Η μεθανόλη, καίρια επιλογή και για τα Ro/Ro πλοία

0

Στο πλαίσιο της δέσμευσής της για βιωσιμότητα και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η Stena Line, σε συνεργασία με τον νηογνώμονα Lloyd’s Register (LR), σχεδιάζουν τη μετασκευή δύο γρήγορων πλοίων τύπου Roll-on/Roll-off (Ro/Ro) για την υιοθέτηση της μεθανόλης ως κύριου καυσίμου πρόωσης. Η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από το «Stena Germanica» το 2015, το μοναδικό πλοίο που έχει αναβαθμιστεί με μεθανόλη και παραμένει σε λειτουργία, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην επιτυχία του τρέχοντος έργου.

Στα πλοία «Stena Superfast VII» και «Stena Superfast VIII», που πραγματοποιούν δρομολόγια μεταξύ του Cairnryan στη Σκωτία και του Belfast στη Βόρεια Ιρλανδία, θα γίνει μετατροπή των κινητήριων συστημάτων τους σε κινητήρες διπλού καυσίμου, μεθανόλης και ντίζελ (MGO). Η μετασκευή θα περιλαμβάνει την προσαρμογή δύο εκ των τεσσάρων κύριων κινητήρων για λειτουργία με διπλό καύσιμο, καθώς και την αναδιαμόρφωση των συστημάτων αποθήκευσης και εφοδιασμού καυσίμων και των σχετικών υποστηρικτικών υποδομών.

Καθώς η μεθανόλη κερδίζει έδαφος ως ένα ολοένα και πιο δημοφιλές καύσιμο στη ναυτιλία, η πρόσφατη έκθεση του Lloyd’s Register επισημαίνει την τεχνική και οικονομική δυνατότητα της μετασκευής κινητήριων συστημάτων που υιοθετούν τη μεθανόλη ως κύριο καύσιμο.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά

Φωτό: Stena Line