Η Fortescue στην πρώτη γραμμή της υιοθέτησης της αμμωνίας ως ναυτιλιακού καυσίμου

0

Η αξιοποίηση της αμμωνίας ως ναυτιλιακού καυσίμου βρίσκεται στο επίκεντρο πληθώρας πρωτοβουλιών, με σημαντική πρόοδο να καταγράφεται.

Ειδικότερα, ο αυστραλιανός κολοσσός Fortescue, σε συνεργασία με την Αρχή Λιμένων και Ναυτιλίας της Σιγκαπούρης (MPA) και με υποστήριξη από κυβερνητικές υπηρεσίες, ερευνητικά ινστιτούτα και βιομηχανικούς εταίρους, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμές πρόωσης και ναυσιπλοΐας του πλοίου «Fortescue Green Pioneer» στο λιμάνι της Σιγκαπούρης, χρησιμοποιώντας αμμωνία ως καύσιμο.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, εξετάστηκαν εκτενώς τα συστήματα αποθήκευσης αμμωνίας, το σύστημα παροχής καυσίμου και οι τροποποιημένοι κινητήρες. Χρησιμοποιήθηκαν 6,4 κυβικά μέτρα (4,4 τόνοι) υγρής αμμωνίας σε συνδυασμό με πετρέλαιο και υδρογονωμένο φυτικό έλαιο (HVO) ως θαλάσσιο καύσιμο.

Επιπρόσθετα, η MPA εξετάζει με τη Fortescue την ενίσχυση των μέτρων κυβερνοασφάλειας στο πλοίο που δοκιμάστηκε, προκειμένου να αποτραπούν επιθέσεις σε πληροφοριακά συστήματα και διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών σε πλοία που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά