Το πρώτο Capesize κατανάλωσης LNG

0

Το πρώτο φορτηγό πλοίο Capesize που κινείται με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και κατασκευάστηκε σε ιαπωνικό ναυπηγείο έλαβε επίσημα το όνομά του. Το όνομα του πλοίου, «SG Ocean», δεν επιλέχθηκε τυχαία. Αντικατοπτρίζει την επιδίωξη της εταιρείας να συμβάλει αφενός στη δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον αλυσίδων εφοδιασμού και αφετέρου στην εικόνα ενός πλοίου που πλέει μεγαλοπρεπώς στον ωκεανό, προστατεύοντας το περιβάλλον. Η τελετή ονοματοδοσίας πραγματοποιήθηκε στο ναυπηγείο της Japan Marine United Corporation (JMU) στο Tsu της νομαρχίας Mie.

Το πλοίο «SG Ocean» αναδεικνύει τη δέσμευση της ναυτιλιακής εταιρείας NYK για την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 45% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021. Η υιοθέτηση του LNG ως καυσίμου δεν περιορίζει μόνο σε σημαντικό βαθμό τα οξείδια του αζώτου και του θείου, αλλά συγχρόνως συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Το συγκεκριμένο πλοίο, χωρητικότητας 210.000 dwt και μήκους 299,9 μ., πρόκειται να μεταφέρει σιδηρομετάλλευμα και άνθρακα από την Αυστραλία στην Ιαπωνία. Η διαδρομή αυτή περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο μακροχρόνιας διάρκειας με την JFE Steel Corporation. Η έναρξη λειτουργίας του «SG Ocean» υπογραμμίζει την ανάγκη συνεχούς προσπάθειας για βιωσιμότητα και οικονομική αποδοτικότητα.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά