, DNV Maritime, σε ερώτηση που αφορούσε το κατά πόσο οι διεθνείς κανονισμοί βρίσκονται πάντα ένα βήμα πίσω από τις εξελίξεις, ειδικά σε θέματα τεχνολογίας, δήλωσε: «Νομίζω ότι το κανονιστικό πλαίσιο πρέπει να είναι πιο ισχυρό, ιδιαίτερα από την πλευρά της κυβερνοασφάλειας, η οποία είναι μια διαρκής και εξελισσόμενη διαδικασία, με την έννοια ότι η συνδεσιμότητα, η διαλειτουργικότητα και τα ολοκληρωμένα συστήματα συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Αυτό προφανώς δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για τον κλάδο, αλλά ταυτόχρονα σημαίνει επίσης ότι οι απειλές θα συνεχίσουν να εξελίσσονται. Επομένως, θα είναι πρόκληση για το κανονιστικό πλαίσιο να συμβαδίσει. Πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο και ότι ένα πλαίσιο βασισμένο σε πρότυπα είναι απαραίτητο. Επομένως, πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα, αλλά είναι εδώ για να μείνει, και θα πρέπει ως βιομηχανία να το διαχειριστούμε».

Πώς αντιμετωπίζουν οι διαχειριστές πλοίων τις έντονες γεωπολιτικές εξελίξεις;
Με τη συζήτηση να κατευθύνεται στη βιωσιμότητα των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, οι οποίες καλούνται να λάβουν αποφάσεις με έμφαση στην ασφάλεια τόσο των ναυτικών όσο και των πλοίων, ο κ. Νίκος Τριανταφυλλάκης, Managing Director, W Marine Inc., επισήμανε πως: «Αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι μια πολύ βίαιη ανακατανομή της παγκόσμιας ισχύος. Τα πράγματα αλλάζουν με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό. Η προτεραιότητά μας είναι οι ναυτικοί. Αυτό που κάνουμε είναι να τους κρατάμε ενήμερους για όλες τις τελευταίες πληροφορίες. Μιλάμε μαζί τους, επικοινωνούμε, προσπαθούμε να μειώσουμε τους φόβους τους, τους ακούμε και επιχειρούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους. Προσπαθούμε επίσης να είμαστε ευέλικτοι με τους ναυλωτές και τους τελικούς χρήστες, ώστε να αποφεύγουμε “παραθυράκια”. Είναι κάτι που, δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποτυπώσουμε σε χαρτί. Είναι μια πολύ ρευστή κατάσταση και αλλάζει σχεδόν από μέρα σε μέρα. Αλλά αυτή είναι η δουλειά μας: να παραδίδουμε με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία. Καθήκον μας είναι να βρίσκουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις μέσα από όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Άγγελος Τυρογαλάς, COO της Contships Management Inc., σημείωσε: «Το έχουμε δει να συμβαίνει και στο παρελθόν και στην πραγματικότητα το βλέπουμε να κλιμακώνεται. Τώρα έχει προστεθεί ακόμα ένα επίπεδο, όσον αφορά τον φυσιολογικό κύκλο προσφοράς και ζήτησης ή τα γεωπολιτικά γεγονότα, που πάντα αποτελούσαν την εξήγηση για κάθε κρίση που αντιμετώπιζε η ναυτιλία. Η ναυτιλία διαθέτει την ευελιξία να “αντέχει” αυτόν τον κύκλο, αρκεί να παραμένουμε πιστοί στις βασικές αξίες μας ‒να επικοινωνούμε με το πλήρωμα και να έχουμε τον μέγιστο σεβασμό προς τους ναυτικούς μας‒ και να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε στο εμπορικό σκέλος. Διότι, στο τέλος της ημέρας, όλα αυτά προσθέτουν κόστος. Ο τελικός χρήστης πιθανότατα θα το επωμιστεί, όχι άμεσα ή με τον ίδιο τρόπο, αλλά τελικά η κατάσταση θα οδηγηθεί εκεί. Μέχρι τότε, είναι μια καθημερινή προσπάθεια για όλους μας: Να μην είμαστε στατικοί και να προσαρμοζόμαστε πολύ προσεκτικά σε κάθε νέα απειλή που εμφανίζεται δίπλα μας, όποια κι αν είναι αυτή».

Κράτη σημαίας και ασφάλεια της ναυσιπλοΐας
Από την πλευρά του, ο κ. Alf Tore Sørheim, Director General of Shipping and Navigation, Norwegian Maritime Authority, όταν ρωτήθηκε τι μπορούν να κάνουν τα κράτη σημαίας για να συμβάλουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι σε όλους αυτούς τους έκτακτους κινδύνους ασφάλειας, ανέφερε τα εξής: «Το πιο σημαντικό έργο που πρέπει να κάνουμε ως ποιοτικά κράτη σημαίας είναι στην πραγματικότητα να κάνουμε τη δουλειά μας: να διασφαλίζουμε ότι τα πλοία βρίσκονται σε καλή κατάσταση μέσω επιθεωρήσεων, ότι είναι πιστοποιημένα και ότι οι ναυτικοί είναι επίσης κατάλληλα εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι. […] Ως κράτος σημαίας, έχουμε επίσης την ευθύνη να καθορίζουμε το επίπεδο ασφάλειας σε περιοχές υψηλού γεωπολιτικού ρίσκου, καθώς και να έχουμε καλή συνεργασία, διασφαλίζοντας ότι λαμβάνουμε τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις με βάση αυτές. Άρα, στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία με ενώσεις ναυτικών, πλοιοκτήτες και άλλες χώρες είναι επίσης σημαντική. Ένα τρίτο σημείο που θα ήθελα να τονίσω ως ευθύνη ενός κράτους σημαίας είναι η χρήση της φωνής μας στη διεθνή κοινότητα, στον IMO. Επομένως, αν καταγράφονται καθυστερήσεις σχετικά με καθοδήγηση, κανονισμούς κ.λπ., πρέπει να χρησιμοποιούμε τη φωνή μας».

Διεθνής συνεργασία και σεβασμός στους κανόνες
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Μονιούδης έθεσε το ερώτημα για το κατά πόσο οι διάφοροι stakeholders της ναυτιλιακής βιομηχανίας πράττουν τα μέγιστα προκειμένου να διασφαλίσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου εμπορίου. Υπό αυτό το πρίσμα, η κ. Line Falkenberg Ollestad, Director ‒ Head of Geopolitics, Norwegian Shipowners’ Association, σχολίασε τα εξής: «Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα: “Κάνουμε αρκετά;”. Νομίζω ότι, δεδομένου του κόσμου στον οποίο ζούμε αυτή τη στιγμή, ίσως όχι. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μια μεγάλη υπερδύναμη σε σύγκρουση με μια άλλη, με αποτέλεσμα το κλείσιμο κρίσιμων θαλάσσιων οδών. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου γίνεται λόγος για την επιβολή “διοδίων” για τη διέλευση από στρατηγικά στενά. Αυτό είναι κάτι στο οποίο τα μέλη μας αντιτίθενται και ελπίζουμε να μη φτάσουμε στο σημείο να χρειαστεί να το εφαρμόσουμε, διότι αυτό υπονομεύει θεμελιωδώς τους κανόνες καθώς και τη διεθνή τάξη πραγμάτων από την οποία εξαρτώνται τα μέλη μας. Άρα, πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν, και οφείλουμε να διατηρήσουμε τη διεθνή συνεργασία, γιατί βλέπουμε ότι ορισμένα κράτη δεν τη σέβονται όπως θα έπρεπε».

Εκπροσωπώντας τη European Community Shipowners’ Association, η κ. Luisa Puccio, Senior Director, Shipping Policy & Communications της ECSA, απάντησε στην ίδια ερώτηση υπογραμμίζοντας πως «υπήρχε ανέκαθεν μια κοινή γραμμή όσον αφορά την αρχή της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Αυτό είναι κάτι για το οποίο, ως κοινότητα, έχουμε υπάρξει ιδιαίτερα σαφείς και πρέπει να το διατηρήσουμε και να το προστατεύσουμε. […] Ένα σημείο που μερικές φορές παραβλέπεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε αυτή τη συζήτηση για τον πόλεμο, είναι η ανάδυση έντονου προστατευτισμού παγκοσμίως. Φυσικά, το έχουμε δει αυτό στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Και ως Ευρώπη, στην πραγματικότητα, εξαρτόμαστε από το εμπόριο πολύ περισσότερο από άλλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Αυτό το εμπόριο εξαρτάται από ανταγωνιστική ναυτιλία, και με τον όρο “ανταγωνιστική ναυτιλία” εννοούμε ασφαλή και προστατευμένη ναυτιλία. Άρα, όσον αφορά τη συλλογική μας φωνή στην Ευρώπη, δεν πρόκειται μόνο για την αρχή της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας αυτής καθαυτήν, αλλά και για το πώς προβάλλουμε το γεγονός ότι το ελεύθερο, ομαλό και ασφαλές εμπόριο είναι απαραίτητο για την ευημερία της Ευρώπης».

Σταθερό κανονιστικό πλαίσιο και η ανάγκη για επενδύσεις
Ο κ. Μανώλης Κουτουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ΥΝΑΝΠ, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορεί να αποφευχθεί ο κατακερματισμός που προκύπτει από τη μη ευθυγράμμιση διεθνών και ευρωπαϊκών κανονισμών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αποανθρακοποίηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας, υπογράμμισε ότι: «Η ναυτιλία είναι παγκόσμια από τη φύση της, επομένως το κανονιστικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ευθυγραμμισμένο σε παγκόσμιο επίπεδο. Χρειαζόμαστε ισχυρότερη ευθυγράμμιση στον IMO. Η σταθερότητα του κανονιστικού πλαισίου είναι απαραίτητη για τις επενδύσεις. Έχουμε δει ότι η αστάθεια στο κανονιστικό μέτωπο μπορεί να δημιουργήσει αναταράξεις. Αυτό ισχύει επίσης για τη ναυτιλία μικρών αποστάσεων και τα πορθμεία, ένας τομέας για τον οποίο θα έπρεπε να συζητάμε περισσότερο ‒ ενδεχομένως μέσω μεταφοράς γνώσης και δημιουργίας κοινών προσεγγίσεων σε ό,τι αφορά τις ναυτιλιακές συστάδες, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό και για τις δύο χώρες». Ο κ. Κουτουλάκης πρόσθεσε πως θα «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα έσοδα από την αποανθρακοποίηση επενδύονται ξανά στη ναυτιλία. Υπάρχει επίσης περιθώριο να συζητήσουμε πώς θα υποστηριχθούν οι ΜμΕ, διότι, ενώ είμαστε περήφανοι για τις μεγάλες εταιρείες, πολλές ΜμΕ δραστηριοποιούνται στο οικοσύστημα, ιδιαίτερα στα πορθμεία και στη ναυτιλία μικρών αποστάσεων, και πρέπει να υποστηριχθούν σε αυτή τη μετάβαση».

Κυβερνητικές πρωτοβουλίες και cybersecurity
Η Καθ. Μαρία Λάμπρου, του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κλήθηκε να τοποθετηθεί για τις πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις για την προστασία της ναυτιλιακής βιομηχανίας σε περιόδους έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων. Σύμφωνα με την κ. Λάμπρου, «οι κυβερνήσεις έχουν διαφορετικούς ρόλους και διαφορετικές δυνατότητες. Έτσι, λειτουργούν ως κράτη σημαίας, ως ρυθμιστικές αρχές που πρέπει να τροποποιούν και να ενσωματώνουν κανονισμούς, αλλά και ως μέλη του ευρύτερου οικοσυστήματος. Αυτοί είναι οι βασικοί τους ρόλοι στον συντονισμό ή στην προώθηση πολιτικών κυβερνοασφάλειας.

»Πριν από αυτό, θεωρώ ότι πρέπει να τονίσουμε και να αναγνωρίσουμε ότι, όσον αφορά τους κανονισμούς και τα ρυθμιστικά πλαίσια, ήδη έχουμε αρκετά. […] Επανέρχομαι στην πολυσυζητημένη οδηγία NIS2. Πρόκειται για πολύ ολοκληρωμένα πλαίσια διαχείρισης κυβερνοκινδύνου, τα οποία οι κυβερνήσεις πρέπει να ενσωματώσουν και να αξιοποιήσουν, ώστε να στηρίξουν τις ναυτιλιακές εταιρείες και τα ναυτιλιακά clusters στην περαιτέρω υιοθέτηση και εφαρμογή τους. Πρόκειται για πολύ ισχυρά εργαλεία, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση των κυβερνήσεων για την υποστήριξη των ναυτιλιακών τους κοινοτήτων. Ως κράτη σημαίας, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ χωρών όπως η Νορβηγία και η Ελλάδα, με διαφορετικά δόγματα ως προς τη ναυτιλιακή στρατηγική και τον τρόπο με τον οποίο αυτή συνδέεται με την ψηφιακή στρατηγική, καθώς και με το τι μπορεί να σημαίνει ψηφιακή κυριαρχία για κάθε κυβέρνηση. Είναι ένα πολύ σύνθετο τοπίο. Οι πολιτικές των διαφορετικών κυβερνήσεων διαφέρουν σημαντικά, αλλά τα επιχειρησιακά πρότυπα και η κοινή κατεύθυνση προς το τι συνιστά μια ανθεκτική σε κυβερνοαπειλές στάση φαίνεται ήδη να συγκλίνουν».
Η ολοκλήρωσης της εκδήλωσης «Securing the Global Fleet: A Norway-Greece Dialogue», τη ροή της οποίας συντόνισε ο κ. Παναγιώτης Κόρακας, Διευθυντής της Isalos.net, συνοδεύτηκε από δύο ιδιαίτερες στιγμές. Λίγο πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες του συνεδρίου, ο Δρ Ηλίας Γ. Μπίσιας, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δώρισε στον κ. Even T. Sagebakken, Υφυπουργό Αλιείας και Θαλάσσιας Πολιτικής της Νορβηγίας, ένα συλλεκτικό αγαλματίδιο του θεού Ποσειδώνα, που δημιουργήθηκε συγκεκριμένα για τα Ποσειδώνια 2026 από τους διοργανωτές. Ο κ. Sagebakken, με τη σειρά του, αφού προχώρησε σε παρουσίαση των συμπερασμάτων της συζήτησης που προηγήθηκε, έδωσε αναμνηστικά δώρα στους συμμετέχοντες ομιλητές και ομιλήτριες.
Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση:


























