Ένα ακόμα βήμα προς τα πλοία κατανάλωσης αμμωνίας

0

Η ελβετική εταιρεία ναυτιλιακής τεχνολογίας WinGD εξασφάλισε την πρώτη ‘Εγκριση επί της Αρχής (AiP) για δίχρονους κινητήρες που τροφοδοτούνται με αμμωνία. Ο νηογνώμονας Lloyd’s Register απένειμε την εν λόγω έγκριση στη σειρά κινητήρων διπλού καυσίμου X‑DF‑A της WinGD, δίνοντας έτσι για πρώτη φορά στους πλοιοκτήτες τις διαβεβαιώσεις που χρειάζονται προκειμένου να στραφούν σε σχεδιασμούς πλοίων που θα είναι εξοπλισμένα με κινητήρες κατανάλωσης αμμωνίας.

Η ανάπτυξης της νέας σειράς κινητήρων κατανάλωσης αμμωνίας της WinGD έχει προχωρήσει σημαντικά, λαμβάνοντας ισχυρή υποστήριξη από πλοιοκτήτες, ναυπηγεία και κατασκευαστές κινητήρων. Ο πρώτος κινητήρας X52DF‑A που θα αναπτυχθεί αναμένεται να είναι διαθέσιμος για παράδοση από τα τέλη του 2024 ενώ θα απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα τύπων πλοίων, συμπεριλαμβανομένων πλοίων μεταφοράς υγροποιημένων αερίων αλλά και φορτηγών πλοίων.

Προκειμένου να λάβει την εν λόγω έγκριση, η WinGD απέδειξε στους ειδικούς του Lloyd’s Register ότι ο σχεδιασμός της σειράς X52DF‑A είναι τεχνικά έτοιμος να ικανοποιήσει τις μελλοντικές κανονιστικές απαιτήσεις χωρίς σημαντικά εμπόδια. Στα πλαίσια της διαδικασίας λήψης της έγκρισης, ο Lloyd’s Register εξέτασε τα επίπεδα ασφάλειας του κινητήρα, πραγματοποιώντας εκτιμήσεις κινδύνου τόσο στον σχεδιασμό του κινητήρα όσο και στο σχεδιασμό του συστήματος τροφοδοσίας καυσίμου, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τη συμβατότητα των υλικών του κινητήρα με την καύσιμη αμμωνία.