Το πρώτο στον κόσμο containership κατανάλωσης αμμωνίας

0

Η Υara Clean Ammonia αναπτύσσει αυτή την περίοδο σε συνεργασία με τη νορβηγική εταιρεία διαχείρισης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων NorthSea Container Line το πλοίο Yara Eyde, το πρώτο στον κόσμο containership που θα καταναλώνει αμμωνία ως καύσιμο.

Οι δύο εταίροι σχεδιάζουν μάλιστα την ίδρυση μιας κοινοπραξίας με την ονομασία NCL Oslofjord AS, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση του πρωτοποριακού πλοίου, η παράδοση του οποίου είναι προγραμματισμένη για το 2026. Η εν λόγω κοινοπραξία αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη παγκοσμίως εταιρεία διαχείρισης πλοίων η οποία θα επικεντρωθεί αποκλειστικά σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων τα οποία θα καταναλώνουν αμμωνία ως καύσιμο.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία υποστηρίζεται και από τη νορβηγική κυβέρνηση, ο οποία έχει χορηγήσει μια χρηματοδότηση ύψους 40 εκατομμυρίων NOK μέσω της νορβηγικής κρατικής επιχείρησης Enova, για την ανάπτυξη του Yara Eyde.

Το πρωτοποριακό containership αναμένεται παράλληλα να εξοπλιστεί με ένα σύστημα μπαταριών χωρητικότητας 250kWh, ενώ θα διαθέτει και την ικανότητα σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο της στεριάς. Το Yara Eyde πρόκειται να εκτελεί δρομολόγια μεταξύ Νορβηγίας και Γερμανίας, καθιστώντας την εν λόγω διαδρομή την πρώτη θαλάσσια διαδρομή μηδενικών εκπομπών προς την Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, η Yara Clean Ammonia σχεδιάζει σε συνεργασία με την Azane Fuel Solutions τη δημιουργία ενός δικτύου παροχής καυσίμου αμμωνίας, προκειμένου να καταστήσει το εν λόγω καύσιμο διαθέσιμο στη Νορβηγία καθώς και στα λιμάνια της Σκανδιναβίας.

Φωτό: Yara Clean Ammonia

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά