Ανανέωση ακτοπλοϊκού στόλου: Το παράδειγμα της Ιταλίας

0

Ένα εξ ολοκλήρου «made in Sicily» πορθμείο, το οποίο θα εξυπηρετεί τα νησιά Λαμπεντούζα και Παντελέρια, ναυπηγεί η Fincantieri κατόπιν παραγγελίας της Περιφέρειας της Σικελίας, στην οποία και θα ανήκει το πλοίο.

To νέο πορθμείο (Ropax Class A) θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στο ναυπηγείο της Fincantieri στο Παλέρμο και θα διαθέτει μήκος 140 μ. Mε μεταφορική ικανότητα 1.000 επιβατών και 200 αυτοκινήτων, θα μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 19 κόμβων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλοίο θα είναι εξοπλισμένο με ένα κινητήρα διπλού καυσίμου ο οποίος θα καταναλώνει είτε ντίζελ είτε υγροποιημένο φυσικό αέριο, επιτυγχάνοντας έτσι σημαντική μείωση στις παραγόμενες εκπομπές οξειδίων του θείου και οξειδίων του αζώτου. Θα διαθέτει επίσης ένα φωτοβολταϊκό σύστημα το οποίο θα τροφοδοτεί μια συστοιχία μπαταριών, εξασφαλίζοντας έτσι μηδενικές παραγόμενες εκπομπές ρύπων για περίπου τέσσερις ώρες, κατά την παραμονή του πλοίου στα λιμάνια.

Το project αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και θα μπορούσε να δείξει τον δρόμο στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που η ανάγκη για ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου κρίνεται πιο απαραίτητη από ποτέ.

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά