Μεταφορά LCO₂: Επιχορήγηση των ΗΠΑ για ένα πλοίο του μέλλοντος

0

Της Θεανούς Κρασσά 

Η Overseas Shipholding Group (OSG), μια από τις κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, προχωρά σε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πρόσφατα, η εταιρεία ανακοίνωσε την απόκτηση επιχορήγησης ύψους $3 εκατ. από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, με σκοπό την ανάπτυξη ενός νέου τύπου πλοίου, που θα είναι ικανό να μεταφέρει υγροποιημένο διοξείδιο του άνθρακα (LCO₂). Το τελευταίο θα μεταφέρεται από βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Greater Tampa Bay και στην ευρύτερη περιοχή της Φλόριντα προς τόπους γεωλογικής αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Κόλπο του Μεξικού.

Η επιχορήγηση θα διατεθεί για την ανάπτυξη ενός ενσωματωμένου συστήματος ATB (Articulated Tug and Barge), που θα συμβάλει στη μεταφορά του δεσμευμένου CO₂. Τον Δεκέμβριο του 2023, η OSG είχε ήδη ανακοινώσει τη λήψη μιας άλλης επιχορήγησης για την ανάπτυξη του προτεινόμενου Tampa Regional Intermodal Carbon Hub (T-RICH). Το T-RICH είναι ένα εγχείρημα που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ενδιάμεσου κόμβου στο Port Tamba Bay. Στο συγκεκριμένο Hub υπάρχει η ικανότητα αποθήκευσης και επεξεργασίας δύο εκατομμυρίων τόνων CO₂ ετησίως με δυνατότητα επέκτασης στο μέλλον.

Τα συστήματα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) αποτελούν μέρος του εθνικού στόχου των ΗΠΑ για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στο περιβάλλον, ούτως ώστε αυτά να συμβάλουν έως και 30% στη μείωση των συνολικών εκπομπών άνθρακα.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο Τεύχος Ιουνίου 2024 των Ναυτικών Χρονικών.

Μπορείτε να αποκτήσετε το Τεύχος Ιουνίου πατώντας εδώ.