Σύμπραξη ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου CO₂

0

H ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία Mitsui O.S.K. Lines, Ltd. (MOL) ανακοίνωσε πρόσφατα την υπογραφή συμφωνίας με την PETRONAS CCS Ventures Sdn Bhd, θυγατρική της Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS), και τη MISC Berhad (MISC), παγκόσμιο πάροχο ναυτιλιακών ενεργειακών λύσεων και υπηρεσιών, για την πιθανή ίδρυση μιας κοινοπραξίας η οποία θα επενδύσει στην ανάπτυξη και στην κατασκευή πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου CO2, τα οποία θα αξιοποιηθούν σε έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η MOL υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης (MoU) με την PETRONAS, ενώ τον περασμένο Ιούνιο έλαβε Έγκριση επί της Αρχής (AiP) για τον σχεδιασμό ενός πλοίου μεταφοράς υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα (LCO2) καθώς και μιας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και εκφόρτωσης LCO₂ (FSO), ενώ παράλληλα η εταιρεία έχει αναπτύξει και άλλες δραστηριότητες στον τομέα της θαλάσσιας μεταφοράς LCO₂. H μαλαισιανή MISC έγινε πρόσφατα εταίρος στην εν λόγω σύμπραξη και αναμένεται να συνεργαστεί με τη MOL πάνω στη μελέτη της ανάπτυξης διαφόρων τρόπων μεταφοράς του LCO₂, εστιάζοντας κυρίως στα πλοία, καθώς και στη δημιουργία του βέλτιστου επιχειρηματικού μοντέλου για τη διαχείριση αυτών, μέσω μιας κοινοπραξίας πλοιοκτητριών εταιρειών η οποία θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις μεταφορικές ανάγκες του μέλλοντος.

Μέσω της συνεργασίας τους, οι τρεις εταίροι αναμένεται να συμβάλουν στη γρηγορότερη οικοδόμηση της αξιακής αλυσίδας του κλάδου της δέσμευσης, της αποθήκευσης και της αξιοποίησης του CO2, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση μιας ανθρακικά ουδέτερης κοινωνίας.