Στο νερό το μεγαλύτερο ηλεκτρικό ferry της Νορβηγίας

0

Το μεγαλύτερο ferry μηδενικών εκπομπών, το ΝΒ1091 Hinnoy της Torghatten Nord, καθελκύστηκε στις 6 Νοεμβρίου 2023 στα ναυπηγεία Cemre.

Τα ναυπηγεία Cemre και η Torghatten Nord AS συνήψαν συμφωνία πέρυσι τον Απρίλιο για την κατασκευή ενός ηλεκτροκίνητου ferry Double-Ended Ro-Ro, μήκους 117 μ., με αριθμό έργου NB1091. Το ferry μηδενικών εκπομπών αναπτύχθηκε από το Norwegian Ship Design και θα εκτελεί τη διαδρομή Bognes-Lødingen σε μόλις μία ώρα, με ταχύτητα 13-14 κόμβων. Ο χρόνος αυτός και η ταχύτητά του αποτελούν ρεκόρ για τα νορβηγικά ηλεκτρικά φεριμπότ.

Το διπλό ferry θα κινείται κυρίως με μπαταρίες, οι οποίες θα φορτίζονται από το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ακτής μέσω υψηλής χωρητικότητας αυτόματων συνδέσεων φόρτισης. Στην περίπτωση που το πλοίο βρίσκεται μακριά από την ακτή και δεν μπορεί να συνδεθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο, θα χρησιμοποιεί γεννήτριες που λειτουργούν με βιοντίζελ για την παροχή της απαιτούμενης ενέργειας.

Το ηλεκτρικό ferry, χωρητικότητας 399 επιβατών, θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τους κανόνες της DNV και θα κυκλοφορεί με σημαία της Νορβηγίας. Το 91ο πλοίο των ναυπηγείων Cemre σηματοδοτεί τη νέα εποχή της αειφόρου μεταφοράς στη ναυτιλία.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά